teknolojiuzmani
FD Üye
Türk mutfağının vazgeçilmezleri ortasında bulunan irmik helvası, kendine has lezzetiyle damakları şenlendiriyor. Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan irmik helvasının, onlarca farklı tanımı bulunuyor. Sütlü ya da sütsüz yapılabilen, dondurma yahut kaymak eşliğinde ikram edilen tatlı; akşam yemeklerinden sonra tercih edilebilecek lezzetli ve epey hafif bir seçenek. Yaz aylarında dondurma ile servis edilen irmik helvası, tatlı isteğinizi bastırırken size güzel bir serinlik sunuyor. Kış aylarında ise ister sade ister kaymak eşliğinde sofralara gelen bu tatlı, eşsiz lezzeti ile her konutun vazgeçilmez tatları ortasında. Tatlı krizi anlarında meskende bulunan gereçler ile basitçe yapılabilecek olan irmik helvası, tıpkı vakitte kısa gereç listesiyle epey uygun fiyatlı bir alternatif. Hafif lezzeti ile mideyi yormayan bu tatlının bir porsiyonu yaklaşık olarak 565 kalori. Bu nedenle diyet devirlerinde denetimli tüketmekte yarar var.
Pekala, tam kıvamında lezzetli mi lezzetli irmik helvası nasıl yapılır? Merak ediyor musunuz? Aslında tanım hayli kolay: Tereyağı, çam fıstığı ve irmik kıvam alana kadar kavrulur akabinde şerbeti ek edilir. Fakat şeker oranını ayarlamak ve helvanın tam kıvamını tutturmak için birtakım noktalara dikkat etmek gerekiyor. Siz de bu noktalara dikkat ederek, meskende lezzetli ve tam kıvamında irmik helvası yapabilirsiniz. Pekala nasıl mı? İşte, tane tane dökülen irmik helvası yapabilmek için gerekenler ve püf noktaları!
İrmik Helvası Tanımı
Materyaller
3 yemek kaşığı tereyağı
1,5 su bardağı irmik
1/2 su bardağı çam fıstığı
1,5 su bardağı su
1,5 su bardağı süt
1,5 su bardağı toz şeker
Çam fıstığı
Kaymak yahut dondurma
Tarçın (arzuya göre)
Tatlının şerbetini hazırlamak için; başka bir tencereye 1,5 su bardağı toz şeker, 1,5 su bardağı sütü ve 1,5 su bardağı suyu alın.
Karıştırarak altını kısık ateşe aldığınız şerbeti, kaynayınca ocaktan alın.
Öbür bir tavada 3 yemek kaşığı tereyağını eritin.
Yağ tam olarak eriyince içine 1/2 su bardağı çam fıstığını üzerine ekleyerek fıstıkları renkleri hafif değişene kadar kavurun.
Tereyağı yüksek sıcaklıkta kısa müddette yanabilir. Bu nedenle fıstıkları kavururken denetimli olun ve daima karıştırın.
Kavrulan fıstıkların üzerine 1,5 su bardağı irmiği ek edip karıştırmaya devam edin.
İrmik bal rengini alana kadar yaklaşık 20 dakika boyunca devamlı karıştırarak kavurun.
Kavrularak bal rengini alan irmiği kısık ateşe alın ve üzerine sıcak şerbeti azar azar dökerek karıştırın.
Şerbeti ek ederken fokurdayan tencereden sıçrayabilecek damlalara karşı dikkatli olun. Tüm şerbeti ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatın.
1-2 dakika sonra fokurdaması duran irmik helvasının kapağını açarak karıştırmaya başlayın.
Kısık ateşte yaklaşık 8-10 dakika daha pişen helvayı ocaktan alın.
Dinlenmesi için tencerenin ağzını kağıt havlu ve kapak ile kapatın.
Tam kıvamına gelmesi için helvayı yaklaşık 15-20 dakika kadar demlenmeye bırakın.
Demlendikten sonra hazır olan helvayı, bir kaseyi kalıp olarak kullanarak şık bir formda sunabilirsiniz. Bunun için helvayı kaseye koyup bastırın ve düz bir sunum tabağına karşıt çevirin.
Üzerine kaymak yahut dondurma ile isteğe nazaran tarçın serpiştirerek servis edin, işte hazır.
Helvayı yaparken tam lezzeti elde edebilmek için kesinlikle tereyağ kullanın.
Helva kavrulurken daima başında beklemek gerekiyor. İrmik çabucak yanan bir materyal, yandığında ise yenilmeyecek kadar makus hale geliyor.
Şerbeti her vakit son kademede ve azar azar koymalısınız. Bu formda kıvamını görebilir ve istenen kıvama geldiğinde şerbet eklemeyi bırakabilirsiniz.
Tane tane dökülen bir helva elde etmek için, demlendirme süreci epey kıymetli. Demini almayan helva, daha nemli ve yapış yapış bir dokuya sahip olur. Bu nedenle sabırsız davranıp demlenmeden servis etmemekte yarar var. Bu etapta sabırlı olun. Demlenme evresini kesinlikle tam olarak uygulamaya itina gösterin.
Tüm bu püf noktalarını uyguladıktan sonra, kum üzere dağılan tam kıvamında irmik helvasını elde edebilirsiniz.