Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Tuncelinin Yemekleri

Tuncelinin Yemekleri

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
tunceli'nin yemekleri,tunceli yemekleri,tunceli'nin bölgesel yemekleri,tuncelinin meşhur yemekleri,tunceli yemek tarifleri

Oldukça varlıklı yemek yemek kültürüne sahip olan Tunceli'nin yöresel yemekleri aralarında Zerefet (Babiko), Sirekurt, Sirepati, Keşkek, Kavut, Patila unlu yemeklerine misal verilebilir Yöreye özgü bitki ve sebze yemeklerinden, Gulik Yemeği, Mantar Yemeği, Döğme Çorbası, Döğme Pilavı, Gulik Çorbası, Guriz Yemeği ile kurutulmuş sebze yemekleri sayılabilir Geleneksel yöresel tatlılar arasında Helva, Dut Tatlısı, Aşure, Pancar tatlısı, Kabak Tatlısı, Heside (sulandırılmış Dut pekmezi, un ve tereyağı) ile baklava yer almaktadır

Zerefet ( Babıko , Pargaç )



Yapılışı

Pisirilmis ekmegin üstü yuvarlak daire gibi biçakla kesilir İçi adamakıllı boşaltılır Boslukta çikarilan pismis ekmek, elle ufaltılır ; Ayri bir kap ’a konulurSonra ufaltılan ekmek her tarafta çıkarıldığı gömbe'nin içine konur

İsteğe kadar sarmısaklı veya sarmısaksız ayran, kasik ile ufaltilan ekmegin üzerine ek edilirSon olarak eritilmiş terayağı'da üzerine ilave edildikten daha sonra yenmeye hazırlanmış ülkü gelmiş olur

Şir ( Şire kut )

Yapılışı

Şir için hazırlanan hamur kıvamına geldikten sonradan yuvarlak bir ışık halkası getirilerek, metel saçin altina yerlestirilir Saç, hamurun üstüne konulur Sicak kül ve ates, metel saçin üzerine serpistirilir Hamurun pistigi varsayım edildikten daha sonra sac'dan çikarilir Agaç kütügünden yapilmis,topike ( yahut bildigimiz tencereye ) konur aletin içine ekmek parça parça edilerek konulur

Yogurt veye sarmisaklı ayran azar azar topikenin içine aktarilir Gine metel olan ostom ile dövülerek hamur haline getirilir Metel olan sini ’nin (Büyük tabak) içine aktarilir Tahta veya metel kasik ile etrafini düzelttikten daha sonra bütün ortasinda çukur açilirEritilmis tere yagi, bu çukur ’a doldurulurBu işlemlerden daha sonra afiyetle alt etmek üzere servis edilir

Xesıla ( Hasıl )


Yapılışı

Hasıl yemegi bulgur , un , tere yağı ve ayrandan yapılan bir yemektirSıcak suyun içerisinde bulgur adamakıllı kaynadıktan sonra kıvamına gelene dek kademeli olarak un eklenir

Hasıl kıvamını bulunca bir tavada eritilmiş olan tere yağı hasılın ortasında açılmış havuzun içine boşaltılırSon olarak hasılın çevresine ayran dökülür ve afiyetle yenirİsteğe göre dağıtılmış baharatlarda eklenebilir

Bızıke Dorakın ( Patila )

Yapılışı

Evde üretilmiş hamurun içine tulum peyniri ( veya çökelek ) soğan'dan yapılmış iç eklenirHamura iç ekledikten daha sonra diyer tarafı kapatılır ; köyde sacın üstünde , şehirde ise sac kullanılmadığı için üstü açık elektirikli fırınlarda pişirilirPiştikten sonra patila sıcakken içine tere yağı konur ; ve servise hazır ışık halkası kazanç *
 
858,496Konular
981,671Mesajlar
29,757Kullanıcılar
firat118Son üye
Üst Alt