Tüp Mide (Sleeve gastrectomy) ameliyatı, morbid obezite düzeyinde kilo sorunu olan hastalar için uygulanan bir obezite ameliyatıdır.
Bu ameliyatta midenin % 75'e yakın bölümü cerrahi olarak çıkarılır (Resim 1,2). Böylece tek bir öğünde alınabilen gıda miktarı anlamlı derecede azaltılır. Midenin şekli büyük ve yuvarlak bir torbadan, ince bir tüp şekline çevrilir. Mide hacmi küçüldüğü için hasta sadece küçük miktarda gıda ile doyma ve şişkinlik hissi almaktadır.
Ayrıca, bu cerrahi yöntemle hastanın açlık hissini etkileyen bazı hormonal değişiklikler de meydana gelmektedir. Ağır diyetler ve diğer sağlıksız ve kalıcı olmayan kilo verme yöntemlerine göre, bu metodda besin emilim bozukluğu veya barsak sisteminin devamlılığında bir değişiklik olmamaktadır.
Bununla birlikte, bu ameliyatı takiben özellikle yeme alışkanlıkları ve egzersiz gibi çeşitli yaşam tarzı değişikliklerinin yapılması da zorunludur.
Hastalardan yağ oranı düşük beslenmeleri ve kızartmalardan kaçınmaları istenir. Ayrıca rafine şeker tüketmemeleri ve yerine başka şeyler koymaları istenir. Gazlı içeceklerden uzak durulması ve alkolden kesinlikle kaçınılması da ameliyat öncesi önerilerdendir.
Ameliyat yapıldıktan sonra, hasta mide hacminin çok azalmış olduğunu aklından çıkarmamalıdır. Spesifik bir sleeve gastrectomy sonrası diyeti olmasa da, hiçbir zaman eskisi kadar çok yiyemeyeceğini bilmelidir. Cerrahi sonrası erken dönemde bariatrik cerrahi diyet kısıtlamaları hakkında bilgi edinilmelidir.
Ameliyattan Sonra Diyet
Ameliyattan Hemen Sonra
Gastrik sleeve ameliyatından sonra en az bir hafta süreyle berrak sıvı-düşük şeker diyetinde olunacaktır. Su, çay, meyve çayları, etsuyu çorba tüketilebilir.
Ameliyattan Bir Hafta Sonra
Hastanın halen yumuşak veya katı gıda almasına izin verilmez. Katı gıdalar ameliyat sonrası stapler hattının açılmasına ve kaçağa neden olabilirler. Aynı şekilde sıvı gıdalar, düşük kalorili ve az yağlı çorbalar, jöleler, protein içecekleri alınabilir. Cerrahi beslenme ürünleri ile desteklenmesi önerilir. Alınan sıvı gıdaların düşük kalorili ve yağsız olmasına dikkat edilmelidir.
Ameliyattan 2-5 hafta sonra
Püre gıdalar alınmalıdır. Fazla gıda alımı ağrı ve kusmaya neden olabilir. Püre haline getirilmiş et, patates ve her türlü meyve püresi tüketilebilir. Yine düşük kalorili ve yağsız olmalarına dikkat edilmelidir. Karbonatlı içeceklerin tüketilmesi ameliyattan sonraki 1 ay kesinlikle yasaktır. İşlenmiş şeker, konsantre meyve suyu gibi gıdalardan da kaçınılmalıdır.
Ameliyattan 6-12 hafta sonra
Artık yumuşak gıdalara geçilebilir. Peynirler, blenderdan geçirilmiş iyi pişmiş sebzeler, proteinli gıdalar alınabilir. Öğünler arasında en az 4-5 saat olmalı ve her bir öğün minimum 30 dakikada tüketilmelidir.
Ameliyattan 4 ay sonra
Hasta yavaş yavaş ve düzenli olarak normal bir diyete geçebilir. Etler, yumurta, sebzeler ve baklagiller tüketilebilir. Ancak pirinç, makarna, ekmek gibi gıdalar 6. aya kadar tolere edilemeyebilir.
Ameliyattan sonraki ilk 2 yıl
Diyet 600-800 kaloride kısıtlanmalıdır. İlk yıl fazla kilonun büyük bölümü verilecektir. Yeterli miktarda kilo kaybı gözlendikten sonra kalori alımı 1000-1200 kaloriye çıkarılabilir. Sleeve gastrektomiden sonra diyet kişinin tolerans düzeyine göre farklılıklar gösterebilir. Buna göre bazı gıdaların eklenmesi veya çıkarılması mümkündür. Ameliyattan önce ve sonra hasta belli miktarlarda düzenli egzersiz düzenine hazır olmalıdır. Bu, beklenmesi gereken kilo kaybını arttırır ve tekrar kilo almayı engeller.
Sleeve gastrectomy ameliyatı geçiren hastalar hayatları boyunca küçük miktarlarda gıda alabilirler. Ayrıca lokmaları çok iyi çiğnemeleri ve yutmadan önce tamamen sıvı hale getirmeleri gerekir. Diyet özel olarak bazı gıdaların yasaklanmasını gerektirmez. Sadece yüksek kalorili ve karbonatlı içeceklerden kaçınmak zorunludur. Genellikle bu hastalar gıdalarla sıvıları da birlikte alamazlar. O nedenle, sıvı tüketiminin öğünler arasında olmasına dikkat edilmelidir.