iltasyazilim
FD Üye
Tunceli Yemekleri
Tuncelinin Bölgesel Yemek Yemek Tarifleri
Tunceli yemek kültürü
Tunceli mutfağı
Tunceli ’de esas idareli etkinliklerin tarım ve hayvancılık olması nedeniyle yöre mutfağı, tahıl ürünleri ile hayvansal besinlere dayanır
Bağcılığın yaygın olduğu yerlerde gıda ürünleri çeşitlenmektedir 'Şire'nin ayrıca tatlı hem de katık olarak kullanımı yaygındır Pekmez, pestil ve orcik (cevizli sucuk), şireden yapılan besin türleridir Keza döğme denilen bulgurla 'şireli' tarhana yapılır
Buğdaydan elde edilen döğmeden yapılan 'döğme pilavı' ve 'keşkek', yarmadan yapılan 'malhuta çorbası', tarhana, erişte ve un pilavı yörenin yaygın yemeklerindendir Sütten yağ, yoğurt, ayran ve çökelek yapılır Yörenin en bilinen yemeklerinden biri olan ‘hazırlop köftesi ’dir Bu köfteyi yerine getirmek için el değirmeninde öğütülmüş mercimek ve culbant (bir tür baklagil) ıslatılır, un, soğan ve maydanozla yoğrularak rulo biçimi verilir Pişirildikten daha sonra üzerine kızdırılmış kırmızı biberli yağ gezdirilir
Ekmekler genel olarak tandırda ya da sacda pişirilir Mayalı hamurdan yapılan ekşili ekmek, bazlama; mayasız hamurdan yapılan yufka, kumbik, kül (ocak) gömmesi ve değirmen poğaçası yaygın ekmek türleridir Yumurtalı tepsi kumbiği, su böreği, bişi ve hırınç gibi börek türü hamurlu yiyecekler, sacda veya ocakta pişirilir Kalbur hurması ve baklava, yaygın türleridir
Oldukça zengin yemek kültürüne sahip olan Tunceli'nin yöresel yemekleri arasında Zerefet ( Babiko ), Sirekurt , Sirepati , Keşkek, Kavut, Patila unlu yemeklerine misal verilebilir Yöreye özgü bitki ve sebze yemeklerinden, Gulik Yemeği, Mantar Yemeği, Döğme Çorbası, Döğme Pilavı, Gulik Çorbası, Guriz Yemeği ile kurutulmuş sebze yemekleri sayılabilir Geleneksel yöresel tatlılar aralarında Helva, Dut Tatlısı, Aşure, Pancar tatlısı, Kabak Tatlısı, Heside (sulandırılmış Dut pekmezi, un ve tereyağı) ile baklava yer almaktadır
Zerefet ( Babıko , Pargaç)
Pisirilmis ekmegin üstü dairesel daire gibi biçakla kesilir İçi en ince ayrıntısına kadar boşaltılır Boslukta çikarilan pismis ekmek, elle ufaltılır ; Ayri bir kap ’a konulurSonra ufaltılan ekmek her tarafta çıkarıldığı gömbe'nin içine konur
İsteğe tarafından sarmısaklı veya sarmısaksız ayran, kasik ile ufaltilan ekmegin üstüne ek edilirSon olarak eritilmiş terayağı'da üzerine ilave edildikten daha sonra yenmeye hazırlanmış ışık halkası gelmiş olur
Şir ( Şire kut )
Şir için hazırlanan hamur kıvamına geldikten daha sonra dairesel bir hale getirilerek, metel saçin altina yerlestirilir Saç, hamurun üstüne konulur Sicak kül ve ates, metel saçin üzerine serpistirilir Hamurun pistigi varsayım edildikten sonra sac'dan çikarilir Agaç kütügünden yapilmis,topike ( yoksa bildigimiz tencereye ) konur aletin içine ekmek parça parça edilerek konulur
Yogurt veye sarmisaklı ayran kademeli olarak topikenin içine aktarilir Gine metel olan ostom ile dövülerek hamur haline getirilir Metel olan sini ’nin (Büyük tabak) içine aktarilir Tahta ya da metel kasik ile etrafini düzelttikten sonra tam ortasinda çukur açilirEritilmis tere yagi, bu çukur ’a doldurulurBu işlemlerden sonradan afiyetle alt etmek üzere servis edilir *
Tuncelinin Bölgesel Yemek Yemek Tarifleri
Tunceli yemek kültürü
Tunceli mutfağı
Tunceli ’de esas idareli etkinliklerin tarım ve hayvancılık olması nedeniyle yöre mutfağı, tahıl ürünleri ile hayvansal besinlere dayanır
Bağcılığın yaygın olduğu yerlerde gıda ürünleri çeşitlenmektedir 'Şire'nin ayrıca tatlı hem de katık olarak kullanımı yaygındır Pekmez, pestil ve orcik (cevizli sucuk), şireden yapılan besin türleridir Keza döğme denilen bulgurla 'şireli' tarhana yapılır
Buğdaydan elde edilen döğmeden yapılan 'döğme pilavı' ve 'keşkek', yarmadan yapılan 'malhuta çorbası', tarhana, erişte ve un pilavı yörenin yaygın yemeklerindendir Sütten yağ, yoğurt, ayran ve çökelek yapılır Yörenin en bilinen yemeklerinden biri olan ‘hazırlop köftesi ’dir Bu köfteyi yerine getirmek için el değirmeninde öğütülmüş mercimek ve culbant (bir tür baklagil) ıslatılır, un, soğan ve maydanozla yoğrularak rulo biçimi verilir Pişirildikten daha sonra üzerine kızdırılmış kırmızı biberli yağ gezdirilir
Ekmekler genel olarak tandırda ya da sacda pişirilir Mayalı hamurdan yapılan ekşili ekmek, bazlama; mayasız hamurdan yapılan yufka, kumbik, kül (ocak) gömmesi ve değirmen poğaçası yaygın ekmek türleridir Yumurtalı tepsi kumbiği, su böreği, bişi ve hırınç gibi börek türü hamurlu yiyecekler, sacda veya ocakta pişirilir Kalbur hurması ve baklava, yaygın türleridir
Oldukça zengin yemek kültürüne sahip olan Tunceli'nin yöresel yemekleri arasında Zerefet ( Babiko ), Sirekurt , Sirepati , Keşkek, Kavut, Patila unlu yemeklerine misal verilebilir Yöreye özgü bitki ve sebze yemeklerinden, Gulik Yemeği, Mantar Yemeği, Döğme Çorbası, Döğme Pilavı, Gulik Çorbası, Guriz Yemeği ile kurutulmuş sebze yemekleri sayılabilir Geleneksel yöresel tatlılar aralarında Helva, Dut Tatlısı, Aşure, Pancar tatlısı, Kabak Tatlısı, Heside (sulandırılmış Dut pekmezi, un ve tereyağı) ile baklava yer almaktadır
Zerefet ( Babıko , Pargaç)
Pisirilmis ekmegin üstü dairesel daire gibi biçakla kesilir İçi en ince ayrıntısına kadar boşaltılır Boslukta çikarilan pismis ekmek, elle ufaltılır ; Ayri bir kap ’a konulurSonra ufaltılan ekmek her tarafta çıkarıldığı gömbe'nin içine konur
İsteğe tarafından sarmısaklı veya sarmısaksız ayran, kasik ile ufaltilan ekmegin üstüne ek edilirSon olarak eritilmiş terayağı'da üzerine ilave edildikten daha sonra yenmeye hazırlanmış ışık halkası gelmiş olur
Şir ( Şire kut )
Şir için hazırlanan hamur kıvamına geldikten daha sonra dairesel bir hale getirilerek, metel saçin altina yerlestirilir Saç, hamurun üstüne konulur Sicak kül ve ates, metel saçin üzerine serpistirilir Hamurun pistigi varsayım edildikten sonra sac'dan çikarilir Agaç kütügünden yapilmis,topike ( yoksa bildigimiz tencereye ) konur aletin içine ekmek parça parça edilerek konulur
Yogurt veye sarmisaklı ayran kademeli olarak topikenin içine aktarilir Gine metel olan ostom ile dövülerek hamur haline getirilir Metel olan sini ’nin (Büyük tabak) içine aktarilir Tahta ya da metel kasik ile etrafini düzelttikten sonra tam ortasinda çukur açilirEritilmis tere yagi, bu çukur ’a doldurulurBu işlemlerden sonradan afiyetle alt etmek üzere servis edilir *