iltasyazilim
FD Üye
* Bir öyküyü, sahne olarak ayrılmış bir yerde oyuncuların söz ve hareketleriyle animasyon sanatıdır Çoğu zaman yazılmış bir metne dayanır Be metnin adı senaryodur Ama tiyatronun tek öğesi edebiyat değildir Oyunculuk, sahne düzeni, süsleme, köstüm, ışıklandırma, müzik ve dans gibi öğeleri de vardır Burada tiyatro terimi, eser olarak edebi yönüyle ele alınmaktadır
Olayları oluş halinde gösterme
Canlandırma: yazılanların canlandırılması
Göze ve kulağa seslendiği için etkin bir eğitim arabulucu
Yaşamdaki olaylar konu edilir
Sahnede oynanmak nedeniyle yazılan yazınsal yapıtlar
Roman ve öykü gibi soyut değil, gözönünde canlandırıldığı için fiziksel
* Başka bir takım sanatlar gibi tiyatro da dinsel törelerden doğmuştur sonradan dinden bağımsızlaşarak bir sanat olmuştur Temelinde, prensip insanın doğa olaylarını kendi maddi hareketleriyle simgesel olarak canlandırma çabaları yatar Doğa üstü güçlerin insanlara görünmesine aracılık etme çabaları da tiyatronun bir öteki amacıdır
Tiyatro eserleri de öteki edebi eserler gibi genel edebi akımların etkisinde kalır Birincil insan topluluklarıyla birlikte ortaya çıkan tiyatro, antik çağlarda başlıca kimliğine kavuşmaya başladı Ilk tiyatro şenliği MÖ 534 ’te Atina ’da düzenlendi *
Olayları oluş halinde gösterme
Canlandırma: yazılanların canlandırılması
Göze ve kulağa seslendiği için etkin bir eğitim arabulucu
Yaşamdaki olaylar konu edilir
Sahnede oynanmak nedeniyle yazılan yazınsal yapıtlar
Roman ve öykü gibi soyut değil, gözönünde canlandırıldığı için fiziksel
* Başka bir takım sanatlar gibi tiyatro da dinsel törelerden doğmuştur sonradan dinden bağımsızlaşarak bir sanat olmuştur Temelinde, prensip insanın doğa olaylarını kendi maddi hareketleriyle simgesel olarak canlandırma çabaları yatar Doğa üstü güçlerin insanlara görünmesine aracılık etme çabaları da tiyatronun bir öteki amacıdır
Tiyatro eserleri de öteki edebi eserler gibi genel edebi akımların etkisinde kalır Birincil insan topluluklarıyla birlikte ortaya çıkan tiyatro, antik çağlarda başlıca kimliğine kavuşmaya başladı Ilk tiyatro şenliği MÖ 534 ’te Atina ’da düzenlendi *