Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Trigliserit nedir ?

Trigliserit nedir ?
0
165

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
Trigliserit nedir, zararları nedir, tedavi biçimi nasıl olmalıdır?

Trigliserit yağın hücre içi depo formudur yada yediğimiz karbonhidratlar yekunudur diyebiliriz.

Tirgliseritler (T.G) karaciğerde üretilir yada besinlerle alınır.T.G Yükselince obezite,metabolik sendrom,diyabet insülin direnci riski artar. İnsülin direnci yağ dokusundan yağ asidinin salınımını engellerken kas dokusuda yağ hücresinin içeri girmesini ketler.

T.G PAHALARI

ALIŞILAGELMIŞ < 150mg/dl

HUDUTTA YÜKSEK 150-199mg/dl

YÜKSEK 200-499mg/dl

ÇOK YÜKSEK >500mg/dl

Trigliserit 200 üzerine çıktığı hengam kardiyovasküler risk artar. 500 üzerinde ise kardiyovasküler risk, akut pankreatit ve retina damar hasarı başlar. Önerilen tedavi yaklaşımı öncelikle hayat biçimi değişikliği olmalıdır.

NIZAMLI EGZERSİZ + KALORİ AZALT + KİLO DENETIMI

TRiGLİSERİT YÜKSEKLİĞİNDE YAPILACAKLAR:

Tertipli, istikrarlı, sağlıklı beslenin .

Sigarayı ve alkolü bırakın.

Günlük kalori alımını azaltın.

Porsiyonlara dikkat edin.

Şeker ve şeker içeren her şeyi beslenmenizden çıkarın. İçinde glikoz şeker, früktoz olan şişe, teneke ,gazlı ,renkli, asitli tüm içecek çeşitlerini. Şeker, bal, pekmez ,marmelat ve reçelleri kullanmayın.

Günde ortalama 10 bardak su içmeye çalışın.

Bira dahil alkol almayın karaciğerdeki trigliserit üretimini artırmayın.

Hayvansal yağ ve sakatat öbeğini tüketmeyin. Hayvan etlerinin derilerini yemeyin .Et öbeği yemeklere ekstra yağ eklemeyin.

Süt , yoğurt, peynir öbeğinin az yağlı olmasına dikkat edin.

Kızartma mahalline daha sağlıklı haşlama ,fırın, ızgara ve buğulama metotlarını seçin.

Haddinden fazla un ve un içeren besinleri, hamur işi, pizza, kek, pasta, börek kümesi yiyecekleri azaltın.

Total yağ alımını azaltın yağ olarak zeytinyağ ,fındık yağı ,sızma zeytinyağ tercih edin.

Çerez tüketimine dikkat edin tükettiğiniz çerezlerin kavrulmamış ve tuzsuz olmasına ihtimam gösterin.

Haftada en az 2 en çokça 3 sefer kızartma olmadan balık yemeye itina gösterin.Omega -3 trigliseritlerin düşürülmesinde tesirlidir.

Trans yağ dediğimiz margarin kümesi yağlardan, fast food çeşidi yiyeceklerden ve hazır besinlerden uzak durun.

Zerzevatları çok az yağlı, buharda, fırında pişirerek tüketin.

Yağlı balıklar,uskumru,sardalye,ton balığı,somon,soğuk su balıklarında omega-3 vardır tüketilmesi gerekir.

Niacin ismi verilen B öbeği vitamin çok değerlidir.Yağ metabolizmasında tesirli olan bu vitamin kesinlikle alınmalıdır.Niacin yağ asitlerinin yıkımında hizmet alır.

Keten tohumu tüketin lakin el değirmeninde çekilmiş olarak ve günde 2 tatlı kaşığını geçmeyecek formda kullanın. Keten tohumunu kesinlikle buzdolabın da kavanozda saklayın.

Zerzevat ve meyve öbeğini kesinlikle mevsimine elverişli halde taze olarak tüketin.

 
858,497Konular
982,566Mesajlar
30,312Kullanıcılar
aarassqeSon üye
Üst Alt