iltasyazilim
FD Üye
Üzüm ve şarapta bulunan resveratroladlı antioksidan maddenin antepfıstığında da bulunduğunu dünyada ilk kez tespit eden Yrd Doç Dr Özlem Tokuşoğlu, araştırmasının ABD’nin önemli gıda dergileri arasında yer alan Journal of Agricultural And Food Chemistryde yayınlanmasının ardından bilim adamlarından övgüler aldı
Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd Doç Dr Özlem Tokuşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de üretilen antepfıstıkları üzerinde bir araştırma yaptığını söyledi
Bu yıl sonuçlanan araştırmada antepfıstığında bugüne kadar belirlenmemiş resveratroladlı insan sağlığı açısından son derece önemli antioksidan madde bulunduğunu tespit ettiğini ifade eden Tokuşoğlu, bunun dünyada bir ilk olduğunu bildirdi
Bu maddenin üzüm ve şarapta bulunduğunun bilindiğini dile getiren Tokuşoğlu, şunları kaydetti:
Resveratrol, kötü kolesterol üzerindeki etkisi nedeniyle kronik kalp rahatsızlıkları riskini azaltmaktadır Ayrıca son yapılan araştırmalarda bu antioksidanın, kansere yol açan risk faktörlerinden birisini ortadan kaldırdığı belirlenmiştir Bu özelliği nedeniyle resveratrol, kanser riskini de azaltmaktadır Böylesine önemli bir madde antepfıstığında da bulunmaktadır
Bileşimi ve gıda değeri açısından önemli bir yere sahip olan, sert kabuklu kuru meyve olarak ekonomik değer taşıyan antepfıstığı üretiminde Türkiye, özellikle ABD ve İran’dan sonra dünyanın üçüncü ülkesi konumundadır Bu açıdan resveratrol maddesinin tespiti antepfıstığı sektörü açısından son derece önemlidir
ÜRÜNLERİN RAF ÖMRÜ UZAYACAK
Antioksidanların, ilave edildiği gıdalarda raf ömrünü artırıcı etkisi olduğuna vurgulayan Tokuşoğlu, bugün antepfıstığı, şekerlemeden hububat ve et ürünlerine kadar birçok alanda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır İçerdiği maddeyle antepfıstığı katkılı ürünler daha uzun raf ömrüne sahip olacakdedi
Bu tespitin, dünya bilim tarihinde büyük ilgi ve beğeni topladığını vurgulayan Tokuşoğlu, araştırmasının, mayıs ayında ABD’nin A kategoride yer alan gıda araştırmalarının kaliteli dergisi Journal of Agricultural And Food Chemistrydergisinde Türk antepfıstıklarının renkli resimleriyle yayınlandığını bildirdi
Çalışmalarının ayrıca ABD’nin ve dünyanın gıda konusundaki bilim adamları ve yazarlarından övgüler aldığını belirten Tokuşoğlu, yine bu ülkede gazete ve radyolarda antepfıstığının içerdiği madde ve sağlığa faydalarına geniş yer verildiğini söyledi
Tokuşoğlu, ABD’nin California bölgesinde yetişen ve pistachio olarak adlandırılan bir çeşit antepfıstığında da resveratrolaraştırması yapmak için kendisine ortaklık önerildiğini, bu konudaki görüşmelerin sürdüğünü sözlerine ekledi
kaynak: milliyet gazetesi web sitesi
Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd Doç Dr Özlem Tokuşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de üretilen antepfıstıkları üzerinde bir araştırma yaptığını söyledi
Bu yıl sonuçlanan araştırmada antepfıstığında bugüne kadar belirlenmemiş resveratroladlı insan sağlığı açısından son derece önemli antioksidan madde bulunduğunu tespit ettiğini ifade eden Tokuşoğlu, bunun dünyada bir ilk olduğunu bildirdi
Bu maddenin üzüm ve şarapta bulunduğunun bilindiğini dile getiren Tokuşoğlu, şunları kaydetti:
Resveratrol, kötü kolesterol üzerindeki etkisi nedeniyle kronik kalp rahatsızlıkları riskini azaltmaktadır Ayrıca son yapılan araştırmalarda bu antioksidanın, kansere yol açan risk faktörlerinden birisini ortadan kaldırdığı belirlenmiştir Bu özelliği nedeniyle resveratrol, kanser riskini de azaltmaktadır Böylesine önemli bir madde antepfıstığında da bulunmaktadır
Bileşimi ve gıda değeri açısından önemli bir yere sahip olan, sert kabuklu kuru meyve olarak ekonomik değer taşıyan antepfıstığı üretiminde Türkiye, özellikle ABD ve İran’dan sonra dünyanın üçüncü ülkesi konumundadır Bu açıdan resveratrol maddesinin tespiti antepfıstığı sektörü açısından son derece önemlidir
ÜRÜNLERİN RAF ÖMRÜ UZAYACAK
Antioksidanların, ilave edildiği gıdalarda raf ömrünü artırıcı etkisi olduğuna vurgulayan Tokuşoğlu, bugün antepfıstığı, şekerlemeden hububat ve et ürünlerine kadar birçok alanda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır İçerdiği maddeyle antepfıstığı katkılı ürünler daha uzun raf ömrüne sahip olacakdedi
Bu tespitin, dünya bilim tarihinde büyük ilgi ve beğeni topladığını vurgulayan Tokuşoğlu, araştırmasının, mayıs ayında ABD’nin A kategoride yer alan gıda araştırmalarının kaliteli dergisi Journal of Agricultural And Food Chemistrydergisinde Türk antepfıstıklarının renkli resimleriyle yayınlandığını bildirdi
Çalışmalarının ayrıca ABD’nin ve dünyanın gıda konusundaki bilim adamları ve yazarlarından övgüler aldığını belirten Tokuşoğlu, yine bu ülkede gazete ve radyolarda antepfıstığının içerdiği madde ve sağlığa faydalarına geniş yer verildiğini söyledi
Tokuşoğlu, ABD’nin California bölgesinde yetişen ve pistachio olarak adlandırılan bir çeşit antepfıstığında da resveratrolaraştırması yapmak için kendisine ortaklık önerildiğini, bu konudaki görüşmelerin sürdüğünü sözlerine ekledi
kaynak: milliyet gazetesi web sitesi