trabzon hurması ve yararları trabzon hurması faydaları trabzon hurmasının faydaları kaki hurmanın hurmanın hurması her derde deva Trabzon hurması küçük bir mucize Yemekte avantaj var Uludağ Üniversitesi Yiyecek Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof Dr Ömer Utku Çopur, Trabzon hurmasının anavatanının Çin olduğunu, bu ülkenin takvim 1 milyon 655 bin ton ile dünya üretiminin takriben yüzde 70'ini karşıladığını belirtti Kore, Japonya ve ABD'de de yetiştirilen Trabzon hurmasının Türkiye'de çoğunlukla Akdeniz kıyılarında üretildiğini kaydeden Çopur, Türkiye'de 665 bin adet ağacı yer alan meyvenin yıllık üretiminin 15 bin ton olduğunu bildirdi Prof Çopur, Trabzon hurmasının insan beslenmesindeki yeriyle ilgili şu bilgileri verdi: AA ANTİOKSİDAN MEYVE * Magnezyum, potasyum, kalsiyum, çinko ve fosfor oranı yüksek * İyi bir demir, potasyum ve kalsiyum kaynağı * Yüksek düzeyde içerdiği askorbik asit ve fenolik bileşikler, bu meyveye yüksek düzeyde antioksidan nitelik sağlıyor Buruk tadı, içerdiği yüksek miktardaki fenolik bileşiklerden geliyor KOLESTEROL DÜŞÜRÜR * Yürekdamar sistemi hastalıklarına olumlu etkisi var Son yıllarda yapılan araştırmalarda kolesterolü düşürücü özelliği tespit edildi * Tansiyonu düşürüyor, iştahı açıyor * Bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor * Sindirim sistemi hastalıklarına iyi geliyor id * Kansızlığa, vitamin eksikliğine, midebağırsak hastalıklarına ve soğuk algınlıklarına karşısında iyi geliyor * Kayda Değer bir lif kaynağı, ishali kesmede etkili * İştah açıyor, yaprakları Uzakdoğu'da