Turkiye ’de Hayvancılığı Etkileyen Etmenler
Hayvancılık tarımsal etkinliklerin bir koludur Tarımla uğraşan nufus bir yandan toprağı işleyip ceşitli urunler elde ederken, diğer yandan da hayvan besler Bunların etinden, sutunden, gelirlerinden yararlanılır Engebeliklerin fazla olduğu bolgelerde onemli bir ekonomik etkinlik olarak gelişmiştir Turkiye hayvan sayısı bakımından Dunya ’da onemli bir yere sahip olmasına karşın hayvansal urunlerin uretimi oldukca duşuktur Verim duşukluğunun nedenleri şunlardır :
Hayvan Soylarının Durumu : Turkiye ’de yerli ırkın et ve sut verimleri duşuk olduğundan başka ulkelerden getirilen damızlık hayvanlarla melez ırklar uretilmektedir Bu nedenle haralar kurulmuştur Bursa ’daki Karacabey ve Eskişehir ’deki cifteler haraları en onemlileridir
Otlakların Durumu : Buyuk ve kucukbaş hayvancılığın yapıldığı yerlerde hayvanların otlatıldığı alanlara otlak denir Otlaklar bozkır ve dağ otlakları diye ikiye ayrılır Bozkır otlakları, yazları sıcak ve kurak gecen yerlerde bulunur Bu tur otlaklarda en cok kucukbaş hayvan beslenir Dağ otlakları, yazları serin gecen bolgelerde bulunur Otlar uzun boylu ve gurdur Bu alanlarda coğunlukla buyukbaş hayvan beslenmektedir Turkiye ’deki otlakların yetersiz olması hayvancılıktaki verimi duşurmektedir
Mera Hayvancılığı
Turkiye ’de hayvancılık daha cok mera hayvancılığı şeklinde yapılır Kış aylarında ağıl ve ahırlarda arpa, saman ya da kuru otlarla beslenen hayvanlar yazın meralarda (otlaklarda) otlatılır Bu nedenle mera hayvancılığında doğal koşullara bağlı olan et ve sut verimi duşuktur
Besi ve Ahır Hayvancılığı
Hayvansal urun verimini artırmak icin ahır hayvancılığı (mandıracılık) yaygınlaşmaya başlamıştır Ozellikle buyukbaş hayvanlar temiz ve bakımlı ahırlarda modern yontemlerle beslenir Şekerpancarının kuspesi hayvan yemi olarak değerlendirilir Bu nedenle şeker fabrikaları cevresinde ahır hayvancılığı gelişmiştir Marmara Bolgesi ’nde besicilik ve mandıracılık daha yaygındır
Hayvancılığın Turkiye Ekonomisindeki Yeri
Turkiye ’de hayvancılık, artan nufusun beslenmesinde ve endustri hammaddesi olması acısından onemli bir yer tutar Tarımsal uretimin % 40 ’ı, ulusal gelirimizin yaklaşık % 20 ’si hayvancılıktan sağlanmaktadır Dış ticaretimizde hayvancılık % 15 ’lik bir paya sahiptir
Alıntı
Hayvancılık tarımsal etkinliklerin bir koludur Tarımla uğraşan nufus bir yandan toprağı işleyip ceşitli urunler elde ederken, diğer yandan da hayvan besler Bunların etinden, sutunden, gelirlerinden yararlanılır Engebeliklerin fazla olduğu bolgelerde onemli bir ekonomik etkinlik olarak gelişmiştir Turkiye hayvan sayısı bakımından Dunya ’da onemli bir yere sahip olmasına karşın hayvansal urunlerin uretimi oldukca duşuktur Verim duşukluğunun nedenleri şunlardır :
Hayvan Soylarının Durumu : Turkiye ’de yerli ırkın et ve sut verimleri duşuk olduğundan başka ulkelerden getirilen damızlık hayvanlarla melez ırklar uretilmektedir Bu nedenle haralar kurulmuştur Bursa ’daki Karacabey ve Eskişehir ’deki cifteler haraları en onemlileridir
Otlakların Durumu : Buyuk ve kucukbaş hayvancılığın yapıldığı yerlerde hayvanların otlatıldığı alanlara otlak denir Otlaklar bozkır ve dağ otlakları diye ikiye ayrılır Bozkır otlakları, yazları sıcak ve kurak gecen yerlerde bulunur Bu tur otlaklarda en cok kucukbaş hayvan beslenir Dağ otlakları, yazları serin gecen bolgelerde bulunur Otlar uzun boylu ve gurdur Bu alanlarda coğunlukla buyukbaş hayvan beslenmektedir Turkiye ’deki otlakların yetersiz olması hayvancılıktaki verimi duşurmektedir
Mera Hayvancılığı
Turkiye ’de hayvancılık daha cok mera hayvancılığı şeklinde yapılır Kış aylarında ağıl ve ahırlarda arpa, saman ya da kuru otlarla beslenen hayvanlar yazın meralarda (otlaklarda) otlatılır Bu nedenle mera hayvancılığında doğal koşullara bağlı olan et ve sut verimi duşuktur
Besi ve Ahır Hayvancılığı
Hayvansal urun verimini artırmak icin ahır hayvancılığı (mandıracılık) yaygınlaşmaya başlamıştır Ozellikle buyukbaş hayvanlar temiz ve bakımlı ahırlarda modern yontemlerle beslenir Şekerpancarının kuspesi hayvan yemi olarak değerlendirilir Bu nedenle şeker fabrikaları cevresinde ahır hayvancılığı gelişmiştir Marmara Bolgesi ’nde besicilik ve mandıracılık daha yaygındır
Hayvancılığın Turkiye Ekonomisindeki Yeri
Turkiye ’de hayvancılık, artan nufusun beslenmesinde ve endustri hammaddesi olması acısından onemli bir yer tutar Tarımsal uretimin % 40 ’ı, ulusal gelirimizin yaklaşık % 20 ’si hayvancılıktan sağlanmaktadır Dış ticaretimizde hayvancılık % 15 ’lik bir paya sahiptir
Alıntı