iltasyazilim
FD Üye
tunceli'nin yemekleri,tunceli yemekleri,tunceli'nin bölgesel yemekleri,tuncelinin meşhur yemekleri,tunceli yemek tarifleri
Oldukça varlıklı yemek yemek kültürüne sahip olan Tunceli'nin yöresel yemekleri aralarında Zerefet (Babiko), Sirekurt, Sirepati, Keşkek, Kavut, Patila unlu yemeklerine misal verilebilir Yöreye özgü bitki ve sebze yemeklerinden, Gulik Yemeği, Mantar Yemeği, Döğme Çorbası, Döğme Pilavı, Gulik Çorbası, Guriz Yemeği ile kurutulmuş sebze yemekleri sayılabilir Geleneksel yöresel tatlılar arasında Helva, Dut Tatlısı, Aşure, Pancar tatlısı, Kabak Tatlısı, Heside (sulandırılmış Dut pekmezi, un ve tereyağı) ile baklava yer almaktadır
Zerefet ( Babıko , Pargaç )
Yapılışı
Pisirilmis ekmegin üstü yuvarlak daire gibi biçakla kesilir İçi adamakıllı boşaltılır Boslukta çikarilan pismis ekmek, elle ufaltılır ; Ayri bir kap ’a konulurSonra ufaltılan ekmek her tarafta çıkarıldığı gömbe'nin içine konur
İsteğe kadar sarmısaklı veya sarmısaksız ayran, kasik ile ufaltilan ekmegin üzerine ek edilirSon olarak eritilmiş terayağı'da üzerine ilave edildikten daha sonra yenmeye hazırlanmış ülkü gelmiş olur
Şir ( Şire kut )
Yapılışı
Şir için hazırlanan hamur kıvamına geldikten sonradan yuvarlak bir ışık halkası getirilerek, metel saçin altina yerlestirilir Saç, hamurun üstüne konulur Sicak kül ve ates, metel saçin üzerine serpistirilir Hamurun pistigi varsayım edildikten daha sonra sac'dan çikarilir Agaç kütügünden yapilmis,topike ( yahut bildigimiz tencereye ) konur aletin içine ekmek parça parça edilerek konulur
Yogurt veye sarmisaklı ayran azar azar topikenin içine aktarilir Gine metel olan ostom ile dövülerek hamur haline getirilir Metel olan sini ’nin (Büyük tabak) içine aktarilir Tahta veya metel kasik ile etrafini düzelttikten daha sonra bütün ortasinda çukur açilirEritilmis tere yagi, bu çukur ’a doldurulurBu işlemlerden daha sonra afiyetle alt etmek üzere servis edilir
Xesıla ( Hasıl )
Yapılışı
Hasıl yemegi bulgur , un , tere yağı ve ayrandan yapılan bir yemektirSıcak suyun içerisinde bulgur adamakıllı kaynadıktan sonra kıvamına gelene dek kademeli olarak un eklenir
Hasıl kıvamını bulunca bir tavada eritilmiş olan tere yağı hasılın ortasında açılmış havuzun içine boşaltılırSon olarak hasılın çevresine ayran dökülür ve afiyetle yenirİsteğe göre dağıtılmış baharatlarda eklenebilir
Bızıke Dorakın ( Patila )
Yapılışı
Evde üretilmiş hamurun içine tulum peyniri ( veya çökelek ) soğan'dan yapılmış iç eklenirHamura iç ekledikten daha sonra diyer tarafı kapatılır ; köyde sacın üstünde , şehirde ise sac kullanılmadığı için üstü açık elektirikli fırınlarda pişirilirPiştikten sonra patila sıcakken içine tere yağı konur ; ve servise hazır ışık halkası kazanç *
Oldukça varlıklı yemek yemek kültürüne sahip olan Tunceli'nin yöresel yemekleri aralarında Zerefet (Babiko), Sirekurt, Sirepati, Keşkek, Kavut, Patila unlu yemeklerine misal verilebilir Yöreye özgü bitki ve sebze yemeklerinden, Gulik Yemeği, Mantar Yemeği, Döğme Çorbası, Döğme Pilavı, Gulik Çorbası, Guriz Yemeği ile kurutulmuş sebze yemekleri sayılabilir Geleneksel yöresel tatlılar arasında Helva, Dut Tatlısı, Aşure, Pancar tatlısı, Kabak Tatlısı, Heside (sulandırılmış Dut pekmezi, un ve tereyağı) ile baklava yer almaktadır
Zerefet ( Babıko , Pargaç )
Yapılışı
Pisirilmis ekmegin üstü yuvarlak daire gibi biçakla kesilir İçi adamakıllı boşaltılır Boslukta çikarilan pismis ekmek, elle ufaltılır ; Ayri bir kap ’a konulurSonra ufaltılan ekmek her tarafta çıkarıldığı gömbe'nin içine konur
İsteğe kadar sarmısaklı veya sarmısaksız ayran, kasik ile ufaltilan ekmegin üzerine ek edilirSon olarak eritilmiş terayağı'da üzerine ilave edildikten daha sonra yenmeye hazırlanmış ülkü gelmiş olur
Şir ( Şire kut )
Yapılışı
Şir için hazırlanan hamur kıvamına geldikten sonradan yuvarlak bir ışık halkası getirilerek, metel saçin altina yerlestirilir Saç, hamurun üstüne konulur Sicak kül ve ates, metel saçin üzerine serpistirilir Hamurun pistigi varsayım edildikten daha sonra sac'dan çikarilir Agaç kütügünden yapilmis,topike ( yahut bildigimiz tencereye ) konur aletin içine ekmek parça parça edilerek konulur
Yogurt veye sarmisaklı ayran azar azar topikenin içine aktarilir Gine metel olan ostom ile dövülerek hamur haline getirilir Metel olan sini ’nin (Büyük tabak) içine aktarilir Tahta veya metel kasik ile etrafini düzelttikten daha sonra bütün ortasinda çukur açilirEritilmis tere yagi, bu çukur ’a doldurulurBu işlemlerden daha sonra afiyetle alt etmek üzere servis edilir
Xesıla ( Hasıl )
Yapılışı
Hasıl yemegi bulgur , un , tere yağı ve ayrandan yapılan bir yemektirSıcak suyun içerisinde bulgur adamakıllı kaynadıktan sonra kıvamına gelene dek kademeli olarak un eklenir
Hasıl kıvamını bulunca bir tavada eritilmiş olan tere yağı hasılın ortasında açılmış havuzun içine boşaltılırSon olarak hasılın çevresine ayran dökülür ve afiyetle yenirİsteğe göre dağıtılmış baharatlarda eklenebilir
Bızıke Dorakın ( Patila )
Yapılışı
Evde üretilmiş hamurun içine tulum peyniri ( veya çökelek ) soğan'dan yapılmış iç eklenirHamura iç ekledikten daha sonra diyer tarafı kapatılır ; köyde sacın üstünde , şehirde ise sac kullanılmadığı için üstü açık elektirikli fırınlarda pişirilirPiştikten sonra patila sıcakken içine tere yağı konur ; ve servise hazır ışık halkası kazanç *