iltasyazilim
FD Üye
Türkiyede hangi sanayi bitkileri yetiştiriliyor
Türkiyedeki sanayi bitkileri
şeker pancarı,pamuk,tütün,soya fasulyesi,nehir,haşhaş,anason,şe rbetçi otu,gül,ketenkenevir…
Şeker pancarı: İç anadolu bölgesi
Pamuk: güneydoğu anadolu,kıyı ege ovaları,çukurova,hatay,kmaraş
Tütün: ege karadeniz marmara
Soya fasulyesi: Adana
Nehir: en çok rizededirtrabzon,giresun
Haşhaş: ege,iç batı anadolu,kütahya,ısparta
Anason: içkide kullanılırgöller ve menteşe yöresi
Ketenkenevir: kastamonu,sinop ve zonguldak çevresi
Şerbetçi otu: bilecik ve çevresi
Gül: göller yöresi ve ısparta
Aracısız tüketilmeyip fabrikalarda ham madde olarak kullanılan ürünlerdir Ülkemizde yetiştirilen esas sanayî bitkileri, pamuk, tütün, şeker pancarı, haşhaş, gündöndü ve zeytindir
Pamuk Üretimi:
Yetişme döneminde bol su isteyen ve verimli alüvyal ovaları seven bir bitkidir Hasat vaktinde ise yüksek bir sıcaklığa gereklilik duyar Bu dönemin epeyce kurak geçmesi gerekmektedir Yaz yağışları pamuk üretimine hasar verir azami Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilir
Pamuk, tekstil sanayisinin çiğ maddesidir Çekirdeğinden elde edilen yağ ise margarin üretiminde kullanılır Ülkemizde pamuk üretimi epeyce fazladır Keza pamuk ve pamuklu dokuma ürünleri ülkemiz ihracatında kayda değer bir yer tutar
Tütün Üretimi:
Yetişme döneminde bol su ister Olgunlaşma ve hasat döneminde ise yüksek sıcaklık ister Ülkemizde en fazla Ege Bölgesi ’nde yetiştirilir sonra Güneydoğu, Karadeniz ve Marmara bölgeleri gelir Tütün, sigara gibi sağlığa zararlı olan dumanlı içeceklerin çiğ maddesidir Ülkemizde devlet denetiminde yetiştirilmektedir
Şeker Pancarı Üretimi:
Kıyı bölgelerimiz haricen ülkemizin her uygun rahatlıkla yetiştirilmektedir Yağışların yeterli olmadığı yerlerde sulamalı olarak yetiştirilebilir Büyük kısmı İç Anadolu Bölgesi ’nde yetiştirilir sonra Karadeniz ve Marmara bölgeleri gelir Şekerin ham maddesidir Keza posası hayvan yemi olarak kullanılır Bu yüzden şeker fabrikalarının çevresinde büyükbaş hayvancılık gelişmiştir
Gündöndü Üretimi:
Ülkemizin her yerinde yetişme imkânı vardır Lakin büyük kısmı Marmara Bölgesi ’nde yetiştirilir Yaz yağışlarından negatif etkilenir Yağışın yetkisiz olduğu yerlerde sulandırma ile yetiştirilebilir Bitkisel yağ üretiminde kullanılır
Ülkemizdeki nebati yağ üretiminin yarıya yakını ayçiçeğinden elde edilir
Zeytin Üretimi:
Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerdeki eğimli arazilerde rahatlıkla yetiştirilebilir Bu yüzden maksimum Ege Bölgesi ’nde yetiştirilir daha sonra Marmara ve Akdeniz bölgeleri kazanç Akdeniz Bölgesi ’nde az yetiştirilmesinin nedeni; daha fazla gelir getiren ürünlerin ekilmesidir
Ülkemiz Dünya ’nın önde gelen zeytin üreticisi ülkeleri arasındadır Sert çekirdekli meyvelerdendir Sofralık zeytin olarak tüketildiği gibi yağ üretiminde de kullanılır Ayrıca sabun üretiminde de kullanılır
Haşhaş Üretimi:
Uyuşturucu madde elde edildiği için devlet denetiminde yetiştirilir aynı zamanda ilâç yapımında ve yemeklik malzeme olarak kullanılır en fazla Ege Bölgesi ’nde yetiştirilir *
Türkiyedeki sanayi bitkileri
şeker pancarı,pamuk,tütün,soya fasulyesi,nehir,haşhaş,anason,şe rbetçi otu,gül,ketenkenevir…
Şeker pancarı: İç anadolu bölgesi
Pamuk: güneydoğu anadolu,kıyı ege ovaları,çukurova,hatay,kmaraş
Tütün: ege karadeniz marmara
Soya fasulyesi: Adana
Nehir: en çok rizededirtrabzon,giresun
Haşhaş: ege,iç batı anadolu,kütahya,ısparta
Anason: içkide kullanılırgöller ve menteşe yöresi
Ketenkenevir: kastamonu,sinop ve zonguldak çevresi
Şerbetçi otu: bilecik ve çevresi
Gül: göller yöresi ve ısparta
Aracısız tüketilmeyip fabrikalarda ham madde olarak kullanılan ürünlerdir Ülkemizde yetiştirilen esas sanayî bitkileri, pamuk, tütün, şeker pancarı, haşhaş, gündöndü ve zeytindir
Pamuk Üretimi:
Yetişme döneminde bol su isteyen ve verimli alüvyal ovaları seven bir bitkidir Hasat vaktinde ise yüksek bir sıcaklığa gereklilik duyar Bu dönemin epeyce kurak geçmesi gerekmektedir Yaz yağışları pamuk üretimine hasar verir azami Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilir
Pamuk, tekstil sanayisinin çiğ maddesidir Çekirdeğinden elde edilen yağ ise margarin üretiminde kullanılır Ülkemizde pamuk üretimi epeyce fazladır Keza pamuk ve pamuklu dokuma ürünleri ülkemiz ihracatında kayda değer bir yer tutar
Tütün Üretimi:
Yetişme döneminde bol su ister Olgunlaşma ve hasat döneminde ise yüksek sıcaklık ister Ülkemizde en fazla Ege Bölgesi ’nde yetiştirilir sonra Güneydoğu, Karadeniz ve Marmara bölgeleri gelir Tütün, sigara gibi sağlığa zararlı olan dumanlı içeceklerin çiğ maddesidir Ülkemizde devlet denetiminde yetiştirilmektedir
Şeker Pancarı Üretimi:
Kıyı bölgelerimiz haricen ülkemizin her uygun rahatlıkla yetiştirilmektedir Yağışların yeterli olmadığı yerlerde sulamalı olarak yetiştirilebilir Büyük kısmı İç Anadolu Bölgesi ’nde yetiştirilir sonra Karadeniz ve Marmara bölgeleri gelir Şekerin ham maddesidir Keza posası hayvan yemi olarak kullanılır Bu yüzden şeker fabrikalarının çevresinde büyükbaş hayvancılık gelişmiştir
Gündöndü Üretimi:
Ülkemizin her yerinde yetişme imkânı vardır Lakin büyük kısmı Marmara Bölgesi ’nde yetiştirilir Yaz yağışlarından negatif etkilenir Yağışın yetkisiz olduğu yerlerde sulandırma ile yetiştirilebilir Bitkisel yağ üretiminde kullanılır
Ülkemizdeki nebati yağ üretiminin yarıya yakını ayçiçeğinden elde edilir
Zeytin Üretimi:
Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerdeki eğimli arazilerde rahatlıkla yetiştirilebilir Bu yüzden maksimum Ege Bölgesi ’nde yetiştirilir daha sonra Marmara ve Akdeniz bölgeleri kazanç Akdeniz Bölgesi ’nde az yetiştirilmesinin nedeni; daha fazla gelir getiren ürünlerin ekilmesidir
Ülkemiz Dünya ’nın önde gelen zeytin üreticisi ülkeleri arasındadır Sert çekirdekli meyvelerdendir Sofralık zeytin olarak tüketildiği gibi yağ üretiminde de kullanılır Ayrıca sabun üretiminde de kullanılır
Haşhaş Üretimi:
Uyuşturucu madde elde edildiği için devlet denetiminde yetiştirilir aynı zamanda ilâç yapımında ve yemeklik malzeme olarak kullanılır en fazla Ege Bölgesi ’nde yetiştirilir *