Trabzon, Karadeniz'deki o nefes kesen manzaraları ve insanın aklını alan yerleri görmek, ilk elden deneyimlemek isteyenler için bulunmaz bir fırsat niteliğinde. Mevsim fark etmeksizin her gününde ayrı bir güzellik ayrı bir deneyim yatan Trabzon, zengin doğal güzellikleri ve tarihi mekanlarının yanında mutfağıyla da insana yeni lezzetler tatma fırsatı sunan geniş bir mutfağa sahip.
Akçaabat Köftesinden Hamsiköy Sütlacına, her bölgesinde gerek hamsi ve çeşit çeşit balıklarıyla gerek mısır ekmeğiyle, pidesiyle başka hiçbir yerde bulamayacağınız bir lezzet şöleni yaratmaktadır. İşte yolunuz Trabzon'a düştüğünde yemeden dönmemeniz gereken 19 yemek...
1. Karalahana Sarması
Trabzon'da karalahanaya pancar da denildiğinden dolayı ismi aynı zamanda pancar sarması olarak da anılmaktadır. Olabildiğince satır kıyması kullanılarak hazırlanan sarma, üzerine dökülen yoğurt ve salçayla tadını arşa çıkaran lezzetlerden birisi.
2. Hamsi Tava
Trabzon denilince akıllara ilk gelen yemeklerden birisi de Hamsi Tava olsa gerek. Kızartılarak sofralara getirilen bu lezzetin üzerine biraz da limon sıkıldığını düşünün... Bekle beni Trabzon, ben geliyorum!
3. Kuymak
Başka bir yörede aynı tadı bulmanızın neredeyse imkânsız olduğu kuymak, akıllara zarar kaloriye sahip olsa dahi bir o kadar da akıllara zarar bir lezzete sahip. Trabzon'dan kuymak yemeden ayrılmayı düşünen var mı?
4. Hamsili Pilav
Birçok yemeğin içine dahil edilen hamsi Trabzon'da pilav ile de buluşuyor. Ama böyle bir buluşma yok! Pilavı saracak şekilde yerleştirilen hamsiler fırından çıkıp sofraya gelene kadar adeta asırlar geçiyor.
5. Mısır Ekmeği
Taş fırından çıktığı an etrafı kaplayan kokusuyla mısır ekmeği sofraların vazgeçilme eşlikçisi! Mısır unuyla yapılan bu ekmek Trabzon'da olduğu kadar Türkiye'nin birçok yerinde de sevilen bir lezzet.
6. Kefal Ekşilisi
Mevsiminde yakalana kefal balıklarını yuvarlak şeklinde keserek içine domates, biber, soğan, maydanoz ve yemeğe ismini de veren limonla birlikte fırınlayarak hazırlanan Kefal Ekşilisi hem tadıyla hem kokusuyla sizi mest edecek!
7. Hamsiköy Sütlacı
Maçka'nın bir köyü olan Hamsiköy'de yapılan sütlaç öyle seviliyor ki sütlacın başına köyün ismi getiriliyor. Trabzon'un başka ilçelerinde de satılan sütlaç denilenlere göre Hamsiköy'de yenilen sütlaç gibi olmuyormuş, bizden söylemesi!
8. Trabzon Pidesi
Bilenler bilir, Türkiye'de 'Trabzon Pidesi' diye bir adlandırma var. Peynirinden ununa yöresel lezzetlerin birbiriyle harmanlandığı bu lezzet, Trabzon'a geldiğinizde yemenizi tavsiye ettiğimiz lezzetlerden birisidir.
9. Hamsi Dolması
İç harcında soğan, maydanoz ve karabiber bulunan dolma, iç harcını saran hamsiler yardımıyla bir dolma şeklini alıyor. Ardından kızartmaya alınan dolmalar pişirilerek sofralarda yerini alıyor. Yemede yanında yat...
10. Karalahana Çorbası
Doğranmış karalahanalar, biraz mısır, biraz barbunya, biraz da biber ile hazırlanan hem besleyici hem de bir o kadar doyurucu bir yemek Karalahana Çorbası. Yanında da biraz mısır ekmeği... Olsa da yesek!
11. Trabzon Ekmeği
Vakfıkebir Taş Fırın Ekmeği olarak da anılan bu ekmeğin dışında kalın bir kabuk katmanı olsa da içi yumuşak ve neredeyse iki haftaya yakın bozulmadan yenilebilir bir ekmektir.
12. Laz helvası
İrmiğin vanilya ile buluştuğu muhallebi kıvamındaki bu tatlı uzun süre damağınızdan ayrılmayacak! Yanında dondurma ile de servis edilen bu tatlı Trabzon'a giderseniz yemeniz gereken tatlar arasına girmelidir.
13. Akçaabat Köftesi
Neredeyse her ilimize özgü bir köfte türü bulunmakta. Trabzon ilimiz ise Akçaabat Köftesi ile meşhur.
Akçaabat Köftesini diğer köftelerden ayıran en önemli özellik ise etin içinde sinir olmaması ve ek bir yağ ilavesi yapılmamasıdır.
14. Laz Böreği
İlk başta çoğu kişinin aklında Laz Böreği denince bir tatlı resmi canlanmayabilir. Ama bu öyle bir tatlı ki baklava yufkasının içindeki muhallebi ve tercihe göre şerbetlenen ya da pudra şekeri serpilerek servis ediliyor.
15. Hurmalı tart
Muşmula olarak da adlandırılan Trabzon hurmasının lezzetini arşa çıkaran bir tatlıdan söz ediyoruz: Hurmalı tart. Siz de Trabzon'a has bu tatlıyı tatmak isterseniz ne yapacağınızı biliyorsunuz...
16. Pepeçura
Trabzon'a bir Rum armağanı olan bu tatlının içinde tatlılarda çok sık kullanılmayan malzemeler yer alıyor.
İçerisinde siyah üzüm, hindistan cevizi, fındık, antep fıstığı ve isteğe göre vanilya ya da mısır unu eklenerek hazırlanan bu tatlı yeni tatları deneyimlemek için mükemmel bir fırsat sunuyor.
17. Kukuca
Trabzon'dan balkabağına farklı bir bakış! Pişirilen balkabağını mısırla birlikte ezilerek harmanlanmasının ardından üzerine şeker, tuz ve sütün eklenmesiyle hazırlanan bu tatlı oldukça sıra dışı bir lezzete sahip.
18. Turşu Kavurması
Taze fasulye ve soğanın birlikte turşusu kuruluyor. Bu aşama biraz vakit alsa da elde edilen tat için biraz sabır şart! Hazır hale gelen turşuyu pişirme aşaması ise oldukça kolay: Bir tavada yağla birlikte kavurmak.
19. Palamut Dolması
Lezzetinin sırrı denizde yatıyor desek yeridir! İç harcındaki kuşüzümü, ceviz içi, palamut balığının eti, çamfıstığı ve biraz da yenibahar ile kendine has bir lezzete sahip olan bu dolmanın üzerine biraz da limon... Olsa da yesek dedirten cinsten doğrusu!