Türk Telekom dünya tarihinin en başarısız ve en skandal özelleştirmesi olarak kayda geçti. Türk Telekom'un özelleştirilmesi ve batan 5 milyar dolarla ilgili detaylar yeni yeni ortaya çıkıyor. Batık krediye karşılık yüzde 55 paylara el koyan bankalar, bu payları satmak için geçtiğimiz gün yabancı bir yatırım şirketini yetkilendirdi.
Bu haber ile birlikte bir tweet verilen 5 milyar dolarlık kredinin tekrar tartışılmasına neden oldu.
Tweeti atan Öger'e krediyi veren bankalardan birinin eski genel müdür yardımcısı Kerim Rota'ydı.
"Çok dersler çıktı bu krediden Bankacılık bölümüne. En azından ben çıkardım" diyen Kerim Rota, Halk TV'de Cüneyt Akman'ın programına konuk olarak, Türk Telekom kredi olayını ve sürecini tüm detaylarıyla anlattı.
İŞTE KERİM ROTA'NIN HALK TV'DEKİ KONUŞMASINDAN SATIRLAR:
--işin üç ayağı var birinci ayağı özelleştirme hali, kredilendirme sistemi ve sahiplik.
-6.5 milyar dolarlık bir özelleştirmeydi. Yüzde 55 satıldı. İşin farklı yanı yüzde 55 satış bedelinin az bir kısmı ödendi. Kalan kısmı türk bankalarından kredi talep edildi ve bankalar bu krediyi verdi.
-Buraya kadar çok büyük sorun yok. Olağan kurallarda bir malı alırsınız kredi ararsınız. O krediyi de piyasa koşulları içerisinde elde edersiniz. Burada kredi için Türk Telekom payları teminat verildi. bu yanlış oldu. Olağan kaidelerde olmamalıydı.
-5 milyar dolara ulaşan kredinin taksitleri bir mühlet ödendi. Bir mühlet sonra temettülerle kredi ödemeyle ödenmeye başladı. Bu türlü olunca Türk Telekom'u alan da yüksek temettüyü bir gaye edindi. Yüksek temettü ile yatırım yapamadı. yatırım için borç alındı.
-Şirket 2016 yılından itibaren borç ödeyemedi. Bu kredinin takibe alınması gerekirken alınmadı. BDDK'nın bunu takibe alınmaması için talimat verildi.
-Bu kredi geçen yıla kadar yüzdürüldü ve sonra takibe alındı. Böylelikle geçen yıl borç veren bankaların denetimine geçti.Bankalar yüzde 55 paya el koyarak hissedar oldular.
-Bugün itibariyle bu yüzde 55 payın bedeli 1.9 milyar dolar. Fakat alacak 4.5-5 milyar dolar civarında. Dolaysıyla bu paylar bu krediyi karşılayamıyacak.
-iki çıkış yolu var bankalar için. Birincisi 1.9 milyar dolar eden payları satışa çıkartacaklar. Tahminen 1 milyar dolar tahminen 1.9 milyar dolar veren alıcı çıkacak. Lakin 2026 yılında imtiyazı dolan bir şirket var yani tekrar devlete geçecek. Borçsuz teslim etmek zorunda. Hem şirket borçlu. Kimse bu kurallarda para verip almaz.
--Burada soru şu: bu imtiyaz mühleti bu satış müddetinde uzatılacak mı? Burayı çok düzgün takip etmek lazım. Bu imtiyaz uzatılırsa şirketin bedeli bir anda fırlar.Ve satış imkanı yükselir.
-Ben şu soruyu sormak istiyorum: 2005 yılında lüblanlı bir kümeye satılmasaydı da bir türk müteşebbis alsaydı bu iş buraya gelirmiydi? Benim cavabın gelmezdi.