iltasyazilim
FD Üye
Türkiye Balıkları Türkiye Balık Çeşitleri Türkiye Balık TürleriTürkiyede Yaşamış Balık Türleri
Türkiye'de 127 tatlısu balığı ve 384 deniz balığı türü bulunmaktadır
Tatlısu balıkları
Türkiye'nin tatlı sularında en yaygın olan balık türleri hiç şüphesiz alabalıklar ve sazangiller familyasına ait olan ak balık ve üç ayrı türü ile Bıyıklı balık türleridir, ve neredeyse Türkiye'nin her bölgesinde her derede ve çayda bulunurlar Bunların yanına sazangiller familyasına ait sazan balığı, çapak balığı, tahta balığı, kadife balığı, kızılkanat, kızılgöz gibi türler bulunur Türkiye'de çoğu alabalık türü mevcutdur Bunlardan Abant alası, Anadolu alası gibi bazıları sadece Türkiye'de bulunurlar Tatlı suların en yaygın yırtıcı balıkları yayın balığı, turna balığı, sudak balığı, yılan balığı ve tatlısu levreğidir Türkiye'nin güneydoğusunda yayın balığının bundan başka Mezopotamya yayını diye ikinci bir türü bulunur Keza Türkiye'nin öteki bir yerlisi olan kangal balığı, deri hastalıklarına karşi şifalı olması ile dünyaca ün kazanmıştır Kefal adını taşıyan fakat aslında sazangiller familyasına mensup olan inci kefali yalnızca Van Gölündebalık türüdür yer alan bir yerli
Ticari açıdan en önemlileri sazan, gökkuşağı alabalığı, ak balık ve yayın balığıdır 1970li yıllarda gökkuşağı alabalığının Kuzey Amerika'dan Türkiye'ye getirilmesi ve devlet kadar üretimi desteklenmesinden sonra Türkiye'de büyük ayrıntılı yetiştirilmeye başlanmıştır Türkiye'nin her uygun alabalık yetiştiriliciğine yüz yüze gelmek mümkündür Hem yayın balığı da havuzlarda üretilmeye başlanmıştır
Deniz balıkları
Türkiye'nin denizlerinde bulunan en büyük balıklar boyu 78 metreye ve ağırlıkları 1,5 tona varabilen Mersin morinası, 500 kiloya varan mavi kanatlı orkinos ve yalnızca Akdeniz'de Mersin ve İskenderun körfezlerinde nadir rastlanan ve eti yenilmeyen güneş balığı (3 ton) Bunların yanına bir takım köpek balıkları da çok büyük olabilirler: bilhassa beyaz köpek balığı (7 metre, 1,5 ton)
Ticari açıdan en kayda değer balıklar ançuez, kefal, istavrit, barbunya, sardalya, uskumru, mezgit, sargan, kalkan ve çipura türleridir Hem çipura Türkiye'nin Ege kıyılarında çok başarılı bir şekilde suni olarak da yetiştirilmektedir *
Türkiye'de 127 tatlısu balığı ve 384 deniz balığı türü bulunmaktadır
Tatlısu balıkları
Türkiye'nin tatlı sularında en yaygın olan balık türleri hiç şüphesiz alabalıklar ve sazangiller familyasına ait olan ak balık ve üç ayrı türü ile Bıyıklı balık türleridir, ve neredeyse Türkiye'nin her bölgesinde her derede ve çayda bulunurlar Bunların yanına sazangiller familyasına ait sazan balığı, çapak balığı, tahta balığı, kadife balığı, kızılkanat, kızılgöz gibi türler bulunur Türkiye'de çoğu alabalık türü mevcutdur Bunlardan Abant alası, Anadolu alası gibi bazıları sadece Türkiye'de bulunurlar Tatlı suların en yaygın yırtıcı balıkları yayın balığı, turna balığı, sudak balığı, yılan balığı ve tatlısu levreğidir Türkiye'nin güneydoğusunda yayın balığının bundan başka Mezopotamya yayını diye ikinci bir türü bulunur Keza Türkiye'nin öteki bir yerlisi olan kangal balığı, deri hastalıklarına karşi şifalı olması ile dünyaca ün kazanmıştır Kefal adını taşıyan fakat aslında sazangiller familyasına mensup olan inci kefali yalnızca Van Gölündebalık türüdür yer alan bir yerli
Ticari açıdan en önemlileri sazan, gökkuşağı alabalığı, ak balık ve yayın balığıdır 1970li yıllarda gökkuşağı alabalığının Kuzey Amerika'dan Türkiye'ye getirilmesi ve devlet kadar üretimi desteklenmesinden sonra Türkiye'de büyük ayrıntılı yetiştirilmeye başlanmıştır Türkiye'nin her uygun alabalık yetiştiriliciğine yüz yüze gelmek mümkündür Hem yayın balığı da havuzlarda üretilmeye başlanmıştır
Deniz balıkları
Türkiye'nin denizlerinde bulunan en büyük balıklar boyu 78 metreye ve ağırlıkları 1,5 tona varabilen Mersin morinası, 500 kiloya varan mavi kanatlı orkinos ve yalnızca Akdeniz'de Mersin ve İskenderun körfezlerinde nadir rastlanan ve eti yenilmeyen güneş balığı (3 ton) Bunların yanına bir takım köpek balıkları da çok büyük olabilirler: bilhassa beyaz köpek balığı (7 metre, 1,5 ton)
Ticari açıdan en kayda değer balıklar ançuez, kefal, istavrit, barbunya, sardalya, uskumru, mezgit, sargan, kalkan ve çipura türleridir Hem çipura Türkiye'nin Ege kıyılarında çok başarılı bir şekilde suni olarak da yetiştirilmektedir *