Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Trabzonun Yöresel Yemekleri

Trabzonun Yöresel Yemekleri

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Trabzon Yemekleri
Trabzonun Yöresel Yemek Yemek Tarifleri
Trabzon yemek kültürü

Her yörenin kendine has mutfağı olduğu gibi Trabzon'unda kendine özgü, fazla değişik ve nefis yemekleri vardır Bilhassa yörenin en kayda değer sebzesi olan karalahanadan onlarca öbür yiyecekler yapılmaktadır Yurdumuzun hangi yöresinde olursa olsun Hamsi denilince akla Trabzon kazanç Trabzon denilince akla Hamsi ve nimetleri geleceği kuşkusuzdurBu yemeklerden bazılarının adlarını sıralayacak olursak; Hamsi pilavı, hamsi tava, hamsi kuşu, ançuez kaygana, hamsi ekmeği, karalahana çorbası, karalahana sarması, lahana mancısı, lahana gülyası, lahana kavurması, mısır lapası, mısır ekmeği, kuru ve taze fasulye tavası, pırasa çorbası, patlıcan kızartması, sütlü kabak, sac yufkası, hamsi salatası, hamsi haşlaması, ançuez salamurası, ançuez güveci, ançuez oturtması, ançuez kiremidi, ançuez pilaki, hamsi böreği, beyaz lahana salatası, laz böreği, Hamsiköy sütlacı, hoşmak, merucan tavası, ısırgan yemeği, sarımsaklı fasulye, pazı mıhlaması, ısırgan püresi, borani, kabaklı pide, darı dolması, fasulye böreği, pazı burması, lamesli pide, zumur,kaz kaldıran, tomara kayganası ve hoşmeri İlimizin en ünlü yemekleri ise Akçaabat Köftesi ve Sürmene Pidesidir

HAMSİLİ PİLAV

Temizlenip , yıkanan hamsilerin kılçıkları hamsiler parçalanmadan çıkartılır Otantik olarak tamamlanmak istenirse pilekiye, günümüzde ise tepsi yada güvece, hamsiler sırtları tabana bakacak şekilde yanyana dizilirler Yağda kavrulan soğana, fıstık, kuru üzüm, tuzlu ve pirinç ilave edilirek iç pilav pişirilir Pilava az miktarda şeker ve karabiberde katıldıktan daha sonra pilekideki hamsilerin üzerine yayılırlar Tepsinin en üst kısmına kalan hamsiler sırtları tavana bakacak şekilde dizilir Üstüne sıcak tereyağı dökülen tepsi saçyağaı yada fırında pişmeye bırakılır Hamsiler kuruyup kızardıklarında yemek yemek hazırdır Lazca kapçoni pilavidenilen bu yemeğe Hopa civarında üzüm ve fıstık konulmaz

LAZ BÖREĞİ (BUREĞİ)

Elde gevşemiş üç yufka tepsiye serilir bu arada üstüne dökülecek muhallebisi hazırlanır Muhallebide 1 kg süte 100 gr buğdayunu, 2 yumurta, yarım kilo şeker kullanılır Muhallebi kıvama gelince üç kat yufkanın üstüne boca edilir Muhallebinin üstüne kızgın tereyağı dökülür Teryağının üstüne ise karabiber serpilir En üste 4 yufka daha örtülüp, fırına verilir Çıkınca üzerini ıslatacak değin şerbet gezdirilir Laz bölgesinde yapılır

FASÜLYE KAYGANASİ

Fasülyeler temizlenip, haşlanıp süzüldükten sonra börek tavasında önlü arkalı yumurtayla kızartlır

TURŞİ KAVURMA

Fasülye turşusu ince doğranır sırası gelmişken bir tencerede bol soğan, teryağı (yada değişken yağ) ile kavrulur Üstüne turşu eklenir isteğe tarafından salça da eklenebilir Turzu zaten acı olduğundan keza acı ilave edilmez Lazcası turşi tahaneyi Tüm Doğu Karadeniz'de yapılır *
 
858,494Konular
981,563Mesajlar
29,681Kullanıcılar
ghbfghSon üye
Üst Alt