Otomotiv Sanayii Derneği, 2019 yılının birinci yarısına ilişkin üretim ve pazar donelerini açıkladı. Ocak ve Haziran arasındaki 6 aylık süreçte, yekun üretim evvelki yılın tıpkı devrine nazaran yüzde 13 azaldı. Araba üretimi ise geçen seneye orantıyla yüzde 12 azaldı. Yekun üretim bu periyotta 735.062 adetken, yekun araba üretimi ise 492.700 adet oldu. Birinci altı aylık yekun pazar ise yüzde 45 azaldı ve 200.901 adet oldu.
Araba pazarı da birebir üretim olguları üzere yüksek ölçüde azaldı. Araba pazarı yüzde 43 orantısında geriledi ve 156.378 adet araba satışı gerçekleşti. Yılın birinci yarısında yekun ticari araç üretimi de iç pazardaki daralmadan kaynaklı olarak daraldı. 6 aylık bu süreçte yekun ticari araç üretimi yüzde 15 seviyesinde azaldı.
Otomotiv Sanayii Derneği’nin datalarına nazaran 2019 yılının birinci yarısında otomotiv ihracatı geçen seneye nazaran yüzde 8, araba ihracatı ise yüzde 9 orantısında azaldı. Bu periyotta yekun ihracat 634.768 adet iken araba ihracatı ise 419.046 adet oldu. Yekun ihracat dolar bazında yüzde 7 azaldı ancak euro bazında geçen yıl ile koşut seviyede gerçekleşti.