Turkiye’de Balık Yetiştiriciliğinin Durumu
Turkiyede Balıkcılık
Turkiyede Balık Yetiştiriciliği
Turkiye uzerinde bulunduğu iklim kuşağı nedeniyle, ic su ve deniz balıklarının yetiştiriciliğine cok uygun Yetiştiricilik yapabilecek, soğuk sular olduğu gibi, sıcak, acı ve tuzlu sular da bulunuyor Halen ic sularda alabalık, sazan, denizlerde cipura, levrek ve somon balığı yetiştiriliyor
Bugun, daha coğu alabalık olmak uzere 350 civarında balık yetiştiriciliği yapan ciftlik var Bu ciftliklerde yılda yaklaşık 5500 ton balık uretiliyor Bu uretim tum su urunleri uretiminin yaklaşık yuzde 1,5’u kadar Dunyada yılda yaklaşık 100 milyon ton olan toplam urunleri uretiminin yaklaşık yuzde 13’u yetiştiricilikten elde ediliyor
Bugun balık yetiştiriciliğine başlayacak olan ureticiler, şuphesiz 20 yıl once yetiştiriciliğe başlayan meslektaşlarının karşılaştığı sorunlarla karşılaşmayacak Ama yine de, her işte olduğu gibi, bazı sorunların olacağını da unutmamalı Bunları şu şekilde sıralamak mumkun:
Yetiştirme Alanları
Balık yetiştirme alanları, kendi arazilerimiz değil de, kamu arazileri veya su alanları ise bu arazilerin, kurulacak işletmeye tahsisi veya işletme haklarının kiralanması sağlanmalı
Yumurta ve Yavru Temini
İşletmenin ihtiyacı olan yumurta ve yavrular, kendi uretim tesisinde yetiştirilemiyorsa yavru ve yumurta alımını garanti altına almalı, bunların temin edilebileceği yerler belirlenmeli
Yem Temini
Balık yetiştirme tesisinin en onemli girdisi yemdir Masrafların yaklaşık yuzde 70’i yemden kaynaklanır Yemin ucuz ve kaliteli olarak nereden temin edileceği daha onceden planlanmalıdır
Tecrubeli İnsan Gucu
Balık yetiştiriciliği, hem yeni bir iş alanı olması, hem de cok değişik faktorlerden etkilenmesi, dolayısıyla, bilgili ve tecrubeli insan gucune ihtiyac gosterir
Hastalık
Hastalık, uretim havuzlarına girince balıkları kırıp gecirir Hastalığın işletmeye girmemesi icin tedbir alınırsa balıkların hastalıklara yakalanması da asgariye iner Uretim havuzlarında hastalık gorulduğunde, balıklar hemen ilaclanmalı, aşılanmalı ve gerekli karantina tedbirleri alınmalıdır
Pazarlama
Bugun Turkiye’nin buyuk bir kesimi balık yeme alışkanlığı edindi Bu yuzden balık artık kolayca pazarlanabiliyor Elde edilen balık, insanların en cok ihtiyacı olduğu mevsimde pazara arz edilerek azami kar sağlanıyor Gunumuzde ureticiler, balık yetiştiriciliğine daha cok onem veriyor Yapılan yatırım, 12 yıl icinde urune ve paraya donuşuyor
Turkiyede Balıkcılık
Turkiyede Balık Yetiştiriciliği
Turkiye uzerinde bulunduğu iklim kuşağı nedeniyle, ic su ve deniz balıklarının yetiştiriciliğine cok uygun Yetiştiricilik yapabilecek, soğuk sular olduğu gibi, sıcak, acı ve tuzlu sular da bulunuyor Halen ic sularda alabalık, sazan, denizlerde cipura, levrek ve somon balığı yetiştiriliyor
Bugun, daha coğu alabalık olmak uzere 350 civarında balık yetiştiriciliği yapan ciftlik var Bu ciftliklerde yılda yaklaşık 5500 ton balık uretiliyor Bu uretim tum su urunleri uretiminin yaklaşık yuzde 1,5’u kadar Dunyada yılda yaklaşık 100 milyon ton olan toplam urunleri uretiminin yaklaşık yuzde 13’u yetiştiricilikten elde ediliyor
Bugun balık yetiştiriciliğine başlayacak olan ureticiler, şuphesiz 20 yıl once yetiştiriciliğe başlayan meslektaşlarının karşılaştığı sorunlarla karşılaşmayacak Ama yine de, her işte olduğu gibi, bazı sorunların olacağını da unutmamalı Bunları şu şekilde sıralamak mumkun:
Yetiştirme Alanları
Balık yetiştirme alanları, kendi arazilerimiz değil de, kamu arazileri veya su alanları ise bu arazilerin, kurulacak işletmeye tahsisi veya işletme haklarının kiralanması sağlanmalı
Yumurta ve Yavru Temini
İşletmenin ihtiyacı olan yumurta ve yavrular, kendi uretim tesisinde yetiştirilemiyorsa yavru ve yumurta alımını garanti altına almalı, bunların temin edilebileceği yerler belirlenmeli
Yem Temini
Balık yetiştirme tesisinin en onemli girdisi yemdir Masrafların yaklaşık yuzde 70’i yemden kaynaklanır Yemin ucuz ve kaliteli olarak nereden temin edileceği daha onceden planlanmalıdır
Tecrubeli İnsan Gucu
Balık yetiştiriciliği, hem yeni bir iş alanı olması, hem de cok değişik faktorlerden etkilenmesi, dolayısıyla, bilgili ve tecrubeli insan gucune ihtiyac gosterir
Hastalık
Hastalık, uretim havuzlarına girince balıkları kırıp gecirir Hastalığın işletmeye girmemesi icin tedbir alınırsa balıkların hastalıklara yakalanması da asgariye iner Uretim havuzlarında hastalık gorulduğunde, balıklar hemen ilaclanmalı, aşılanmalı ve gerekli karantina tedbirleri alınmalıdır
Pazarlama
Bugun Turkiye’nin buyuk bir kesimi balık yeme alışkanlığı edindi Bu yuzden balık artık kolayca pazarlanabiliyor Elde edilen balık, insanların en cok ihtiyacı olduğu mevsimde pazara arz edilerek azami kar sağlanıyor Gunumuzde ureticiler, balık yetiştiriciliğine daha cok onem veriyor Yapılan yatırım, 12 yıl icinde urune ve paraya donuşuyor