Marmarada Yetişen Tarım Urunleri
Buğday: Trakyada Ergene Bolumunde yoğun olarak yetiştirilir Bolge, uretimde İc Anadoludan sonar 2 sırada yer alır
Ayciceği : Tohumlarından yağ elde etmek icin yetiştirilir Turkiye uretiminin % 80 ini bu bolge karşılar
Ergene ve Guney Marmara Bolumlerinde ekimi yoğunlaşır
Şekerpancarı : Trakya, Guney Marmara ve Adapazarı ovalarında ekim yapılır
Tutun : Bolge, Turkiye uretiminde 3 sırayı alır Bursa, Balıkesir, Adapazarında ekimi yoğunlaşır
Mısır : Bolge, uretimde Karadenizden sonra 2 sırayı alır Adapazarı ve Bursa onemli ekim alanlarıdır
Pirinc : Meric ovalarında ekimi yoğunlaşır Edirne bolge uretiminde ilk sırayı alır
Şerbetci otu : Bira sanayinde tad ve koku verici olarak kullanılır Bilecik Yoresinde ekimi yapılır
Zeytin : Guney Marmara Bolumunde Gemlik ve Mudanya Yoresinde uretimi yoğunlaşır Bolge, uretimde Egeden sonar 2 sırayı alır İri kalitede sofralık zeytin yetiştirilir
Dut : Bolgede ipek boceği yetiştiriciliğine bağlı olarak dutculuk onem taşır Bursa, Balıkesir, Bilecik Yoresinde yoğun olarak yetiştirilir
Meyve : Bursa Yoresinde yoğun olarak yetiştirilir Şeftali, kiraz, cilek, kestane ve uzum başlıcalarıdır
Sebze : Bursa ve Adapazarı ovalarında yoğun olarak yetiştirilir Domates, patates, sarımsak, soğan, patlıcan, kabak, biber başlıcalarıdır
Akdeniz Bolgesinde yetişen urunler
Kış ılıklığına bağlı olarak turuncgil ve muz uretimi yapılır Muzun %100u, turuncgillerin % 88i bu bolgede uretilir Ayrıca Turkiye pamuk uretiminin % 35i, sebzenin % 26sı, yerfıstığının % 88i anasonun % 65i ve susamın % 80i bu bolgeden sağlanmaktadır
Buğday: Bolgenin hemen her tarafında yetiştirilir Cukurovada pamuk ekilmeyen alanlarda da ekilir
Pirinc: Hatayda Amik Ovasında, K Maraş cevresinde ve Silifke civarında yetiştirilir
Pamuk: Başta Cukurova olmak uzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir Turkiye pamuk uretiminin yaklaşık % 33′u bolgeden karşılanır Tutun: Goller Yoresinde ve Hatay cevresinde yetiştirilir Gul: Ozellikle Isparta ve Burdur cevresinde tarımı yapılır
Turuncgiller: Kıyı boyunca Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, ve Dortyolda yetiştirilir Turkiye turuncgil uretiminin yaklaşık % 89′u bolgeden karşılanır
Muz: Alanya ve Anamur cevresinde yetiştirilir Turkiyede yetiştirilen muzun tamamı bolgeden karşılanır
Haşhaş ve ve şekerpancarı: Ozellikle Goller Yoresinin urunleridir
Zeytin ve uzum: Kıyı şeridinde hemen her yerde yetiştirilir Ancak bolge halkı daha karlı olan pamuk uretimine onem verdiği icin zeytincilik ve bağcılık fazla gelişememiştir
Guneydoğu Anadolu Bolgesinde yetişen urunler
Buğday : Bolgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfayı Diyarbakır izler
Arpa : Bolgede yetiştirilen diğer onemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyamanda yetiştirilir
Pamuk : Bolgede en fazla ekilen endustri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akcakale ve Gaziantepte yetiştirilir
Kırmız Mercimek : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir Turkiye uretiminin tamamına yakınını bu bolge sağlar En cok Şanlıurfa ve Gaziantepte yetiştirilir
Susam : Az bir alanda ekimi yapılmaktadır Ancak uretimi bolge icin onem taşır
Celtik : Siverekte yetiştirilmektedir
Antep Fıstığı : Bolgenin karakteristik urunudur Uretimin % 90ı bu bolgede gercekleşir
Uzum : Ozellikle Gaziantep cevresinde bağcılık gelişmiştir Uretilen uzum yaş olarak tuketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da icki yapımında kullanılır
Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri gorulen Gaziantep yoresinde Kilis ve Islahiye cevresinde yetiştirilir
Tutun : Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir Uretimde Adıyaman ve Batman onde gelir
Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi ceşitli sebzeler yetiştirilmektedir
Meyve : Bolgenin karpuz uretiminde ayrı bir yeri vardır Ozellikle Diyarbakır cevresinde ağırlığı 20 kgı aşan karpuz yetiştirilmektedir
Doğu Anadolu Bolgesinde yetişen urunler
Pamuk : Iğdır ve Malatya ovalarında yetiştirilir
Tutun : Muş, Bitlis ve Malatyada ekimi yapılır
Tahıllar : Buğday Malatya, Elazığ, ErzurumPasinler ve Horasan ovalarında yetiştirilir Buğdaya gore daha az sıcaklık isteyen arpa ise Kuzeydoğu Anadolu platolarında yetiştirilir
Şekerpancarı : Sulanabilen tarım alanlarında yetiştirilir
Sebze : Lahana ve patates ErzurumPasinler ve Horasan ovalarında yetiştirilir
Meyve : Kayısı yoğun olarak Malatyada sulanabilen alanlarda, ozellikle Fırat ve Tohma kıyılarında yetiştirilir Ayrıca Malatya, Elazığ ve Erzincanda dut uretimi yapılır Akarsu boylarında elma bahceleri bulunur
URUNLER:
* arpa
* buğday
* cavdar
* tutun
* şeker pancarı
* pamuk
* uzum
* kayısı
* patates
* lahana
* kavun
* karpuz
* dut
* elma
* tahıl
* baklagil
* darı
İc Anadolu Bolgesinde Yetişen urunler
* Tahıl (ozellikle buğday,arpa, cavdar, yulaf)
* Şeker Pancarı
* Elma
* Armut
* Sebze (baklagiller fasulye, nohut, mercimek, bakla)
* Ayciceği
* Badem
* Patates
İc Anadolu Bolgesi, Anadolunun orta kısmında yer alan Turkiyenin yedi coğrafi bolgesinden biridir Bu konumu sebe*biyle bu bolgeye Orta Anadolu da denir İc Anadolu Bolgesinin yuz olcumu 151000 km² olup bu alan Turkiye topraklarının %21′ini kaplar Doğu Anadoludan sonra ikinci buyuk bolgemizdir Guneydoğu Anadolu Bolgesi dışında diğer bolgelerin hepsiyle komşudur Aynı zamanda Turkiyede tahıl ambarı olarak da anımsanır
Buğday: Trakyada Ergene Bolumunde yoğun olarak yetiştirilir Bolge, uretimde İc Anadoludan sonar 2 sırada yer alır
Ayciceği : Tohumlarından yağ elde etmek icin yetiştirilir Turkiye uretiminin % 80 ini bu bolge karşılar
Ergene ve Guney Marmara Bolumlerinde ekimi yoğunlaşır
Şekerpancarı : Trakya, Guney Marmara ve Adapazarı ovalarında ekim yapılır
Tutun : Bolge, Turkiye uretiminde 3 sırayı alır Bursa, Balıkesir, Adapazarında ekimi yoğunlaşır
Mısır : Bolge, uretimde Karadenizden sonra 2 sırayı alır Adapazarı ve Bursa onemli ekim alanlarıdır
Pirinc : Meric ovalarında ekimi yoğunlaşır Edirne bolge uretiminde ilk sırayı alır
Şerbetci otu : Bira sanayinde tad ve koku verici olarak kullanılır Bilecik Yoresinde ekimi yapılır
Zeytin : Guney Marmara Bolumunde Gemlik ve Mudanya Yoresinde uretimi yoğunlaşır Bolge, uretimde Egeden sonar 2 sırayı alır İri kalitede sofralık zeytin yetiştirilir
Dut : Bolgede ipek boceği yetiştiriciliğine bağlı olarak dutculuk onem taşır Bursa, Balıkesir, Bilecik Yoresinde yoğun olarak yetiştirilir
Meyve : Bursa Yoresinde yoğun olarak yetiştirilir Şeftali, kiraz, cilek, kestane ve uzum başlıcalarıdır
Sebze : Bursa ve Adapazarı ovalarında yoğun olarak yetiştirilir Domates, patates, sarımsak, soğan, patlıcan, kabak, biber başlıcalarıdır
Akdeniz Bolgesinde yetişen urunler
Kış ılıklığına bağlı olarak turuncgil ve muz uretimi yapılır Muzun %100u, turuncgillerin % 88i bu bolgede uretilir Ayrıca Turkiye pamuk uretiminin % 35i, sebzenin % 26sı, yerfıstığının % 88i anasonun % 65i ve susamın % 80i bu bolgeden sağlanmaktadır
Buğday: Bolgenin hemen her tarafında yetiştirilir Cukurovada pamuk ekilmeyen alanlarda da ekilir
Pirinc: Hatayda Amik Ovasında, K Maraş cevresinde ve Silifke civarında yetiştirilir
Pamuk: Başta Cukurova olmak uzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir Turkiye pamuk uretiminin yaklaşık % 33′u bolgeden karşılanır Tutun: Goller Yoresinde ve Hatay cevresinde yetiştirilir Gul: Ozellikle Isparta ve Burdur cevresinde tarımı yapılır
Turuncgiller: Kıyı boyunca Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, ve Dortyolda yetiştirilir Turkiye turuncgil uretiminin yaklaşık % 89′u bolgeden karşılanır
Muz: Alanya ve Anamur cevresinde yetiştirilir Turkiyede yetiştirilen muzun tamamı bolgeden karşılanır
Haşhaş ve ve şekerpancarı: Ozellikle Goller Yoresinin urunleridir
Zeytin ve uzum: Kıyı şeridinde hemen her yerde yetiştirilir Ancak bolge halkı daha karlı olan pamuk uretimine onem verdiği icin zeytincilik ve bağcılık fazla gelişememiştir
Guneydoğu Anadolu Bolgesinde yetişen urunler
Buğday : Bolgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfayı Diyarbakır izler
Arpa : Bolgede yetiştirilen diğer onemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyamanda yetiştirilir
Pamuk : Bolgede en fazla ekilen endustri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akcakale ve Gaziantepte yetiştirilir
Kırmız Mercimek : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir Turkiye uretiminin tamamına yakınını bu bolge sağlar En cok Şanlıurfa ve Gaziantepte yetiştirilir
Susam : Az bir alanda ekimi yapılmaktadır Ancak uretimi bolge icin onem taşır
Celtik : Siverekte yetiştirilmektedir
Antep Fıstığı : Bolgenin karakteristik urunudur Uretimin % 90ı bu bolgede gercekleşir
Uzum : Ozellikle Gaziantep cevresinde bağcılık gelişmiştir Uretilen uzum yaş olarak tuketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da icki yapımında kullanılır
Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri gorulen Gaziantep yoresinde Kilis ve Islahiye cevresinde yetiştirilir
Tutun : Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir Uretimde Adıyaman ve Batman onde gelir
Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi ceşitli sebzeler yetiştirilmektedir
Meyve : Bolgenin karpuz uretiminde ayrı bir yeri vardır Ozellikle Diyarbakır cevresinde ağırlığı 20 kgı aşan karpuz yetiştirilmektedir
Doğu Anadolu Bolgesinde yetişen urunler
Pamuk : Iğdır ve Malatya ovalarında yetiştirilir
Tutun : Muş, Bitlis ve Malatyada ekimi yapılır
Tahıllar : Buğday Malatya, Elazığ, ErzurumPasinler ve Horasan ovalarında yetiştirilir Buğdaya gore daha az sıcaklık isteyen arpa ise Kuzeydoğu Anadolu platolarında yetiştirilir
Şekerpancarı : Sulanabilen tarım alanlarında yetiştirilir
Sebze : Lahana ve patates ErzurumPasinler ve Horasan ovalarında yetiştirilir
Meyve : Kayısı yoğun olarak Malatyada sulanabilen alanlarda, ozellikle Fırat ve Tohma kıyılarında yetiştirilir Ayrıca Malatya, Elazığ ve Erzincanda dut uretimi yapılır Akarsu boylarında elma bahceleri bulunur
URUNLER:
* arpa
* buğday
* cavdar
* tutun
* şeker pancarı
* pamuk
* uzum
* kayısı
* patates
* lahana
* kavun
* karpuz
* dut
* elma
* tahıl
* baklagil
* darı
İc Anadolu Bolgesinde Yetişen urunler
* Tahıl (ozellikle buğday,arpa, cavdar, yulaf)
* Şeker Pancarı
* Elma
* Armut
* Sebze (baklagiller fasulye, nohut, mercimek, bakla)
* Ayciceği
* Badem
* Patates
İc Anadolu Bolgesi, Anadolunun orta kısmında yer alan Turkiyenin yedi coğrafi bolgesinden biridir Bu konumu sebe*biyle bu bolgeye Orta Anadolu da denir İc Anadolu Bolgesinin yuz olcumu 151000 km² olup bu alan Turkiye topraklarının %21′ini kaplar Doğu Anadoludan sonra ikinci buyuk bolgemizdir Guneydoğu Anadolu Bolgesi dışında diğer bolgelerin hepsiyle komşudur Aynı zamanda Turkiyede tahıl ambarı olarak da anımsanır