Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Türkiye ’de çocuklar yeterince süt içmiyor

Türkiye ’de çocuklar yeterince süt içmiyor
0
95

nicebayan

FD Üye
Katılım
Ara 24, 2016
Mesajlar
94,677
Etkileşim
2
Puan
38
Yaş
37
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
61
*
Sıhhat Bakanlığı ’nın yaptığı**araştırma, Türkiye ’de mektep çocuklarının süt ve süt ürünlerini yeterince**tüketmediğini ortaya koydu
*
26 ilde 140 ilköğretim okulunda 14 ’üncü sınıflarda eğitim gören toplam**12 bin 301 çocuk üstünde yapılan ve bu yaş grubundakilerin gelişim yönünden**izlenmesi nedeniyle yürütülen araştırmada, süt ve ürünlerinin tüketilmesini de**taşıyan kayda değer bulgular yer aldı
*
2019 ’de yayımlanan araştırmada, çocuklarda büyümenin bozulmasının çok**nedenli bir sorun olduğu belirtilerek, besin ve besin ögelerinin eksik alımı,**bilhassa enerji ve protein gereksinimlerinin karşılanamamasının, büyümenin**bozulmasının en esas nedenlerden biri olduğu vurgulandı
*
Okul çağı çocuklarında, beslenmenin önemine işaret edilen çalışmada, en**seri büyümenin kızlarda 1012, erkeklerde ise 1114 yaşlarında başladığı**belirtildi
* * * * *
Okula kahvaltı etmeden gidiyorlar
Raporda, çocukların tatmin edici ve dengelenmiş beslenebilmesi için çocuk, aile,**mektep yönetimi ve öğretmenlerin gıda konusunda bilinçli, eğitimli ve meslek**birliği içinde olmalarının önemine dikkat çekildi
*
Sıhhat Bakanlığı ’nın araştırmasına tarafından çocukların büyük bölümünde,**kahvaltı etmeden okula gitme alışkanlığı bulunuyor
*
Zamanını uyku, dinlenme, oyun ve egzersiz için uygun akort etme alışkanlığı**kazanamayan çocuklar, sabahları zamanında kalkıp kahvaltı edemiyor Ailenin,**bilhassa de annenin kahvaltı alışkanlığı olmaması bu negatif durumu**pekiştiriyor
*
Araştırmaya göre çocukların yüzde 351 ’i okula her gün kahvaltı etmeden**gidiyor
* * * * *
Süt ve ürünleri tatmin edici tüketilmiyor
Okullarda gıda uygulamaları için ülke politikası oluşturulması**önerisinin dile getirildiği araştırmada, şu noktalara uyarı çekildi:
Gelişmiş ülkelerde okul öğle yemeği, okul kahvaltısı, mektep çocuklarına**ücretsiz süt sağlanması gibi uygulamalarla çocukların yeterli ve dengeli**beslenmelerine yardımcı olunmakta, dinç besin alışkanlığı kazandırılmaya**çalışılmaktadır
*
Ülkemizde okul çağı çocuklarında jurnal süt ve ürünleri, taze sebze ve**meyve tüketimi yetersiz düzeydedir
*
Genellikle okulda ve okul haricen tek başına kalan çocukta hatalı**besin alışkanlıkları çoğu kez görülmektedir Çocuğun ne miktarda ve hangi tür**besinlere gereklilik duyduğunu bilmemesi, düzensiz beslenme alımı, yanlış beslenme seçimi,**besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanmasıyla ilgili yanlış uygulamalar,**okullarda verilen ve yenilen besinlerin uygun olmayışı gıda ve afiyet**sorunlarına neden olmaktadır
* * * * *
Okullardaki gıda programları
Okullardaki besin uygulamalarının çocukların gelişimini desteklemeyi**ve sağlıklı besin alışkanlığı kazandırmayı hedeflediği ifade edilen çalışmada,**şu bulgulara yer verildi:Okul gıda programlarının yaygın olarak uygulandığı ülkelerde**yapılan çalışmalarda, okul yemeklerinin gizli gelirli aile çocukları ilk kez edinmek**üzere, çocukların gıda kalitelerini iyileştirdiği, besinlerde farklılık**sağladığı, özelikle süt ve süt ürünleri ile taze sebze ve meyve tüketimini**artırdığı belirtilmektedir
* * * * *
Araştırmanın bulguları
Sağlık Bakanlığı ’nın araştırmasına tarafından okulların yüzde 621 ’inin**kantininde süt, 759 ’unda ayran, 483 ’ünde aromalı süt, 121 ’inde ise yoğurt**satılıyor
*
Bu ürünlerin kentlerdeki okullarda satış oranı kırsala kadar daha*yüksek
*
Kentlerdeki okulların kantininde süt satış oranı yüzde 70 iken bu oran**kırsalda yüzde 444 ’e düşüyor
*
Çalışmaya tarafından çocukların yüzde olarak 258 ’i her gün taze meyve, 311 ’i**sebze, 149 ’u taze bunalmış meyve suyu, 145 ’i ayran, 30 ’u süt, 517 ’si yoğurt,**359 ’u peynir tüketiyor
*
Buna karşılık bu yaş grubundakilerin her gün yüzde 159 ’u meyve suyu,**meyve suyu nektarı, yüzde 115 ’i şeker taşıyan gazlıkolalı meşrubat, yüzde 36 ’sı**perhiz ya da light gazlıkolalı meşrubat, yüzde 254 ’ü şeker, şekerleme, bar, gofret,**çikolata, yüzde 19 ’u cips, patlamış darı alıyor
 
858,506Konular
983,080Mesajlar
33,114Kullanıcılar
moleqySon üye
Üst Alt