Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Trakya’da tarımı bitirecek adım

Trakya’da tarımı bitirecek adım
0
54

seocu

FD Üye
Etkileşim
3
F-D Coin
69
Referandum%2Dicin%2Dgece%2Dyarisi%2Daflari%2DCiftcilerin%2Dborclari%2Dsilindi%2D189297%2Ejpg

Etraf ve Şehircilik Bakanlığı bu raporu onaylarsa tarım alanlarında büyük hayvancılık tesisleri kurmanın önü açılacak. Edirne Vilayet Genel Meclisi ağustos ayı meclis toplantısı geçen günlerde gerçekleşti.

Toplantı gündemine gelen teklif raporda “1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Etraf Tertibi Planı notlarına” ekler yapılması istendi. Hayvancılık maksatlı yatırımlara yönelik ağır bir talep olduğu belirtilen raporda “Edirne İli Etraf Tertibi Planı’nın hayvancılık maksatlı yatırımlara yönelik yapılaşma şartlarına ilişkin plan kararları yatırımcıların istedikleri yatırımları yapmaları tarafında vakit ve ekonomik manada mani teşkil etmektedir” denildi.

Raporda bölgenin “Küçükbaş ve Büyükbaş damızlık üretim merkezi” olma durumunun da dikkate alındığı söz edilerek “hayvancılık tesislerinin gereksinimi olan alan büyüklüklerinde tesislerin kolay kolay imalini sağlamak amacı” vurgulandı. Raporun Etraf ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulması kararlaştırıldı.

‘DENETLEME YETKİSİ ELLERİNDEN ALINACAK’

Okan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emre Aysu kelam konusu raporla ilgili olarak olarak “Bölgenin yaklaşık yüzde 80’e yakın toprakları 1., 2., 3. sınıf tarım topraklarından oluşmaktadır. Bu kıymetli özelliği, Etraf Sistemi Planının ana konseptinin oluşturulmasında öncelik taşımaktadır.

Bu konsepte bağlı olarak tarım alanlarının kullanımında ziraî faaliyetlerin gereksinme duyacağı kapalı alan 500 m2 olarak, niteliği hudutlu olan alanlarda ise 1000 m2 olarak belirlenmiştir.

Bilhassa hayvancılıkla uğraşılacak alanlarda hayvanlar için sundurma niteliğinde düzenlemeler yapılabilmektedir. Bunun dışında büyük çaplı hayvancılıkla ilgili yatırımlar için de imar planı yapma imkanı da verilmiştir.

Bu notlar üstte komitenin tanımladığı vakit ve ekonomik pürüz oluşturmamaktadır” dedi.

Aysu, plana not eklenmesi talebine ait “Planlama sisteminde yer alan kamunun denetleme yetkisi ellerinden alınacak. Tarım topraklarının üretimden düşürülmesine ve etraf kirliliğinin denetim edilememesine neden olacak” diye konuştu.

‘8 BİN 400 YILLIK GEÇMİŞİ VAR’

Trakya Üniversitesi’nin eski Rektörü Prof. Dr. Osman İnci ise “Trakya’da tarımın 8 bin 400 yıllık geçmişi var. Ülkede ayçiçeğinin yüzde 63’ü, pirincin yüzde 44’ü, kanolanın yüzde 70’i, buğdayın yüzde 10’u bu topraklarından üretilmektedir. Trakya Alt Bölge, Ergene Havzası Etraf Tertibi planı bir muhafaza planıdır.

Kelam konusu karar ile tarım topraklarına kontrolsüz ve sınırsız metrekarede hayvancılık emelli kapalı yapılar yapılacak” dedi.

Tarım topraklarında neden hayvancılık yapılacağını soran İnci, özetle şöyle konuştu: “Üst hudut yok, kaç metrekare kapalı alan yapılacak, nasıl yapılacak, etraf kirliliği nasıl önlenecek bilinmiyor. Birtakım kişi yahut şahısların özel istemlerine nazaran kararlar çıkacak. Bu gerçekleşirse Trakya tarım toprakları kevgire döner, tarım toprağında hayvancılık olur mu?”

Hazal Ocak/Cumhuuriyet

858,500Konular
982,397Mesajlar
32,983Kullanıcılar
bkalkan68Son üye
Üst Alt