Toplu öğretim sistemi Doğrusu insanı ruhsal ve zihinsel olarak dengelenmiş yetiştirmek isteyen her düşünce; onu veri, beceri ve ahlâk yönünden dengelenmiş ve istikrarlı yetiştirmeye çalışan her uğraş ve hattâ çeşitli bilim dallarını ve konularını dengeli şekilde bilgi vermek isteyen politeknik eğitim çabaları, toplu öğretimin felsefî temelini oluşturur Toplu öğretimin bir sistem olarak oluşturucusu, Herbart'tır O, öğrencinin dengesiz ve kendini düşünen olmaması, bilakis ahlâklı ve faziletli olması için bir ünitenin bütün yönlerine aynı derecede alaka gösterilmesi gerektiğini belirtiyordu öte yandan bu modeli bir metod gibi geliştiren ve adını veren de Berthold Otto'dur Öğretim sistemleri içinde yer alan proje metodu, Decroly sistemi, Platoon sistemi vs toplu öğretim sisteminin değişik uygulamaları gibi de görülmektedir Toplu öğretim bir yanlamasına da, Almanya'da gelişen Geştalt Psikolojisinin görüşlerinden etkilenmiştir Buna kadar, çocuk konuları parçalayarak, onları tek tek analiz ederek inceleyip anlayamaz Hayata ve konulara bir tümolarak bakar Dış dünyadaki şeyler bir tam olarak algılanır Doğrusu ayrı ayrı gibi görünen olaylar ve nesneler de bir bütündür Mevsimlerin değişmesi, bir ülkede rejimin değişmesi, bir insanda meydana gelen kayda değer bir metamorfoz, dalga dalga hayatı bir tam olarak etkiler Parçalanmış data, tek yanlı, yetersiz bilgi insanı doyurmaz Gerçekte erişkin insanların da yüzyıllar boyunca hayata ve bilime toplu bakış sağlamaya çalışan felsefeye alaka göstermeleri, bu sistemin tüm hayat boyunca göz önüne alınması gerektiğini gösteriyor Toplu öğretim sisteminin temeli, derslerin belirlenmiş üniteler içinde birleştirilerek yapılmasıdır Herhangi bir olay ya da dönem ve nesne hakkında ayrı olarak dersler kadar öğrencilere verilecek veri ve beceriler, tek bir ünite içinde birleştirilir Meselâ trafik haftasında tüm derslerde bu konu işlenir; Cumhuriyet Bayramında fotoğraf, müzik gibi dersler bile bu konunun daha iyi anlaşılmasına hizmet vermek için bir araya getirilir Toplu öğretim sisteminin (metodunun) farklı alanlara yönlendirilmiş uygulamaları olmuştur Geniş anlamdaki uygulamalar Almanya ve Avusturya'da yapılmıştır Burada yapılan uygulamalarda ders saatleri ve ders adları (haftalık ders çizelgesi) belirlenmemiştir Hoca, ünite konusunun gerektirdiği ve öğrencilerin dikkatlerinin dağılmadan alabildiği değin ders yapar Bir ders oturumunda öğrencinin ilgisine ve konunun akışına kadar anlatımdan resime, resimden müziğe, müzikten matematiğe vs geçebilir Bu şekilde bir toplu öğretim, en başarılı şekilde bir öğretmenin tüm dersleri okuttuğu ilkokulda uygulanabilir Türkiye'de 1926 tarihli İlkokul Programından itibaren ilköğretimin birincil üç yılında öğretimin, toplu öğretim sistemine tarafından yapılması istenmektedir Burada asıl ders Yaşam Bilgisidersi olmuş; okuma ve yazma, aritmetiksel, resim, müzik, vücut eğitimi dersleri Hayat Bilgisi dersinin o haftaki ünite konusuetrafında yapılmıştır (Bak Misal ek1) Toplu öğretimin bakımlı anlamdaki uygulaması ise, bizde ilkokulların 45 Sınıflarında uygulandığı şekliyle, Tarih, Coğrafya ve Vatandaşlık Bilgisi'nin Sosyal Bilgiler; Fizik, Kimya ve Biyoloji konularının Fen ve Tabiat Bilgisiadı altında toplanarak içiçe verilmesi tarzında yapılmasıdır Ali Özdaş Öğretim Ilke ve Yöntemleri, İstanbul 1997