11-17 MART YERKÜRE TUZA DİKKAT HAFTASI
Yerkürede olduğu üzere devletimizde de beklenen hayat mühletinin ve sıhhatsiz hayat alışkanlıklarının artışı ile birlikte kronik marazlar da artmaktadır. Türkiye Ulusal Hastalık Yükü çalışması datalarına nazaran devletimizdeki ölümlerin %79'u kronik marazlar nedeniyle oluşmakta ve ulusal seviyede vefata neden olan birinci yirmi hastalık içinde bulaşıcı olmayan kronik marazlar (İskemik Kalp marazları, Serebrovasküler Marazlar, KOAH, Trakea Bronş ve Akciğer Kanserleri, Hipertansif Kalp Illetleri, Diabetes Mellitus gibi) birinci sıralarda konum almakta ve değerli hastalık yükü oluşturmaktadır.
Devletimizde birinci on irtihal nedeni içerisinde iskemik kalp marazları 1.sırada, hipertansif kalp marazları 6.sırada, inflamatuar kalp marazları ise 10. sıradadır. Temel hastalık kümelerine nazaran mevt nedenleri sıralamasında birinci iki sırada kronik marazlar mahal almakta ve kardiyovasküer illetler %48 ile birinci sırada konum almaktadır. Bu illetler tuz tüketimi ile yakından bağlantılıdır.
Yerküre Sıhhat Örgütü; hipertansiyon, kalp marazları, böbrek marazları başta olmak üzere obezite, diyabet ve birtakım kanser çeşitlerinden korunmak ve kemik sıhhatini olumsuz etkilememek maksadıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz ölçüsünü günde 5 gram dan az olarak önermektedir.
Yetişkinlerde hipertansiyon, kalp illetleri riski ve inmenin azaltılmasında tuz alımının azaltılması tesirlidir. Tuz tüketiminin alımı ve kan basıncı arasında direk bir alaka vardır.Tuz alımı azaltıldığında uzun periyotta inme riski ve kardiyovasküler illetler azalmaktadır.Tuz tüketimi günde 10 gr'dan 5gr'a indirildiğinde inme geçirme suratı %23, kalp damar marazları suratı %17 azalmaktadır.
Sağlıklı yetişkinler için önerilen ortalama günlük tuz ölçüsü yaklaşık 5 gram iken Türkiye'deki günlük tuz alımı ortalaması kişi başı yaklaşık 15 gramdır. Devletimizde tuz tüketimi önerilen pahaların üç katı kadardır.
Tuzu azaltmak için tavsiyeler
Yerkürede olduğu üzere devletimizde de beklenen hayat mühletinin ve sıhhatsiz hayat alışkanlıklarının artışı ile birlikte kronik marazlar da artmaktadır. Türkiye Ulusal Hastalık Yükü çalışması datalarına nazaran devletimizdeki ölümlerin %79'u kronik marazlar nedeniyle oluşmakta ve ulusal seviyede vefata neden olan birinci yirmi hastalık içinde bulaşıcı olmayan kronik marazlar (İskemik Kalp marazları, Serebrovasküler Marazlar, KOAH, Trakea Bronş ve Akciğer Kanserleri, Hipertansif Kalp Illetleri, Diabetes Mellitus gibi) birinci sıralarda konum almakta ve değerli hastalık yükü oluşturmaktadır.
Devletimizde birinci on irtihal nedeni içerisinde iskemik kalp marazları 1.sırada, hipertansif kalp marazları 6.sırada, inflamatuar kalp marazları ise 10. sıradadır. Temel hastalık kümelerine nazaran mevt nedenleri sıralamasında birinci iki sırada kronik marazlar mahal almakta ve kardiyovasküer illetler %48 ile birinci sırada konum almaktadır. Bu illetler tuz tüketimi ile yakından bağlantılıdır.
Yerküre Sıhhat Örgütü; hipertansiyon, kalp marazları, böbrek marazları başta olmak üzere obezite, diyabet ve birtakım kanser çeşitlerinden korunmak ve kemik sıhhatini olumsuz etkilememek maksadıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz ölçüsünü günde 5 gram dan az olarak önermektedir.
Yetişkinlerde hipertansiyon, kalp illetleri riski ve inmenin azaltılmasında tuz alımının azaltılması tesirlidir. Tuz tüketiminin alımı ve kan basıncı arasında direk bir alaka vardır.Tuz alımı azaltıldığında uzun periyotta inme riski ve kardiyovasküler illetler azalmaktadır.Tuz tüketimi günde 10 gr'dan 5gr'a indirildiğinde inme geçirme suratı %23, kalp damar marazları suratı %17 azalmaktadır.
Sağlıklı yetişkinler için önerilen ortalama günlük tuz ölçüsü yaklaşık 5 gram iken Türkiye'deki günlük tuz alımı ortalaması kişi başı yaklaşık 15 gramdır. Devletimizde tuz tüketimi önerilen pahaların üç katı kadardır.
Tuzu azaltmak için tavsiyeler
- Taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih edin
- Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklemeyin
- Tuz içeriği yüksek olan salamura besinleri (zeytin, peynir, turşu gibi) ve konserve besinleri daha az tüketin
- Daha çokça taze zerzevat ve meyve tüketin
- Satın aldığınız hazır besinlerin etiketlerini kesinlikle okuyun ve daha az tuzlu olanları tercih edin
- Yemeğinizin lezzetini arttırmak için tuz konumuna maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen, limon üzere besinler ile baharatları kullanın
- Konut dışında yemek yiyorsanız az tuzlu besinleri tercih edin