DESTEK OLABİLECEK GERÇEK ARKADAŞLAR EDİNMEK VÜCUDUN SARKAN KESIMLERI İÇİN PLASTİK CERRAHİ MÜDAHALESİ
Acıkmanın Ruhsal Temelleri
Beşerler tevellüt anlarından itibaren yemek yeme gereksinimi ile karşı karşıyadır ve bu bireyler için hayati bir ehemmiyet taşımaktadır. Ama yemek yemek bebeklikten yaşlılığa kadar yalnızca fizyolojik muhtaçlıkları karşılamak için yapılan bir davranış değildir. Bebeklik devrinde yemek yeme davranışının bir bebek için tek meali karın doyurmakla yani tokluk hissi dediğimiz his ile sonlu kalmamaktadır. Açlığın doyurulmasıyla bebek, düzgün ve inançta olduğu hissiyle tanışmış olur. Zira açlık en erken ‘acı çekme’ iken, tokluk en erken ‘rahatlamadır’. İşte yemek yeme ve her vakit tok kalma isteğinin temeli bu periyoda dayanmaktadır.
Bireyin kendi vücudunu nasıl algıladığı, problemlerle baş edemediği durumlar önünde neler yediği ya da yemek yeme davranışını hangi durumlar önünde seçtiği üzere mevzular obezite tedavisinin ruhsal boyutunu kapsamaktadır.
Obezite Cerrahisinin Obez Bireylerde Kilo Kaybındaki Rolü
Obezite cerrahisinde kullanılan ameliyat tekniklerinde hastalarımız için özetle 3 gaye hedeflenir. Bunlar;
Hastanın midesini küçültmek. Küçülen mide nedeni ile hastalar daha küçük porsiyonlar ile beslenmeye başlarlar.
İştahı baskılamak. Mahsusen midenin Fundus denen ortamı ameliyat ile alınarak ghrelin iştah hormonu alınmış ve hastanın iştahı bu sayede ağırlıklanmış olur.
Bağırsakların bir kısmı bypass edilerek azıkların emilimi bozulur yenilen besinlerin bir kısmının emilmemesine ve hastanın vücuduna kalori girişinin kısıtlanmasıdır.