iltasyazilim
FD Üye
Türkiyedeki tarım ürünleri
Türkiyede yetiştirilen tarım ürünleri
ARPA:
Soğuğa ve sıcağa dayanıklıdır Bundan dolayı buğdayın yetişebildiği yeniden yetişir Üretim en fazla İç Anadolu Bölgesinde gerçekleşir
MISIR:
Yetişme döneminde bol su ister Bundan dolayı yurdumuzda sulama imkanı olan bütün her tarafta tarımı yapılabilirBugün mısır üretimimizin yarısına yakını Akdeniz Bölgesi ’nden elde edilir Üretimde 2 bölge Karadeniz Bölgesidir
FINDIK:
Anavatanı Türkiye ’dir En iyi yetişme şartları Karadeniz iklim bölgesidir Yurdumuz üretiminin %90 ‘ını Karadeniz Bölgesi karşılar Azami Ordu Giresun edinmek üzere Karadeniz kıyılarında tarımı yapılmaktadır Keza Marmara Bölgesi ’nde Sakarya çevresinde tarımı yapılır Türkiye dünya fındık üretiminde ve ihracatında ilk sırada yer alır (%6070)
GÜNDÖNDÜ:
Birincil yetişme döneminde su , hasat döneminde kuraklık ister Bundan dolayı Doğu Karadeniz kıyıları hariç bütün bölgelerimizde sulandırma ile tarımı yapılır Üretimde Marmara Bölgesi % 80 oranıyla birinci sıradadır
BUĞDAY:
Her mevsimi yağışlı geçen Karadeniz kıyı şeridi ile düşük sıcaklıktan dolayı Doğu Anadolu Bölgesi ’nin yüksek yerleri açık havada tüm bölgelerimizde tarımı yapılabilirÜlkemizde en fazla üretimi yapılan alan İç Anadolu Bölgesidir
PİRİNÇ:
Çeltik birincil çimlenme döneminde bol su ister Hasat döneminde kuraklık gerekir Tarımı akarsu kenarlarında gelişmiştir Çeltik tarım alanlarında sivrisinek fazla geliştiğinden ekim alanları devletin kontrolündedirYerleşim birimleri çevresinde tarımına müsaade edilmemektedirÜlkemizde en fazla Marmara Bölgesi ’nde üretilir
ÜZÜM :
Kışın –4oºC ye dek dayanabilen üzüm, bundan dolayı meyveler içinde yetişme alanı en geniş olanıdır Üzüm üretiminde öncelikle Ege Bölgesi (Manisa, İzmir, Denizli ) kazanç Dünya kuru üzüm üretimde ülkemiz ilk sıradadır Ayrıca üzüm kayda değer ihracat ürünlerimizdendir
TURUNÇGİLLER:
Tropikal iklim bitkisidir Yurdumuzda tarımı en fazla Akdeniz Bölgesinde gelişmiştir (%88) Hem Ege Bölgesi ’nde İzmir ’e dek olan güney kıyılarında, Güney Marmara Bölümü ’nün soğuktan korunmuş kıyılarında, Doğu Karadeniz Bölümü ’nde Rize çevresinde ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi ’nin batısında tarımı yapılmaktadır
PAMUK:
Alüvyal toprakları sever Keza yüksek sıcaklığa gereklilik duyar Yetişme döneminde bol su, hasat döneminde kuraklık gerekir Üretimde Güneydoğu Anadolu Bölgesi Gap ile birlikte birinci sırayı almıştırİkinci sırada Ege Bölgesi yer alır
ZEYTİN:
Akdeniz iklim bitkisidir Fakat Akdeniz Bölgesinde daha fazla gelir getiren ürünlere öncelik tanınmasından nedeniyle tarımı fazla gelişmemiştir Bugün üretimde Ege Bölgesi birinci sıradadır Zeytinin devirli üretim özelliğinden dolayı; imal bir yıl fazla ,bir sene azdırÜlkemiz zeytin üretiminde İtalya , İspanya ve Yunanistan'dan daha sonra 4 sıradadır
TÜTÜN:
Kıraç arazilerde yetişebilir Ilk yetişme döneminde su ister, sonradan mutlaka kuraklık olmalıdır Tüm bölgelerimizde tarımı yapılabilir Oysa kaliteli tütün yetiştirilmesi nedeniyle ekim alanları devlet kadar sınırlandırılmıştır Üretimde Ege Bölgesi birinci sıradadır
ELMA:
Üzümden sonra yetişme alanı en geniş olan meyvedir Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir Niğde, Nevşehir, Amasya, Tokat, Kastamonu, Bursa, Burdur, Isparta, Antalya manâlı elma üretim merkezlerimizdir
İNCİR:
Akdeniz iklim bitkisidir Kış ılıklığı ve yaz kuraklığı ister Azami tarımı ilk olarak AYDIN almak üzere Ege Bölgesi ’nde gelişmiştir Üretimin %80 i bu bölgeden karşılanırDünyanın en leziz inciri AYDIN ’da yetiştirilir Türkiye dünya kuru incir üretiminde birincil sırada yer alır ve kayda değer ihracat ürünümüzdür *
Türkiyede yetiştirilen tarım ürünleri
ARPA:
Soğuğa ve sıcağa dayanıklıdır Bundan dolayı buğdayın yetişebildiği yeniden yetişir Üretim en fazla İç Anadolu Bölgesinde gerçekleşir
MISIR:
Yetişme döneminde bol su ister Bundan dolayı yurdumuzda sulama imkanı olan bütün her tarafta tarımı yapılabilirBugün mısır üretimimizin yarısına yakını Akdeniz Bölgesi ’nden elde edilir Üretimde 2 bölge Karadeniz Bölgesidir
FINDIK:
Anavatanı Türkiye ’dir En iyi yetişme şartları Karadeniz iklim bölgesidir Yurdumuz üretiminin %90 ‘ını Karadeniz Bölgesi karşılar Azami Ordu Giresun edinmek üzere Karadeniz kıyılarında tarımı yapılmaktadır Keza Marmara Bölgesi ’nde Sakarya çevresinde tarımı yapılır Türkiye dünya fındık üretiminde ve ihracatında ilk sırada yer alır (%6070)
GÜNDÖNDÜ:
Birincil yetişme döneminde su , hasat döneminde kuraklık ister Bundan dolayı Doğu Karadeniz kıyıları hariç bütün bölgelerimizde sulandırma ile tarımı yapılır Üretimde Marmara Bölgesi % 80 oranıyla birinci sıradadır
BUĞDAY:
Her mevsimi yağışlı geçen Karadeniz kıyı şeridi ile düşük sıcaklıktan dolayı Doğu Anadolu Bölgesi ’nin yüksek yerleri açık havada tüm bölgelerimizde tarımı yapılabilirÜlkemizde en fazla üretimi yapılan alan İç Anadolu Bölgesidir
PİRİNÇ:
Çeltik birincil çimlenme döneminde bol su ister Hasat döneminde kuraklık gerekir Tarımı akarsu kenarlarında gelişmiştir Çeltik tarım alanlarında sivrisinek fazla geliştiğinden ekim alanları devletin kontrolündedirYerleşim birimleri çevresinde tarımına müsaade edilmemektedirÜlkemizde en fazla Marmara Bölgesi ’nde üretilir
ÜZÜM :
Kışın –4oºC ye dek dayanabilen üzüm, bundan dolayı meyveler içinde yetişme alanı en geniş olanıdır Üzüm üretiminde öncelikle Ege Bölgesi (Manisa, İzmir, Denizli ) kazanç Dünya kuru üzüm üretimde ülkemiz ilk sıradadır Ayrıca üzüm kayda değer ihracat ürünlerimizdendir
TURUNÇGİLLER:
Tropikal iklim bitkisidir Yurdumuzda tarımı en fazla Akdeniz Bölgesinde gelişmiştir (%88) Hem Ege Bölgesi ’nde İzmir ’e dek olan güney kıyılarında, Güney Marmara Bölümü ’nün soğuktan korunmuş kıyılarında, Doğu Karadeniz Bölümü ’nde Rize çevresinde ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi ’nin batısında tarımı yapılmaktadır
PAMUK:
Alüvyal toprakları sever Keza yüksek sıcaklığa gereklilik duyar Yetişme döneminde bol su, hasat döneminde kuraklık gerekir Üretimde Güneydoğu Anadolu Bölgesi Gap ile birlikte birinci sırayı almıştırİkinci sırada Ege Bölgesi yer alır
ZEYTİN:
Akdeniz iklim bitkisidir Fakat Akdeniz Bölgesinde daha fazla gelir getiren ürünlere öncelik tanınmasından nedeniyle tarımı fazla gelişmemiştir Bugün üretimde Ege Bölgesi birinci sıradadır Zeytinin devirli üretim özelliğinden dolayı; imal bir yıl fazla ,bir sene azdırÜlkemiz zeytin üretiminde İtalya , İspanya ve Yunanistan'dan daha sonra 4 sıradadır
TÜTÜN:
Kıraç arazilerde yetişebilir Ilk yetişme döneminde su ister, sonradan mutlaka kuraklık olmalıdır Tüm bölgelerimizde tarımı yapılabilir Oysa kaliteli tütün yetiştirilmesi nedeniyle ekim alanları devlet kadar sınırlandırılmıştır Üretimde Ege Bölgesi birinci sıradadır
ELMA:
Üzümden sonra yetişme alanı en geniş olan meyvedir Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir Niğde, Nevşehir, Amasya, Tokat, Kastamonu, Bursa, Burdur, Isparta, Antalya manâlı elma üretim merkezlerimizdir
İNCİR:
Akdeniz iklim bitkisidir Kış ılıklığı ve yaz kuraklığı ister Azami tarımı ilk olarak AYDIN almak üzere Ege Bölgesi ’nde gelişmiştir Üretimin %80 i bu bölgeden karşılanırDünyanın en leziz inciri AYDIN ’da yetiştirilir Türkiye dünya kuru incir üretiminde birincil sırada yer alır ve kayda değer ihracat ürünümüzdür *