Galatasaray Üniversitesi’nde çalışan Fransız hocalardan Türkçe imtihanını geçemeyenlere oturma ve çalışma müsaadesi verilmeyecek. YÖK'ün bu kararı, Fransa'nın Türkçe öğretmenlerine Fransızca zaruriliği kararına misilleme olarak alındı.
Fransa’da hükümetin, Türkçe öğretecek öğretmenlere “Fransızca bilme” zaruriliği getirmesi üzerine Türkiye’den misilleme geldi. “Mütekabiliyet Esası”na (Karşılıklılık) dayandırılan karara nazaran Galatasaray Üniversitesi’nde çalışan Fransız hocalara “B2” düzeyinde Türkçe bilme kuralı getirildi. Türkçe imtihanını veremeyen hocalara çalışma ve oturma müsaadesi verilmeyecek.
Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine nazaran, Fransa, “siyasal İslam”a karşı uğraş kapsamında yabancı ülkelerin gönderdikleri imamlar yoluyla ülkedeki mescitler üzerinde nüfuzu kırmak için yasal düzenleme yaptı. Fransa ayrıyeten ilkokul, liselerde ve üniversitelerde Türkçe eğitimi verecek Türk okutmanlara “B2” düzeyinde Fransızca bilme kaidesi getirdi. Fransa hükümetinin kararıyla Türkiye’den Fransa’ya gidecek imam ve Türk okutmanlara kısıtlama getirilmiş oldu.
"30 hocadan 3'ü geçti"
Galatasaray Üniversitesi’nde sekiz yıldır çalışan bir Fransız hoca durumlarını şöyle anlattı:
"Eğitim siyasi meselelerin konusu olmamalı"
Eğitim-Sen Galatasaray Üniversitesi temsilciliğinden yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
Galatasaray Üniversitesi Dayanışması ismiyle toplumsal medyada yapılan paylaşımda ise “Fransız öğretmenlerin B2 düzeyinde Türkçe öğrenme mecburiliği getirilmesi Galatasaray Üniversitesi öğrencileri olarak bizleri kaygılandırmaktadır” denildi.
YÖK: "Vazgeçerlerse iptal ederiz"
Yükseköğretim Şurası (YÖK) yetkilileri, Fransa’nın, ilkokul, lise ve üniversitelerde Türkçe öğretecek okutmanlara “B2” düzeyinde Fransızca bilme kuralı getirdiğini, bilmeyenleri geri göndermeye başladığını, bir yıldır bu kararın değişmesini beklediklerini belirtti. Yetkililer şunları kaydetti: