Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Tırşik otunun faydaları nelerdir? Tırşik otu çorbası ne işe yarar?

Tırşik otunun faydaları nelerdir? Tırşik otu çorbası ne işe yarar?
0
57

dagcı

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,225
Etkileşim
3
Puan
38
Yaş
68
F-D Coin
66
tirsik_otunun_faydalari_nelerdir_tirsik_otu_corbasi_ne_ise_yarar_1559915981_7186.png

Akdeniz ikliminde yetişen ve yüzyıllardır çorbası yapılan tırşik otunun insan sağlığına birçok faydası vardır. Peki tırşik otunun faydaları nelerdir? Tırşik otu çorbası ne işe yarar? Sizler için Andırın otu olarak da bilinen tırşik hakkında bilinmeyenleri araştırdık. Haşlanarak tüketilmesi gereken tırşik otuna dair her şeyi haberin detayında bulabilirsiniz.

Kürtçe kökenli bir kelime olan tırşik acımsı anlamına gelir. Güneydoğu Anadolu yörelerinde türlü yemeğine denilen kelimedir. Ancak Akdeniz de yetişen tırşik ise farklıdır. Kasım ve Mart aylarında yetişe gürleşen bir ot türüdür. Bazı yörelerde tırşike, andırın otu da denir. Adana, Osmaniye ve Kahramanmaraş'ın yöresel çorbasının ham maddesi olan tırşik otu, haşlanarak tüketilmesi gerek aksi halde zehirlenmeye bile neden olabilir. Özellikle bağırsak ve mide ağrıları sırasında hastaya yapılan mucize bir çorbası vardır. Tırşik otundan yapılan bu çorba bağırsak kurtlarını dökmede fayda sağlar. İçeriğinde saponin ve alkaloid maddeleri barındıran tırşik otu, taze tüketildiğinde zehirlidir. Güçlü bir enfeksiyon çözücüdür. 

qNRxW_1559916007_2318.jpg

TIRŞİK OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?TIRŞİK OTU ÇORBASI NE İŞE YARAR?

- Antioksidan bakımından güçlü olduğundan bütün vücudu temizlemede etkilidir. Bu yüzden çorbası sık sık tüketilir. Bağışıklığı mikroplara karşı güçlendirir. Ayrıca bu özelliği sayesinde kanserli hücrelerin oluşumunu da önler. 

- Özellikle sindirimi kontrol ederek bağırsak ve mideyi temizler. Besin atıklarının birikmesini önler. Çok tüketildiğinde ishale neden olduğundan haftada 3 kez tüketilmesi önerilir.

ZgfIo_1559916045_6875.jpg

- Vücutta en çok iltihabın biriktiği yerler kemik ve böbreklerdir. Buralardaki iltihaba neden olan deformasyonları engeller. İdrar söktürücü özelliği sayesinde böbreklerde taş ve kum oluşumunun önüne geçer. Kemik ve kaslardaki ürik asidi dengeleyerek de kemik erimesi ve kas ağrılarının önüne geçer.

- Yüksek lif sayesinde metabolizmayı hızlandırır. Vücuttaki birikmiş yağ yakımını sağlar. Kilo vermek isteyenler için ideal bir çorbadır. Kademeli olarak kan basıncını ve şekerini dengelediğinden şeker ve gut hastalığının yaşanmasını engeller. 

K6nq1_1598276443_5354.jpg

TIRŞİK ÇORBASI NASIL YAPILIR?

Tırşik otunu 3 kerelik kaynamadan geçecek şekilde kaynatın. Daha sonra suyundan süzüp kuşbaşı doğrayın. Bir tencereye bir kaşık tereyağı atıp eritin. Daha sonra iki kaşık un ekleyin. yarım sarımsağı ve yarım baş soğanı rendeleyip içine atın. En son tırşik otunu ekleyip sıcak suyu ekledikçe karıştırın. İçerisine tuz, nane, kırmızı biber ve bir çay kaşığı limon tozu atın. İyice piştikten sonra servise sunabilirsiniz. Dileyen kavurma esansında iki kaşık yoğurt ekleyebilir.

TIRŞİK OTUNUN ZARARI NEDİR?

Çıplak elle toplandığında şiddetli kaşınma ve yanmaya neden olur. Uzun süre sonra su kabarcıklarına yol açabilir. Oldukça zehirli olduğundan eldivenle toplanması tavsiye edilir. Ayırca çiğ tüketilmesi tavsiye edilmez. Pişirilerek tüketilmesi tavsiye edilen tırşik otu, aşırı tüketildiğinde mide yanması ve ishale neden olur. Kronik rahatsızlıkları olanların uzmanlarına danışmadan tüketmemesi tavsiye edilir. 
 

Similar threads

Papatya ailesine ilişkin olan altınbaşak otu geçmişten günümüze en sık kullanılan bitkidir. Mahsusen alternatik tıpta hazırlanan birtakım ilaçların ham hususu olan altınbaşak otu hakkında merak edilenleri sizler için değerlendirdik. Pekala altınbaşak otunun yararları nelerdir? Altınbaşak otu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
149
Türkiye'nin Akdeniz Bölgesinde bulunan bir il olan Kahramanmaraş, tarihi yerleri ve doğa güzelliklerinin yanında mutfağıyla da gözleri şenlendiren bir şehir. Mutfağının zenginliği sağ olsun Kahramanmaraş'ın meşhur yemekleri saymakla bitmez. Dondurmasından tarhanasına, çöreğinden un...
Cevaplar
0
Görüntüleme
46
Görsellik olarak pırasaya benzeyen ancak pırasadan daha küçük olan çiriş otunu bazıları bu yüzden yabani pırasa denir. Ülkemizde Güney ve Güney Doğuda sıklıkla tüketilen çiriş otu hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Özellikle kadınlardaki adet düzensizliğine fayda sağlayan çiriş...
Cevaplar
0
Görüntüleme
53
Papatya ailesine ait olan altınbaşak otu geçmişten günümüze en sık kullanılan bitkidir. Özellikle alternatik tıpta hazırlanan bazı ilaçların ham maddesi olan altınbaşak otu hakkında merak edilenleri sizler için değerlendirdik. Peki altınbaşak otunun faydaları nelerdir? Altınbaşak otu çayı ne işe...
Cevaplar
0
Görüntüleme
117
Görsellik olarak pırasaya benzeyen ancak pırasadan daha küçük olan çiriş otunu bazıları bu yüzden yabani pırasa denir. Ülkemizde Güney ve Güney Doğuda sıklıkla tüketilen çiriş otu hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Özellikle kadınlardaki adet düzensizliğine fayda sağlayan çiriş...
Cevaplar
0
Görüntüleme
162
858,462Konular
981,121Mesajlar
29,532Kullanıcılar
Üst Alt