Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "2020 yılı Bitkisel Üretim 1.Tahmini"ni açıkladı.
TÜİK'in ilk tahminlerine göre, bitkisel üretimin bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi.
Üretim miktarları, 2020 yılının ilk tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 7,3, sebzelerde yüzde 0,8, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 5,3 artış gösterdi.
Üretim miktarlarının 2020 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 68,5 milyon ton, sebzelerde 31,3 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 23,5 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
Tahıl üretiminin 2020 yılında bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi
Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7,9 artarak yaklaşık 37,1 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 7,9 oranında artarak 20,5 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 8,7 artarak 8,3 milyon ton, çavdar üretiminin yüzde 3,2 oranında artarak 320 bin ton, yulaf üretiminin yüzde 9 oranında artarak yaklaşık 289 bin ton olacağı öngörüldü.
Mısır üretiminde yüzde 8,3 artş ile 6,5 milyon ton üretim beklenirken, çeltikte yüzde 2 azalış ile 980 bin tonluk rekolte tahmin edildi.
Baklagillerin önemli ürünlerinden yemeklik baklanın yüzde 3,8 azalarak yaklaşık 5,3 bin ton, kırmızı mercimeğin yüzde 12,9 oranında artarak 350 bin ton, yumru bitkilerden patatesin ise yüzde 4,4 artarak 5,2 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Yağlı tohumlardan soya üretiminin değişim göstermeyerek 150 bin ton olacağı öngörüldü. Kanola üretiminin yüzde 28,1 düşerek 129 bin 453 ton olacağı kaydedilirken, ayçiçeğinde yüzde 0,5 artış ile 2 milyon 111 bin ton rekolte beklentisi hakim.
Tütün üretiminin yüzde 14,3 artarak 80 bin ton, şeker pancarı üretiminin ise yüzde 10,6 artarak 20 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
Sebze üretiminin 2020 yılında bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi
Sebze ürünleri üretim miktarının 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,8 artarak yaklaşık 31,3 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzelerde yüzde 4,3, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde yüzde 0,3 oranında artış olurken, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde ise yüzde 0,1 azalış olacağı öngörüldü.
Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 1,9, kuru soğanda yüzde 6,8, hıyarda yüzde 1,2 artış beklenirken, taze soğanda yüzde 4,6, pırasada yüzde 3,7, karpuzda yüzde 6,4, kavunda yüzde 2,2, taze fasulyede yüzde 4,4 azalış olacağı tahmin edildi.
Kırmızı pancarda yüzde 41,7 azalış beklenirken, beyaz turp tarafında ise yüzde 29,2 düşük bekleniyor.
Meyve üretiminin 2020 yılında bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi
Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarının 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5,3 artarak yaklaşık 23,5 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elmada yüzde 7,2, şeftalide yüzde 4,8, kirazda yüzde 10,2, çilekte yüzde 2,2, yenidünyada yüzde 0,1 artış olacağı öngörüldü.
Turunçgil meyvelerinden mandalinada yüzde 10,7, sert kabuklu meyvelerden antep fıstığında yüzde 217,6 oranında artış olacağı tahmin edildi.
İncir üretiminin değişim göstermeyerek 310 bin ton olacağı tahmin edildi. Muz da ise yüzde 5,4 oranında artış olacağı öngörüldü.
İrfan Donat - Bloomberg HT Tarım Editörü
idonat@bloomberght.com