teknolojiuzmani
FD Üye
Teknolojiyi elektroniğin dışında farklı alanlarda da değerlendirmeyi seven bilim insanları, pek çoğumuz için sabahların vazgeçilmezi olan kahvelerle ilgili yeni bir gelişmeye imza attılar. Bir küme Türk bilim insanı, zeytinden kahve üretmeyi başardı.
Zeytin çekirdeğinden kafeinsiz kahve üretmeyi başaran bilim insanları, Türk kahvesi için de kıymetli bir alternatif geliştirmiş oldu. Hem üretim açısından daha az maliyetli, hem de kafeinsiz olan yeni kahve, zeytinin yalnızca bir kahvaltılık besin ya da yağ kaynağı olmadığını da bir defa daha göstermiş oldular.
Zeytin çekirdeğinden kafeinsiz kahve
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, bitkisel kahve ve bitkilerin geri dönüşümü üzerine sürdürdüğü çalışmalarını zeytin çekirdeği ile noktaladığını söz ederken şu biçimde konuştu:
"Son yıllarda zeytin yağının yanı sıra yaprağı, çiçeğinin birçok şifalı tarafları ortaya çıkıyor. Zeytin aslında çekirdeği içerisinde tohumunu barındıran ve tohumda fitokimyasal bulunduran hayli kıymetli eserdir. Zeytin çekirdeği 'yutulsun mu, yutulmasın mı?' tartışması sürerken, insanların hizmetine sunmak için kahve yapalım diye yola çıktık."
Ayrıca GAÜN Fitoterapi ve Tıbbi-Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü de olan Prof. Dr. Şekeroğlu, zeytin çekirdeği kahvesinin menengiç kahvesine kardeş olacağını ve Gaziantep mutfağında yer edineceğini söyledi. Kahvenin acı olmadığını da ekleyen bilim insanı, kelamlarını şu demeçle tamamladı:
"Bu acılığı yardımcı hususlarla melengiç ve tarçın üzere aşikâr eserlerden katarak ortadan kaldırdık. Yüzde 70 zeytin çekirdeğinden oluşan, hem sağlıklı hem de damak tadına hitap eden kahve üretmiş olduk. Zeytin çekirdeği birebir vakitte kafeinsiz kahvedir. Kafeine hassas şahıslar, olağan Türk kahvesini ve başka kahveleri tüketemiyor. Kahve bir kültürdür. Menengiç kahvesine bir kardeş geliyor. Gaziantep'e gelenler artık zeytin çekirdeği kahvesini de isteyecektir."