Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Üç Mesele

Üç Mesele

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
İmamı Azam Ebu Hanife Hazretleri ra, hac için yola çıkıp Medine'ye ulaştığında karşılaştığı Seyyid Muhammed Bâkır Hazretleriyle arasında şöyle bir konuşma geçer Seyyid Muhammed Bâkır:

Sen kendi aklınca kıyas yaparak, Peygamber dedemin dinini ve hadislerini değiştiriyorsun, der

Böyle bir şey yapmaktan Allah'a sığınırım efendim Lütfen oturunuz Rasulullah'a olduğu gibi benim size de hürmetim var, der

İmamı Azam Seyyid Muhammed Bâkır'a yer gösterir Her ikisi de yerini aldıktan sonra Ebu Hanife Hazretleri söze başlar:

Üç mesele soracağım Birincisi şu: Erkek mi daha güçsüz kadın mı?

Kadın erkekten güçsüzdür

Mirasta adamın payı kaç, kadının kaçtır?

Erkeğin mirastaki payı iki, kadının birdir

İşte bu ceddin Peygamber sav'in sözüdür Eğer onun dinini değiştirmiş olsam, benim akıl ve kıyas yoluyla, kadın daha zayıf olduğu için ona iki pay, erkeğe bir pay düşer derdim

Ebu Hanife Hazretleri tekrar sorar:

Namaz mı daha üstün, oruç mu?

Namaz oruçtan üstündür

İşte bu da deden Rasulullah'ın sözüdür Eğer ceddinin dinini akıl ve kıyasla değiştirmiş olsaydım, âdet halindeki kadının kılamadığı namazları kaza et mesini, orucu kaza etmemesini emrederdim

Ebu Hanife Hazretleri üçüncü soruyu sorar:

Sidik mi daha pis, meni mi?

Sidik meniden pistir

Eğer deden Peygamber sav'in dinini kıyasla değiştirmiş olsaydım, sidikten dolayı gusletmek gerektiğini ve meniden dolayı da sadece abdest almak gerektiğini söylerdim Fakat akıl ve kıyasla bu dini değiştirmekten Allah'a sığınırım

Seyyid Muhammed Bâkır Hazretleri yerinden kalkar ve Ebu Hanife'yi kucaklar Tebrik edip ona ikramda bulunur

( Said Nursi'nin Van'da bulunduğu yıllar, öğrencilerinden Molla Hamid anlatıyor Nur Dede kitabından )

alıntıdır

858,497Konular
982,562Mesajlar
30,303Kullanıcılar
ososkksSon üye
Üst Alt