turp gibi saglam olmak icin turp yiyin Turp gibi sağlamedinmek için turp yiyin Kırmızının yanı sıra son yıllarda Japon turpu olarak da tanıdık beyaz turp üretimindeki artışa karşın, uzmanlar sağlık durumu için turpun kırmızısını öneriyor Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi diyetisyeni Özgen Arı'nın, ataların geçmişten günümüze değin halk müziği aralarında sıkça kullanılan ''turp gibi sağlam'' sözünün, bu sebzenin sert yapısının yanı sıra içeriğindeki vitamin değerlerinden kaynaklanıyor C vitamini, kalsiyum, potasyum ve demir kaynağı turp, cildi güzelleştirip, bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra çok sayıda hastalığa doğal şifa kaynağı olarak gösteriliyor Mide ve bağırsağı çalıştıran, sindirimi kolaylaştıran, öksürüğe, romatizmaya ve damar sertliğine iyi geldiği yaygın olarak aşina turp, bağırsakları az kalsın dezenfekte ediyor, kabızlığı gideriyor Turpun en büyük özelliği ise içeriğindeki antioksidan tesir Bu etki kırmızı turpta, turba rengini veren maddenin içeriğinden dolayı beyaz turptan daha pozitif bulunuyor Turpun antioksidan etkisi, vücutta kanser hücrelerinin oluşumunu engelliyor Bu kanser türleri arasında ise akciğer ve kalın bağırsak kanserleri ilk sırada yer alıyor Turpun içeriğinde yüksek oranda bulunan folik asit ve demir vitamini kansızlığa iyi geliyor böylece turpu hamile kadınların mutlaka tüketmesi öneriliyor Turp, emziren annelere de süt yapıcı özelliği sebebiyle tavsiye ediliyor Yüksek oranda potasyum taşıyan turp, bu özelliği ile yüksek kan basıncı hastalarına da şifa kaynağı oluyor UYARILAR Hasat döneminin kış mevsimi olması nedeniyle, bu mevsimde daha artı tüketilen turp, sıhhat deposu özelliklerinin yanı sıra mide rahatsızlığı olanlarda midede yanma, geğirme ve gaz yapıyor böylece, midesi rahatsız olanların tüketimde aşırıya kaçmamaları nasihat ediliyor Turp, hem bedenin iyot emilimini azaltıyor bu nedenle, pozitif miktarda turp tüketenlerin, iyot yönünden zengin besinleri ve iyotlu tuz almaları da öneriliyor Asıl vatanı Akdeniz bölgesi olan turp, yaygın olarak Osmaniye'de üretiliyor Osmaniye'nin Kadirli ilçesi Türkiye'nin toplam turp üretiminin yüzde 70'ini karşılıyor alinti (Samanyolu)