Şimdi birkaç gün evvel TSMC’nin Japonya’da bir yarı iletken fabrikası inşa etmeyi planladığından ve Sony ile iştirak kurma ihtimalinden bahsetmiştik. Şimdiki raporlara nazaran mutabakat devam ediyor ve beklenen fabrikanın inşaatı 2022 yılında başlayacak.
Şayet her şey yolunda giderse seri üretimin 2024 yılında başlaması bekleniyor. Lakin daha evvel söylediğimiz üzere, bu fabrika son teknolojileri kullanmayacak çünkü araç sensörleri ve elektrikli araç bileşenleri üzere farklı alanlara odaklanacak.
Bloomberg’den Tim Culpan‘a nazaran TSMC, bu tesisinde 28 ve 22nm üzere üretim teknolojilerini kullanacak. Nikkei ise 7 milyar dolarlık fabrikanın 10 yıldan daha eski olduğu belirtilen 20nm bandındaki teknolojilere odaklanacağını doğruluyor.
Şimdiki akıllı telefonlar 5nm üzere gelişmiş üretim süreçlerine dayanırken kimi işlemciler ve ekran kartları 7nm üretim teknolojilerini kullanmakta. Öte taraftan her şeyin son teknoloji ile üretilmesi koşul değil ve eski süreçlerle yapılmış birçok eser bulunuyor.
Yeni fabrikanın üretime başlaması biraz vakit alacağından ötürü mevcut bileşen eksikliğine direkt yardımcı olmayacak. Lakin gelecekte belli bileşenlere ulaşmak daha kolay olacak.