Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Türk bilim insanları ilk kez bir gezegen keşfetti

Türk bilim insanları ilk kez bir gezegen keşfetti
0
119

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Ankara Üniversitesi ve Ege Üniversitesinde görevli öğretim üyesi üç Türk bilim insanı ile bir doktora öğrencisi göre, Güneş sistemine 212 ışık yılı uzaklıkta Jüpiter benzeri bir ötegezegenkeşfedildi Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd Doç Dr Mesut Yılmaz yaptığı açıklamada, 2007 yılında Ankara Üniversitesi'nden araştırmacıların liderliğinde başlattıkları, Türk, Japon ve Rus bilim adamlarından oluşan uluslararası bir proje çerçevesinde sürdürülen gezegen aramaçalışmalarının ilk meyvesini verdiğini söylediSon yıllarda bir TÜBİTAK projesi ile de desteklenen bu alıştırma ile Antalya Bakırlıtepe'de bulunan TÜBİTAK Milli Gözlemevi'nde 1,5 metre ayna çaplı RusTürk Teleskobu ile Japonya Okayama Astrofizik Gözlemevi'nden işbirliği çerçevesinde sağlanan iyodin hücresi aygıtı kullanılarak, fazla hassas gözlemler yaptıklarını gösteren Yılmaz, bu analizler sonucunda yıldızları gözlediklerini ve çıkan sonuçlardan da bazı değişimleri ayrım ettiklerini ifade etti Yılmaz, bir takım değerlerin değişiminin, yeni bir gezegen kaynaklı olabileceğini anladıklarını ve bu alanda çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını vurgulayarak, şunları kaydettiÇalışmalarımız sonucunda ben, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Selim Osman Selam, Ege Üniversitesi Gökbilim ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Varol Belirgin ve Gökbilim ve Uzay Bilimleri Bölümü'nde doktora öğrencimiz İbrahim Özavcı ile beraber Jüpiter sanki bir Güneş dışı bir gezegen (Ötegezegen) keşfettikTürk bilim adamları birincil kez bir gezegen keşfetmiştir Bunun gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz Jüpiter'den 1,5 kat daha büyük boyutlara sahip bu yeni gezegen, yıldızının civarda bir bütün yörünge turunu adeta bir yıl sürede tamamlamakta Gezegen, Jüpiter yarı bir gaz devidir ve dolayısıyla yaşam barındırma ihtimali yoktur Keşfedilen 'ötegezegen', yıldızına olan uzaklığının, DünyaGüneş arası mesafeye eşittir Bulduğumuz gezegen ile alakalı bir makale yazdık Bu makale, astronomi literatürünün en saygıdeğer yayınlarından 'Astronomy&Astrophysics' dergisinde yayınlandı 10 yıllık emeğimizin karşılığını da bu şekilde aldığımızı düşünüyorumh3Gezegene 'Türk ya da Atatürk' ismini koyabilirizh3Güneş sistemine 212 ışık yılı uzaklıkta buldukları Jüpiter sanki bir ötegezegene Türk ismidüzenlemek istediklerine dikkati çeken Yılmaz, bununla ilgili bir oylama da yapılabileceğini kaydetti Yılmaz, Bildiğim kadarıyla Japonya, ABD, Fransa ve Kanada, keşfettikleri ilk gezegene bir ad verdiler Bizde de niçin olmasın? Böyle bir düşüncemiz var Benim Türk, Türk1ve Atatürkisimleri aklımdan geçtiifadelerini kullandıKaynakhttp:wwwhurriyetcomtrturkbiliminsanlariilkkerebirgezegenkesfetti40549549 sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur

858,505Konular
982,692Mesajlar
33,052Kullanıcılar
orxanSon üye
Üst Alt