Üçlü filtre SOKRAT Bir gün bir tanıdığı büyük filozofa rastladı ve dedi oysa; Arkadaşınla ilgili ne duyduğumu biliyor musun? Bir dakika beklediye cevap verdi Sokrat Bana birşey söylemeden önce senin küçük bir testten geçmeni istiyorum Buna 'Üçlü Filtre Testi' deniyor Üçlü Filtre ? Içten,diye devam etti Sokrat Benimle arkadaşım hakkında konuşmaya başlamadan önce, bir zaman durup ne söyleyeceğini süzmek, iyi bir us olabilir Birinci filtre: Reel Filtresi Bana birazdan söyleyeceğin şeyin tam anlamıyla gerçek olduğundan belirli misin? Hayır,dedi adam Aslında bunu yalnızca duydum ve Bitmiş,dedi Sokrat, Öyleyse, sen bunun gerçekte doğru olup olmadığını bilmiyorsun Acilen ikinci filtreyi deneyelim, İyilik Filtresi Arkadaşım hakkında bana anlatmak üzere olduğun şey iyi birşey mi? Hayır, tam tersi Öyleyse,diye devam etti Sokrat, Onun hakkında bana kötü bir şey anlatmak istiyorsun ve bunun doğru olduğundan belli değilsin Ama gerçi testi geçebilirsin, çünkü geriye doğru bir filtre daha kaldı İşe yararlılık filtresi Bana arkadaşım hakkında söyleyeceğin şey benim işime fayda mı? Hayır, sahiden değil İyi,diye tamamladı Sokrat, Eğer, bana söyleyeceğin şey doğru değilse, iyi değilse ve işe yarar, yardımcı değilse bana niye söyleyesin ancak?