Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

travma stres bozuklugu

travma stres bozuklugu
0
33

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
travma gerginlik bozuklugu Ruhsal travma nedir ? Bilindiği gibi travma canlı üstünde beden ve ruh acısından manâlı ve etkili yaralanma belirtileri bırakan yaşantı olarak tanımlanmaktadır Ruhsal travma kapsamına fiziksel ve hissi tacizler (dövülme,gasp olayları,çocukluk cağından beri süregelen sevgisiz ortam, sıhhat,eğitim ,barınma ve beslenme gereksinmelerinin karşılanamaması gibi), cinsel tacizler, doğal afetler (yer sarsıntısı, su baskını, fırtına , gibi),yangınlar , trafik kazaları, savaşlar ,çatışmalardan etkilenmek girmektedir Ruhsal bir travmayı izleyerek bir takım kişilerde önce akut gerginlik bozukluğu bazı kişilerde de bunun sonrasında travma sonrası gerginlik bozukluğu ya da öteki alışılagelmiş ile post travma tik stres bozukluğu dediğimiz bir durum gelişebilmektedir Akut stres bozukluğu nedir? Travma oluşumundan sonraki ilk 1 aylık sure içinde gözlenir Kişi aşağıdaki iki belirtinin olduğu travma tik bir yaşantıdan geçmiştir: A 1) Hakiki bir hayat kaybı,olum ya da olum tehdidi, ağır bir yaralanma veya kendisinin ya da başkasının fizik bütünlüğüne karşın bir korkutma olayını yasamış, şahit olmuştur 2) Kişi aşırı nefret edilen şey,ümidini yitirme ya da dehşete düşme seklinde tepkiler göstermiştir BKişi bu olayı yasarken ya da yasadıktan sonradan dissosiyatif belirtiler dediğimiz aşağıdaki belirtilerden minimum ucunu yasamıştır 1)Uyuşma, dikkatsizlik,şehvetli tepkisizlik,donukluk hiç birsek hissetmiyorum, ne ağlamak ne gülmek geliyor içimden sadece bir noktaya bakıp,dalıyorum 2)Çevrede olup,bitenlerin farkına varma halinde azalma etrafımdan habersizim,kim geldi,kim gitti,kim ne dedi bilmiyorum 3)Çevreyi olduğundan öbür,yabancı,öbür kavrama (derealizasyon) burası sanki benim odam,yatağım değil,güya boşluktayım,yasadıklarım reel yok 4)Kendini olduğundan bambaşka ,tanıdık olmayan algı (depersonalizasyon) “benzeri kendimi dışarıdan izliyorum,ellerim güya benim ellerim değil, 5) Dissosiyatif amnezi dediğimiz ,travma öncesi,esnası veya sonrasına ait olayları hatırlayamama ne olduğunu,ne yaptığımı bilmiyorum,kimlerle konuşmuşum,nerelerden geçmişim bilmiyorum, bir de baktım buradayım hatta simdi neredeyim bilmiyorum C Travma tik olayın kişinin gözünün önüne bitmiş gelmesi, ister istemez düşünmesi,rüyalarda görülmesi, kabuslar,illüzyonlar (nesneleri korkutucu bir şekilde travmayla ilgili nesnelere benzetme,kalemleri bıçak gibi sezgi seklinde), flashback dediğimiz güya o olayı her yerde ayni şekilde yasıyor gibi sezme hali,olayı hatırlatan şeylerle karsılaşınca kaygı duyma (TVde seyredilen yer sarsıntısı görüntülerinde, çatışma ve savaş sahnelerinde fenalık algılama,travma tik olayın yıl dönümlerinde rahatsızlık hisleri) D Travma ile ilgili hatıraları akla getiren uyaranlardan uzak durma (onları göz önünde bulundurmak,konuşmak,o duyguları hissetmek,o olayın yarı faaliyetler, yerler ve kişilerden uzak durma) E Fazla uyarılmışlık hali (uykuya dalmakta ve sürdürmekte güçlük çekme, sıkıntılı bir şekilde dolaşma, bir noktaya,konuya dikkatini verememe, en ufak bir sesten irkilme,yerinde duramama gibi) Bu belirtiler kişide keskin bir kaygıya yol açıp,toplum içinde, is yaşantısı, genel uğraşlarında keskin bir bozulmaya yol açmaktadır ​ id  

858,460Konular
981,096Mesajlar
29,527Kullanıcılar
ConsternatedSon üye
Üst Alt