Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Türkiyede Yetişen Tarım Ürünleri-Özellikleri-Bölgelere Göre Dağılı

Türkiyede Yetişen Tarım Ürünleri-Özellikleri-Bölgelere Göre Dağılı

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Türkiyede Yetişen Tarım ÜrünleriÖzellikleriBölgelere Göre Dağılı
Türkiyede Yetişen Tarım Ürünleri,
Özellikleri,
Bölgelere Göre Dağılı,



Buğday
Ilk yetişme döneminde (ilkbaharda) yağış ister Olgunlaşma ve hasat döneminde kuraklık gerekirBu özelliğinden nedeniyle Karadeniz kıyılarında tarımı yapılamaz

Ayrıca düşük sıcaklıklardan nedeniyle Doğu Anadolu Bölgesinin yüksek yerlerinde tarımı yapılamaz Bunların dışında bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilirYazlık ve kışlık edinmek üzere 2'ye ayrılır

Buğday üretimi iklimdeki karasızlıktan dolayı bir takım yıllar artarken, bazı yıllar düşer bu nedenle üretimin eksik olduğu yıllar dıştan satın alırız,üretimin pozitif olduğu yıllar açık havada satarızÜretimin en fazla olduğu bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir

(Marmara,Akdeniz,Güney doğu,Karadeniz,Ege, Doğu Anadolu) İl olarak en fazla Konya,Ankara ve Adana'dır

Arpa:Soğuğa ve sıcağa dayanıklıdır Bundan nedeniyle buğdayın yetişebildiği tekrar yetişir Ayrıca düşük sıcaklıktan nedeniyle buğdayın yetişemediği Doğu Anadolu'nun yüksek yerlerinde de tarımı yapılabilir Üretim azami İç Anadolu Bölgesinde gerçekleşir(yaklaşık %40'ı) Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri izler




Darı:Yetişme döneminde bol su ister Bundan nedeniyle yurdumuzda sulama imkanı olan bütün her tarafta tarımı yapılabilir Yağ elde edilmeye başlandıktan daha sonra tarımı Akdeniz Bölgesinde şipşak gelişmiştir



Bugün darı üretimimizin yarısına yakını Akdeniz Bölgesinden elde edilir (Adana çevresi öncelikle kazanç)


Üretimde 2 alan Karadeniz Bölgesidir (Buğdayın yerine tarımı yapılmaktadır) Bölge halkının esas besin maddesi olduğundan ticarette değeri yoktur



Çeltik(Pirinç:Çeltik birincil çimlenme döneminde bol su ister Hasat döneminde kuraklık gerekir

Yurdumuzun sıcaklık şartları çeltik tarımına elverişlidir Fakat su sorunu vardır Bu sebeple tarımı dere kenarlarında gelişmiştir Çeltik tarım alanlarında sivrisinek fazla geliştiğinden ekim alanları devletin kontrolündedir (ikâmetgâh birimleri çevresinde tarımına müsaade edilmemektedir)



Üretimde en büyük paya sahip bölgemiz Marmara Bölgesidir Ilk Olarak Edirne ilimiz gelmektedir Keza Balıkesir , Çanakkale ve Bursa çevrelerinde de tarımı yapılır

Üretimde ikinci bölge Karadeniz Bölgesidir Öncelikle Samsun elde etmek üzere, Çorum, Sinop, Kastamonu çevresinde tarımı gelişmiştir

Akdeniz bölgesinde Silifke ve Amik ovaları manâlı çeltik ekim alanıdır

Üretimimiz yeterli olmadığından ithal etmekteyiz

Çavdar: Serin yayla iklimi ister Yem sanayisinde kullanılır azami tarımı İç Anadolu Bölgesinde gelişmiştir

Yulaf:Beslenme sanayinde,hayvan yemi olarak ve yüksek alkollü içeceklerin imalinde kullanılırÜretimde İç Anadolu Ilk sıradadır

BAKLAGİLLER

Nohut: Ilk yetişme döneminde yağış ister Hasat döneminde kuraklık gerekir Yurdumuz iklim şartları başlıca nohut tarımına elverişlidir maksimum tarımı İç Anadolu Bölgesinde yapılmaktadır Bu bölgemizi Akdeniz ve Ege Bölgeleri peşine düşüp takip etmektedir



Mercimek: Kuraklığa dayanıklı olduğu için azami tarımı G Doğu Anadolu Bölgesinde gelişmiştir Mercimek üretimimizin yarıdan fazlası bu bölgeden karşılanır (kırmızı mercimek) Üretimde ikinci bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir(yeşil mercimek)

Fasulye: Yurdumuzda sulama imkanı olan her yerde tarımı yapılabilir Üretimde en büyük paya sahip bölgemiz İç Anadolu'dur



SANAYİ BİTKİLERİ

1Tütün: Kıraç arazilerde yetişebilir Ilk yetişme döneminde su ister daha sonra mutlaka kuraklık olmalı Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir

Oysa kaliteli tütün yetiştirilmesi amacıyla ekim alanları devlet tarafından sınırlandırılmıştır

Üretimde 1 Ege Bölgesidir ( Manisa, İzmir, Kültürlü, Muğla, Denizli ve Uşak çevresi)

2 GDoğu Anadolu Bölgesi


3Karadeniz Bölgesidir

2Şeker Pancarı: Yurdumuzda tarımı 1925 yılında Uşak'ta başlamıştır (birincil fabrika Uşak'ta 1926 yılında kuruldu) Bugün fabrikaların kurulduğu bitmiş tarımı yapılmaktadır Belirtilen iklim ve toprak ricası yoktur Sulama imkanı olan yeniden tarımı yapılabilir Üretimde 1 İç Anadolu Bölgesidir

**Şpancarı tarladan söküldükten daha sonra kısa bir vakit daha sonra işlenmesi gerektiğinden tarımı fabrikalar çevresinde yapılır Hem pancar küspesi hayvan yemi olarak kullanıldığı için buralarda besi hayvancılığı da gelişmiştir



***Kıyı bölgelerimizde tarımı yapılmaz Sebebi buralarda daha pozitif gelir getiren ürünlere öncelik verilmesidir





3Pamuk: Alüvyal toprakları sever Ayrıca yüksek sıcaklığa gereklilik duyar Yetişme döneminde bol su, hasat döneminde kuraklık gerekir Üretimde 1Güneydoğu Anadolu Bölgesir(azami ŞUrfa Çevresi) Gap ile birlikte tarımı çabucak gelişmektedir




2Ege Bölgesi (kıyıdaki tüm çökme ovalarında), 3Akdeniz Bölgesi (başta Adana olmak üzere Hatay, İçel, Antalya Çevresi), Keza Marmara Bölgesinde Balıkesir, Bursa ve Çanakkale çevresi ile Doğu Anadolu

Anadolu Bölgesinde etrafı dağlarla taraflı çukur alanlarda tarımı yapılır(Elazığ ve Iğdır çevresi)



4Dere: Tropikal iklim bitkisidir Bol ve uyumlu yağış ister Bulutlu gün sayısı artı olmalıdır Kışlar ılık geçmelidir



Yurdumuzda en iyi yetişme şartlarını Doğu Karadeniz Bölümünde bulmuştur Bugün Rize ilk olarak edinmek üzere Ordu'dan Gürcistan sınırına kadar olan kıyı kesimde tarımı yapılmaktadır Yurdumuzda çay tarımı Cumhuriyetin ilanından daha sonra başlamıştır (1924) Çay tarımının tamamı Karadeniz bölgesindedir

*
 
858,536Konular
981,826Mesajlar
32,339Kullanıcılar
ryzegrxod1Son üye
Üst Alt