Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Türkiye En Çok Beyin Göçü Verenlerden

Türkiye En Çok Beyin Göçü Verenlerden
0
50

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
Türkiye En Çok Beyin Göçü Verenlerden Türkiye iyi eğitim gören her yüz kişiden 59'unu beyin göçü yoluyla dıştan kaptırıyor Beyin göçünün Türkiye ekonomisine yıllık maliyetinin 225 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor Türkiye Patron Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) göre yayınlanan “Türkiye’de Araştırma?Geliştirme: Ne Durumdayız? Ne Yapmalıyız? konulu araştırma, beyin göçünün Türkiye’nin kalkınmasını negatif yönde etkilediğini ortaya koydu Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Araştırma Merkezi (TEKAM) Müdürü Prof Dr Muammer Kaya’nın yaptığı laf konusu araştırma, TİSK Yayınlarından çıktı Araştırmada, Türkiye ve sanayisinin en önemli konularından biri olan ArGe alanındaki pozisyonu fazla net bir fotoğraf halinde yansıtılırken, uygulanması gereken politika ve önlemler de benzer açıklıkla gözler önüne serildi Araştırmada, plansız, kitlesel ve ucuz eğitim ile keza durağan ve niteliksiz işgücü yaratıldığı, hem de kaliteli beyinlerini kaybettiği vurgulanarak, “Gelişmekte olan ülkeler kıt ve yaşamsal olan kaliteli insan gücünü kaybetmekte, yapılan beşeri yatırımlar boşuna gitmektedir Bugün profesyonel bir sporcu, ressam ya da idareci milyonlarca dolar karşılığında transfer olurken, nitelikli millet bedelsiz transfer olmaktadırlar denildi İYİ EĞİTİM GÖREBILEN HER 100 KİŞİDEN 59’U DIŞARI GİDİYOR Beyin göçünün dünya çapında önemli bir sorun olduğu açıklanmış araştırma sonuçlarına göre, Türkiye en fazla beyin göçü veren 34 ülke içinde 24 sırada yer alıyor İyi eğitim görebilen her yüz kişiden 59’unu kaybeden Türkiye’de üniversitede okuyan gençlerin yüzde 73’ünün yurt haricen kastetmek ve yaşamak istiyor Yurt dıştan öğrenim sürdürenlerin ise yüzde 77’si ülkeye emin dönüş yerine getirmek isterken, Türkiye bugün iyi eğitim görmüş gençlerin yalnızca yüzde 41’ini elinde tutabiliyor YÖK’ün verilerine kadar 24 bini Almanya’da, 15 bini ABD’de almak üzere 50 binden pozitif Türk genci yurt dışarıya eğitim görüyor Türkiye, yurtdışına en çok öğrenci gönderen ülkeler arasında 11 sırada yer alıyor ABD “doğaüstü araştırmacılara her sene 135 bin H1B vizesi veriyor ABD’ye göç eden kaliteli göçmenlerin Amerikan ekonomisine katkısının kişi başına takvim 150 bin dolar düzeyinde olduğu hesaplanıyor BEYİN GÖÇÜNÜN MALİYETİ 25 MİLYAR DOLAR Araştırmada, beyin göçünün Türkiye ekonomisine takvim maliyetinin 225 milyar doları bulduğu tahminine yer verilerek, “Bu büyük maliyeti azaltmak için bakış açısı, politika ve altyapıda yerinde şartlar yaratılmalıdır Dönenlerin büyük bir kısmının yeterince verimli çalıştırılmamaktan dolayı “beyin küsmesi ne uğradığını, “beyin mezarlığı oluştuğunu görerek, zorunlu tedbirleri elde etmek ve ülkemize “tersine beyni göçü yollarını açtırmak zorunludur görüşü dile getirildi GÖÇ EDENLERİN YÜZDE 58’İ YÜKSEK ÖĞRENİMLİ Araştırmada 1981?2000 yılları aralarında ABD’ye ve OECD ülkelerine göç eden 25 yaş üstü Türklerin eğitim profiline de yer verildi Buna tarafından, Türkiye’den ABD’ye dışarı giden 64 bin 780 Türk’cilt 37 bin 785’i, Türkiye’den OECD ülkelerine göç eden 1 milyon 913 bin 782 Türk’deri 1 milyon 116 bin 275’i yüksek öğrenimli ABD ve öteki OECD ülkelerine göç eden Türklerin yüzde 58’ini yüksek öğrenimli kişiler oluşturuyor TÜRKİYE’DE MÜHENDİSLİKMİMARLIK EĞİTİMİNDE KAPASİTE POZITIF Türkiye’de 20052006 öğretim yılında ÖSYMYÖK verilerine kadar, 36 bine yakın öğrenci devlet ve özel vakıf üniversitelerinde sanayiticaretin gelişmesi için mühendislikmimarlık ve şehir halkı plancılığı alanlarında eğitim görüyor Üniversitelerin kontenjanlarının toplamına kadar 30 bin 857’si devlet ve 4 bin 956’sı vakıf üniversitelerinde okuyor Devlet 51 ve Vakıf Üniversiteleri 23 dalda MühendislikMimarlık Eğitimi veriyor Devlet Üniversitelerinde en fazla kontenjan Makine, İnşaat ve Ziraat Mühendisliğinde iken Vakıf Üniversitelerinde Bilgisayar, Endüstri ve ElektrikElektronik Mühendisliğinde bulunuyor 20052006 öğretim yılında Devlet ve Vakıf Üniversite kontenjanları birlikte dikkate alındığında yılda maksimum Alet (4431), İnşaat (3440), Ziraat (3095), Bilgisayar (2570), Endüstri (2443), ElektrikElektronik (2403), Mimarlık (1594), Jeoloji (1415), Kimya (1415), Yiyecek (1360), Çevre (1360) ve Maden (1030) Mühendisi yetiştiriliyor Takvim kontenjanı binin üzerinde 12 mühendislik dalı bulunuyor Araştırmada, Türkiye’nin mevcut 80’e yakın üniversitenin yanı sıra, 17 yeni üniversite daha açma kararının herhangi bir insan gücü planlama çalışmasına ve ihtiyaç analizine dayalı olmadığı, bu üniversitelerin yeterli daha alçak yapıları ve nitelikli öğretim elemanlarının da bulunmadığına uyarı çekildi ANKA  

858,497Konular
982,549Mesajlar
30,286Kullanıcılar
yasiinakbsSon üye
Üst Alt