Türk dili kirleniyor ve git gite yozlaşıyor türkçemiz neden kirleniyor dilimiz neden kirleniyor dilin yozlaşması hakkında kompozisyon dilin yozlaşması ile ilgili kompozisyon nedir Son yıllarda herkesin diline pelesenk olmuş bir cümle var oysa duymadığımız gün değil gibi: Dilimiz fazla kirleniyor Dilimize sahip çıkalımBu cümleyi dillendirenlerin esas dayanağı ise Türkçeye giren yabancı sözcükler oluyor Dile müdahale etmenin sanıldığı kadar kolay olmadığı bilinse bu tümce bu kadar sık kurulmaz sanırım Hem; dilin kirlenmesi, yozlaşması vb şeylerin ne mene şeyler olduğu da kimse kadar söylenmiyor Dil tanıdık olmayan sözcükler yüzünden kirlenmez, böylece olsaydı Türkçenin pak örnekleri 11 yüzyılda biterdi Dilin kirlenmesinden ziyade işlevsizleşmesinden bahsedilebilir fakat bunun sebebi de başka yerde aranmalıdır Dil her şeyden önce bir irtibat aracıdır ve eğer herhangi bir dil, konuşanları arasında iletişimi sağlıyorsa işlevini yerine getiriyor demektir İletişimi sağlamayan dillerse zaten yok olup gider, bunun sayısız örneği mevcuttur zaten Hem şu fazla şikayet edilen tanıdık olmayan sözcükleri kullananların çoğunun, bununla beraber şikayetçiler aralarında da yer alan okuryazar tayfasından olması da ilginç açık konuşmak gerekirse Kendimce sorun dilimize giren yabancı sözcükler yok, anlaşılmazlığa neden olan kullanımlar ve Türkçe sözcüklerin yazımındaki abukluklardır Çabuk değişen bir çağda, hayata yeni giren kavramların veya eylerin adlandırılması bir zorunluluktur Bilim, sanat ve teknolojide ortaya konan yeni akıl ve kavramların adları, çoğu kez o kavramı ortaya birincil çıkaranın dilinde yaratılmaktadır ve bu da gerçekte son derece doğaldır Eğer bir başka dil bu adı kendi olanaklarıyla her tarafta ortaya koyabiliyorsa ne âlâ; lakin işin üstelik başvuru formu sıklığı (frekans) boyutu var ancak belli başlı sorun orada başlıyor Örneğin Türkçenin yeni sözcük türetme konusunda, kendimce, en başarılı iki örneği: buzdolabı ve bilgisayardır Bu iki kelime gayet akla yatkın bir şekilde türetilmiş ve toplum göre benimsenmiştir; hatta çoğu kişi computerdiyenlere olağandışı olağandışı bakmaktadır Bunları söylerken bir şeyi gözden kaçırmamak gerekiyor: Bilgisayar ya da buzdolabı bundan böyle günlük hayatın değişmeyen parçası olmuş aygıtlardır ve bunların Türkçe adlandırılması gayet doğru ve faydalıdır Son zamanlarda her türlü tanıdık olmayan sözcüğe karşı bir ön hak oluşmaya başlamasıysa bana hiç de akla yatkın görünmüyor Dialupyerine çevirmeli ağ bağlantısıdiye bir sözcük türetilmiş mesela Acilen bu sözcüğü türetirken bir şeyi göz önünde bulundurmamış sayın türetgenler (bir kelime de ben türettim): Bu dialup denen meret acaba ne dek kullanılacak? Artık çevirmeli ağ bağlantısının devri sona erdi şu anda ne yapacağız? Türetilen ama türetildikten daha sonra besbelli kalan, hemen hemen hiç kullanılmayan bir sözcük de dili kirletmiyor mu acaba? Dilimize bir süreliğine giren yabancı sözcükleri kaldırıp atmak kolaydır; ama çaba ve emekle o geçici sözcüğü kalıcılaştırmaya hedeflemek ne değin mantıklıdır? Tüm bu yazdıklarımdan tanıdık olmayan kelime hastasıolduğum gibi bir manâ çıkarılmasını da istemem Dilde zaten mevcut olan sözcükler yerine yabancısını kullanan varsa tepkimi göstermek boynumun borcudur Üniversite kantininde: Double cheese istiyorumdiyene sözle de olsa dayak atmak benim en ilk olarak gelen vazifemdir Onun adı çifte kaşar canımdemezsem çatlarım İşyerinin adını Eskidjiolarak yazandan alışveriş yapmamak benim en doğal hakkımdır Pastaneye patisseriediyenden asla hazzetmem Adındaki yi sh, çyi chşeklinde yazana ters ters görmek da âdetimdir Bu saydığım örneklerde sorun dille de ilgili yok gibi geliyor bana Ayrı bir tartışmanın konusudur ve daha fazla psikolojiyi ilgilendirir sonuç olarak, dilimize sahip çıkıp, dilimizin yozlaşmasını engellemenin yolu; kısa bir vakit kullanılıp atılacak sözcükler türetmekten ziyade, eldeki dil malzemesini olumlu bir şekilde değerlendirip, özellikle teknolojik ve bilimsel gelişmeleri yakından takip etmektir Dil, hayatın bütününe yayılan bir kurumdur ve yaşam ne yönde akıyorsa dil de o yöne meyillidir Kültürel ve bilimsel gelişmelerde dışa bağımlı olan bir ulusun dilinin bağımsız devamı olası değildir Sorun dildeki yabancı sözcüklerde değil, toplumdaki yabancılaşmada aranmalıdır Eğer kirlilik tanıdık olmayan sözcüklerle ilgili olsaydı, dünyanın en kirli dili İngilizce olurdu kaynak:turkdilininkirlenmesi7aazbuzcom