iltasyazilim
FD Üye
Malzemeler
* Trabzon Ekmeği (Vakfıkebir)
Hamur:
2 tatlı kaşığı Dr Oetker Aktif Maya
½ çay bardağı ılık su
1 su bardağı un
5 5 ½ su bardağı sarı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
2 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı
1
Ön hazırlık:
Mayayı bir kaseye alın ve üzerine yarım çay bardağı ılık suyu ilave edin Kaşık ile birkaç kez karıştırıp 1015 dakika bekletin
2
Hamurun hazırlanışı:
Unu derin bir kaba eleyip üzerine sarı unu ekleyin ve kaşık ile karıştırın Üzerine beklettiğiniz mayayı ilave edin Tuz, toz şeker, ılık su ve zeytinyağını ilave edip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar iyice yoğurun Üzerini kapatıp ılık ortamda 4045 dakika bekletin
3
Şekillendirme ve pişirme:
Fırın tepsisini yağlayın veya pişirme kağıdı serin Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için önceden açın
Turbo pişirme: 180°C
Altüst pişirme: 190°C
Mayalanan hamuru kısa bir süre yoğurun Hamurdan mandalina büyüklüğünde bir parça ayırıp üzerini kapatın ve bekletin Hamuru unlanmış tezgahta yuvarlayarak ekmek şekli verin ve fırın tepsisine alın Üzerine eliniz ile hafifçe bastırarak biraz yassılaştırın Üzerini kapatıp 20 dakika daha bekletin
Ayırdığınız hamuru hafif unlanmış tezgaha alıp 3 eşit parçaya bölün ve her birini tezgah üzerinde eliniz ile yuvarlayarak 30 cm boyutunda uzatın Yan yana koyup saç örgüsü şeklinde örün ve fırın tepsisindeki hamurun ortasına yerleştirin Keskin bir bıçak ile hamuru saç örgüsünün yanından boydan boya 23 mm derinliğinde çizin ve pişirin
Pişirme süresi: yaklaşık 35 40 dk
Fırından çıkarıp sıcak veya soğuduktan sonra servis yapın
* Trabzon Ekmeği (Vakfıkebir)
Hamur:
2 tatlı kaşığı Dr Oetker Aktif Maya
½ çay bardağı ılık su
1 su bardağı un
5 5 ½ su bardağı sarı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
2 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı
1
Ön hazırlık:
Mayayı bir kaseye alın ve üzerine yarım çay bardağı ılık suyu ilave edin Kaşık ile birkaç kez karıştırıp 1015 dakika bekletin
2
Hamurun hazırlanışı:
Unu derin bir kaba eleyip üzerine sarı unu ekleyin ve kaşık ile karıştırın Üzerine beklettiğiniz mayayı ilave edin Tuz, toz şeker, ılık su ve zeytinyağını ilave edip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar iyice yoğurun Üzerini kapatıp ılık ortamda 4045 dakika bekletin
3
Şekillendirme ve pişirme:
Fırın tepsisini yağlayın veya pişirme kağıdı serin Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için önceden açın
Turbo pişirme: 180°C
Altüst pişirme: 190°C
Mayalanan hamuru kısa bir süre yoğurun Hamurdan mandalina büyüklüğünde bir parça ayırıp üzerini kapatın ve bekletin Hamuru unlanmış tezgahta yuvarlayarak ekmek şekli verin ve fırın tepsisine alın Üzerine eliniz ile hafifçe bastırarak biraz yassılaştırın Üzerini kapatıp 20 dakika daha bekletin
Ayırdığınız hamuru hafif unlanmış tezgaha alıp 3 eşit parçaya bölün ve her birini tezgah üzerinde eliniz ile yuvarlayarak 30 cm boyutunda uzatın Yan yana koyup saç örgüsü şeklinde örün ve fırın tepsisindeki hamurun ortasına yerleştirin Keskin bir bıçak ile hamuru saç örgüsünün yanından boydan boya 23 mm derinliğinde çizin ve pişirin
Pişirme süresi: yaklaşık 35 40 dk
Fırından çıkarıp sıcak veya soğuduktan sonra servis yapın