Yunanca’da ‘yaşam için’ anlamına gelen probiyotikler yeterli miktarda alındıklarında sağlığı olumlu yönde etkileyen mikroorganizmalardır. Aynı zamanda sindirim sistemimizde doğal olarak bulunan bu mikroorganizmalar mikrobiyotamızı oluşturmaktadır. Her insanın kendine özgü mikrobiyotası bulunmaktadır.
Probiyotiklerin insan sağlığı üzerinde çok çeşitli faydaları vardır. Bu faydalardan bazıları; bağışıklığın arttırılması, bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirimin desteklenmesi, solunum yolu hastalıklarının önlenmesi, ishalin önlenmesi, kan kolesterol seviyelerinin düşürülmesi, ruh sağlığının olumlu yönde etkilenmesi olarak sayılabilir.
Yaş ve çevresel birçok faktör ile mikrobiyota içeriği ve sindirim sistemimizdeki bakteri sayıları değişebilir. Değişen bu mikrobiyotanın iyileştirilmesi ve probiyotikli beslenme her yaş grubunda hastalıkların önlenmesine yardımcı olmak amacıyla önemlidir. Probiyotik amaçla kullanılan mikroorganizmanın güvenilirliği kanıtlanmış, bilinen suşlar olup olmadıkları kontrol edilmelidir. Farklı uygulama alanlarında ve farklı mikroorganizma türlerinin kullanımında gerekli dozlar da farklılık gösterebilir. Tüketiminin düzenli olması önerilir.
Turşu, yoğurt, şalgam gibi fermente ürünler bakteri içermektedirler. Fakat fermente olan her besine probiyotik demek doğru olmaz. Bir besine probiyotik diyebilmek için;
-Yeterli miktarda bakteri içermeli*
-Sindirim kanalında canlı kalmalı
-Mide asidi ve safra asitlerine karşı dirençli olmalı
-Bağırsak yüzeyine tutunmalı
-İnsan sağlığı üzerine olumlu etkisi olmalı
-Üretim ve depolama süresince canlı kalmalı
-Antimikrobiyal maddeler salgılamalıdır.
Tüm bu özellikler göz önünde bulundurulduğunda standart bir yapılışı olmadığı için yeterli bakteri sayısının varlığı ve bulunan bakterilerin yararı, bakterilerin üretim ve depolama sırasında canlı kalıp kalmayacağı kesin olarak bilinemeyeceği için turşuya probiyotik besin diyemeyiz. Tüm bu koşulları sağladığı varsayılsa dahi içerisindeki yüksek tuz miktarı dolayısıyla hipertansiyon gibi çeşitli hastalıklar açısından yüksek risk oluşturduğu göz ardı edilemez. Probiyotiklerden yararlanmak için probiyotik olarak etiketlenmiş kefir, yoğurt gibi ürünler veya gıda takviyeleri* kullanılabilir.
Siz de probiyotik besinleri doğru kullanarak sağlıklı beslenmek isterseniz 0850 474 26 84 numaralı telefonu arayarak ücretsiz ön görüşme randevusu oluşturabilirsiniz.
*Bakteri türüne göre 10⁶-10⁹ kob arasında değişmektedir.
Probiyotiklerin insan sağlığı üzerinde çok çeşitli faydaları vardır. Bu faydalardan bazıları; bağışıklığın arttırılması, bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirimin desteklenmesi, solunum yolu hastalıklarının önlenmesi, ishalin önlenmesi, kan kolesterol seviyelerinin düşürülmesi, ruh sağlığının olumlu yönde etkilenmesi olarak sayılabilir.
Yaş ve çevresel birçok faktör ile mikrobiyota içeriği ve sindirim sistemimizdeki bakteri sayıları değişebilir. Değişen bu mikrobiyotanın iyileştirilmesi ve probiyotikli beslenme her yaş grubunda hastalıkların önlenmesine yardımcı olmak amacıyla önemlidir. Probiyotik amaçla kullanılan mikroorganizmanın güvenilirliği kanıtlanmış, bilinen suşlar olup olmadıkları kontrol edilmelidir. Farklı uygulama alanlarında ve farklı mikroorganizma türlerinin kullanımında gerekli dozlar da farklılık gösterebilir. Tüketiminin düzenli olması önerilir.
Turşu, yoğurt, şalgam gibi fermente ürünler bakteri içermektedirler. Fakat fermente olan her besine probiyotik demek doğru olmaz. Bir besine probiyotik diyebilmek için;
-Yeterli miktarda bakteri içermeli*
-Sindirim kanalında canlı kalmalı
-Mide asidi ve safra asitlerine karşı dirençli olmalı
-Bağırsak yüzeyine tutunmalı
-İnsan sağlığı üzerine olumlu etkisi olmalı
-Üretim ve depolama süresince canlı kalmalı
-Antimikrobiyal maddeler salgılamalıdır.
Tüm bu özellikler göz önünde bulundurulduğunda standart bir yapılışı olmadığı için yeterli bakteri sayısının varlığı ve bulunan bakterilerin yararı, bakterilerin üretim ve depolama sırasında canlı kalıp kalmayacağı kesin olarak bilinemeyeceği için turşuya probiyotik besin diyemeyiz. Tüm bu koşulları sağladığı varsayılsa dahi içerisindeki yüksek tuz miktarı dolayısıyla hipertansiyon gibi çeşitli hastalıklar açısından yüksek risk oluşturduğu göz ardı edilemez. Probiyotiklerden yararlanmak için probiyotik olarak etiketlenmiş kefir, yoğurt gibi ürünler veya gıda takviyeleri* kullanılabilir.
Siz de probiyotik besinleri doğru kullanarak sağlıklı beslenmek isterseniz 0850 474 26 84 numaralı telefonu arayarak ücretsiz ön görüşme randevusu oluşturabilirsiniz.
*Bakteri türüne göre 10⁶-10⁹ kob arasında değişmektedir.