iltasyazilim
FD Üye
türemiş sözcüklere örnekler lüzumlu destek bekliyorum
Aldıkları yapım ekleriyle yeni bir anlam kazanan sözcüklerdir
Kök + yapım eki Türemiş Kelime
Kök halindeki kelime ad, sıfat, fiil, zamir, zarf olabilir
Misal: Sucu (ad + yapım eki)
Güzellik (önad + üretim eki)
Geliş (fiil + üretim eki)
Ego (zamir + üretim eki)
Çokluk (zarf + yapım eki)
Bir soruda çoğu türemiş sözcük verilip bambaşka olan soruluyorsa, türemiş kelimenin köküne bakılır ve hangi tür kökten türemiş olduğu saptama edilir
Misal: Geliş Gösterme Bilgi Gözcü arasında farklı olan gözcüsözcüğüdür, çünkü diğerleri fiilden, gözcüise isimden türemiştir
Kök ile türemiş sözcük aralarında mutlaka anlam ilişkisi bulunmalıdır Örneğin, sucukkelimesi kolay bir kelimedir, çünkü su + cuk olamaz, yani suile cukarasında amaç ilişkisi yoktur
Türemiş kelime mutlaka bir adet üretim eki ile oluşmak zorunda değildir Kök kelime ansızın çok üretim eki alabilir Türemiş sözcük çekim eki alacaksa, çekim eki yapım ekinden sonra gelir
Örnek: Koş + u + cu + larsözcüğü 2 üretim, 1 çekim eki almak
Kök YEYE ÇE üzere toplam 3 ek almıştır
Gör + üş + me + z + mi + y + di + niz
kip eki ÇE
şahıs eki ÇE
kip eki ÇE
kaynaştırma harfi
soru eki ÇE
KökYE Olum
suzluk
eki
ÇE
sözcüğü 1 yapım eki, 5 çekim eki almıştır
Anekdot: Dilimize yabancı dillerden gelen sözcükler, geldikleri dilde türemiş de olsalar, basit sözcükler sayılmalıdır
* Etkinlik, televizyon, mesuliyet, resim
Ancak, bu nesil sözcükler Türkçe yapım ekleri alıp türemişlerse birer türemiş sözcük sayılırlar
* Televizyoncu, mesuliyetli, fotoğrafçı *
Aldıkları yapım ekleriyle yeni bir anlam kazanan sözcüklerdir
Kök + yapım eki Türemiş Kelime
Kök halindeki kelime ad, sıfat, fiil, zamir, zarf olabilir
Misal: Sucu (ad + yapım eki)
Güzellik (önad + üretim eki)
Geliş (fiil + üretim eki)
Ego (zamir + üretim eki)
Çokluk (zarf + yapım eki)
Bir soruda çoğu türemiş sözcük verilip bambaşka olan soruluyorsa, türemiş kelimenin köküne bakılır ve hangi tür kökten türemiş olduğu saptama edilir
Misal: Geliş Gösterme Bilgi Gözcü arasında farklı olan gözcüsözcüğüdür, çünkü diğerleri fiilden, gözcüise isimden türemiştir
Kök ile türemiş sözcük aralarında mutlaka anlam ilişkisi bulunmalıdır Örneğin, sucukkelimesi kolay bir kelimedir, çünkü su + cuk olamaz, yani suile cukarasında amaç ilişkisi yoktur
Türemiş kelime mutlaka bir adet üretim eki ile oluşmak zorunda değildir Kök kelime ansızın çok üretim eki alabilir Türemiş sözcük çekim eki alacaksa, çekim eki yapım ekinden sonra gelir
Örnek: Koş + u + cu + larsözcüğü 2 üretim, 1 çekim eki almak
Kök YEYE ÇE üzere toplam 3 ek almıştır
Gör + üş + me + z + mi + y + di + niz
kip eki ÇE
şahıs eki ÇE
kip eki ÇE
kaynaştırma harfi
soru eki ÇE
KökYE Olum
suzluk
eki
ÇE
sözcüğü 1 yapım eki, 5 çekim eki almıştır
Anekdot: Dilimize yabancı dillerden gelen sözcükler, geldikleri dilde türemiş de olsalar, basit sözcükler sayılmalıdır
* Etkinlik, televizyon, mesuliyet, resim
Ancak, bu nesil sözcükler Türkçe yapım ekleri alıp türemişlerse birer türemiş sözcük sayılırlar
* Televizyoncu, mesuliyetli, fotoğrafçı *