Türk Matematik Projesine AB'den Büyük Destek Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr Mete Soner’in matematik alanındaki projesi, Avrupa Araştırma Konseyi’nden 880 bin Euro’luk yardım aldı Soner’in Mali Risk Yönetimi için Matenatiksel Metodlarbaşlıklı projesi, Avrupa Birliği’nin öncü araştırmaları desteklemek amacıyla kurduğu Konsey’in, 997 tatbik arasından seçtiği tek Türk proje oldu Avrupa Araştırma Konseyi’nin araştırmaları cesaretlendirmek nedeniyle kurulan bir destekleme kurumu olduğunu gösteren Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof Tosun Terzioğlu, üyeler ve namzet ülkeler aralarında ileri araştırma projelerinin öncelikle değerlendirilmeye başlandığını vurguladı 7 ay incelendi Konsey’in birincil kere 2008’de yaptığı ileri araştırmacılar desteği çağrısına son 10 yılda fazla kayda değer başarılara imza atmış araştırmacıların katıldığını söyleyen Terzioğlu, 7 ay incelenerek verilen desteğin AB’nin öteki desteklerinden öbür olduğunu ve ilk olarak bireysel araştırmacılara verildiğini anlattı Terzioğlu, desteklerin üç asıl dalda verildiğini söyleyerek Hayat bilimleri, Sosyal Bilimler ve Doğa bilimi ile Mühendislik alanlarındaki projelere yardım veriliyor Bilimin, bilginin sınırlarını öteye taşıyabilecek projeler seçiliyor Sıkı bir değerlendirme yapıldı Araştırmacıların hangi kurumlardan katıldığı da fazla önemliydi Sabancı Üniversitesi de bir anlamda değerlendirildidiye konuştu Tatbik kayda değer Prof Soner ise, başvuran projelerin büyük bölümünün finans konusunda olduğunu belirterek, Benim için tatbik çok manâlı Başvuru Formu alanı olan bir proje yaptık Şirketler bazında finansal riskin ölçülmesi ve yönetilmesinin matematiksel yöntemlerini meydana getirmek istiyoruzdedi Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof Dr Nakiye Avdan Boyacıgiller ise, Işık İnselbağ Finans Kürsüsü’nün aldığı bu desteğin kendileri için çok anlamlı olduğunu dile getirdi Araştırmaya ALP rehberliği Avrupa Birliği (AB) çerçeve fonlarının Sabancı Üniversitesi için kayda değer olduğunu söyleyen Prof Boyacıgiller, araştırma fonlarını üniversite olarak izleyip araştırmacıları proje yapmaları için yönlendirdiklerini açıklama ederek, şunları söyledi: Proje planlamak için bu programların satır aralarını iyi okuyabilmek kayda değer Araştırmacıların formlarla boğuşması çok hatalı Üniversite olarak bizim en büyük özelliğimiz zamanı ölçmek Bürokrasi ile uğraştırmamak araştırmacıyı Bunun için de Araştırma Lisanüstü Politikalar Direktörlüğü’nü (YÜKSEK DAĞ) kurduk YÜKSEK DAĞ, AB, TÜBİTAK, DPT programlarını izliyor Araştırmacıların dikkatine sunuyor Proje idare ofisimiz var Bu projede böyle geldiSabancı Üniversitesi gibi olsalar 600 milyon Euro kazanç SABANCI Üniversitesi Rektörü Prof Tosun Terzioğlu, Sabancı Üniversitesi’ndeki öğretim üyelerinin Avrupa Birliği (AB) fonlarından aldıkları araştırmadestekleri ortalamasının öğretim üyesi başına 26 bin Euro olduğuna dikkat çekti Terzioğlu, Eğer Türkiye’deki bütün üniversitelerde bu sıradan tutturulabilseydi, 6’ncı Çerçeve Programı dahilinde Türkiye’nin 600 milyon Euro’luk fonu kullanması muhtemel olurdudedi hurriyetcom