Kahvede «Şırrak!» diye bir tokat sesi duyuldu Bir anda Tavla,okey, kağıt oyunu,konuşma, her şey durdu
Başlar tokat sesi gelen masaya cevrildi
Tokadı yiyen iriyarı biriydi Tokatı atan da tersine, ince, sıska, ufak tefek biri İriyarı adamın sol yanağında,sıskanın beş parmağının izi yer etmişti Polis bile, bu parmak izinden tokadı kimin attığını bulabilirdi
Kahvedekiler, iri adamın, kendisim tokatlayan kucucuk adamı altına alıp yol kecesi gibi ezeceğini sandılar, oyle olmadı
Davacıyım! diye bağırdı
Kimseden ses cıkmadı Tokadı yiyen daha sonra,
Hepiniz gordunuz, dedi
Boyu omuzuna bile gelmeyen sıskaya dondu:
Yuru karakola!
Tokatı atan, cevap yerine, sinek kovalar gibi eliyle bir hareket yaptı
Psssuurn! diye de ağzından garip bir ses cıktı
İri adam dışarı fırladı
Kahvedekiler yine oyunlarına, konuşmalarına daldılarİri adam biraz sonra, yanında bir polisle geldi Polise sıskayı gosterdi:
İşte bu!
Sonra, oturanları tanık gosterdi:
Bunlar da gorduler!
Polis, tokatı atan sıska ile, onların oturduğu yere yakın oturan dort tanığı, karakola goturdu
Karakolda, iri adam hala kızarık sol yanağını tutarak,
Bu adamdan davacıyım, komiser bey, beni tokatladı Bunlar da gorduler, dedi
Komiser, ilkin davalı ile davacının, sonra tanıkların kimliklerini daktiloda yazdırdıDavacı, kendisine tokadı atanı hic tanımadığını soyluyordu Tanıklar da,
Biz bişey gormedik dediler
Davacı iri adam,
Tokadın sesini de duymadınız mı? dedi
Hayır, tanıklar ne bişey gormuşler, ne bişey duymuşlardı
Kısacık boylu sıska adam,
Evet, dedi, ben inkar etmiyorum Bu adamı tokatladım
Komiser,
Neden? diye sordu, aranızda bişey mi var?Size hakaret mi etti?
Aramızda hic bişey yok Kendisini tanımam bile
Peki, nasıl oldu?
Kısacık boylu sıska adam anlatmaya başladı:
Dun akşam işten eve geldim Baktım, elektriği kesmişler Parasını verememiştik Butun geceyi karanlıkta gecirdik Gece uyuyamadım da Uzerinize afiyet, annem iki senedir hasta Mide ağrısı olduruyor zavallıyı Doktor bir ilac veriyor İlacı alınca ağrılar duruyor Ama ilac şimdilerde nerede?
Sabahleyin yataktan kalktım, sol yanım hic tutmuyorSoğuk, iceride Sol yanım tutulmuş Yataktan kalktım, affedersiniz, helaya gittim Sular kesilmiş Dışarıda şakır şakır yağmur, muslukta su yok
Odaya girdim Tirtir titriyoruz Biraz odun almıştık Bitti Şimdi de odun bulamıyoruz, yok
Gazeteci gazete bırakmış Her sabah işe gitmeden gazete okurum Gazeteye baktım: «Hulya AVŞAR Bacağını incitti», «Beşiktaş 1Galatasaray 1 », «Gumrukteki 300 ton ıstakozlar ne olacak?», «Abidin Daver şilebinin teknesi dura dura curudu» gibi başlıklar
Canımı evden dışarı atmak istedim Tam cıkarken icra memuru ile avukat kapıya dayandı Kirayı veremediğimizden ev sahibi bizi icraya vermişti Evde haczedilecek eşya bulamadılar Hic bir zaman icra memurunun, haciz memurunun evime gelmelerini istemem Haczedilecek bir şey bulamazlar, insan mahcup olur
Avukat,
Bu kanapeyi alalım! diye saldırdı Kanape diye elini atmasıyla, şeker sandıklarının ustundeki eskipusku pantalonlar, pacavra parcaları, yırtık yorganlar ortaya cıktıKanepede gitti
Kapıdan cıkarken karım,
Kız mektebe gitmiyor, dedi
Neden?
Beden hocası şortla beyaz lastik pabuc istiyormuş Olmazsa derse almam,demiş
Peki, peki
Akşama yiyecek birşeyde yok
Anladık,anladık
Kendimi sokağa attım Nasıl olsa işe gec kalmıştım Bugun de gitmem, dedimŞakır şakır yağmur Bizim oradan tramvayı kaldırdılar Otobus geliyor yarım saatte bir Binmenin imkanı yok Tıklım tıklım dolu Dolmuşlar dersen tıka basa dolmuş
Arabalar vızır vızır geciyor, ama hic biri durmuyor Ayakkabı su alır Yağmur kovadan boşanır gibi Sırıl sıklam oldum Tirtir titriyorum Bir delikanlı yanıma geldi,
Affedersiniz amca, dedi
Ben saati soracak sandım
Dunku mactan haberiniz var mı? demez mi!
Tovbe Yarabbi Yurudum Orada bir kahve var Kahveye girdim ustumden başımdan sular sızıyor Kahveciye bir cay soyledim Yanımda da işte bu tokat attığım adam oturmuş, gazete okuyor Ben, kendi kendime,
Yahu, bu benim halim ne olacak? Sonumuz nereye varacak? diye duşunuyorum Ben boyle duşunup dururken, bu adam hırsla elindeki gazeteyi fırlatıp attı,
Yahu, memleket ucuruma gidiyor! diye bağırdı
Onu da benim gibi dertli sandım Konuşur, birbirimize derdimizi dokeriz diye,
Ne oldu beyefendi? Affedersiniz, karışmak gibi olmasın, neye kızdınız?dedim
O, yine kızgınlıkla,
Daha ne olsun yahu, dedi, memlekette hakem yok be! Hakem yok,namussuzum Dunku macta hakem yine taraf tutmuş
Ondan sonra bana ne oldu, bilemiyorum Vallahi ben de anlamadım komiser beyHayatımda kimseye fiske vurmuş insan değilim Sanki vucudumda bir duğmeye basılmış, elektrik kuvvetiyle kalkmış gibi, bu sağ elim birden havaya kalktıCenabıAllah, bu sağ koluma, Zaloğlu Rustem pehlivanın kuvvetini verip, şu herifin suratı budur, diye bir şamar cektim
Ama isteyerek değil Vallahi kastım yok İrademin dışında bişey oldu
Sonra aklım başıma geldi Bu adam şimdi beni parcalar, diye de korktum Ama oldu bir kere
Komiser,biraz duşunduTokadı yiyen iri adama baktı Dişlerini gıcırdattı Ayağa kalkar gibi yaptıSağ elinin ayasını kaşımağa başladı
İriyarı adama,
Hadi, uzatmayın, barışın! dedi
Tokadı yiyen,
Barışmam! diye direndi
Kızan komiser, daktilodaki polise,
Yaz! dedi «Davalı, memleket ucuruma gidiyor, demiş olup, memleketin yuksek menfaatlerine ve hukumetin manevi şahsiyetine»
Bir daha iri adama dondu,biraz daha sert bir sesle:
Barışın hadi!
İri adam, elini hala tokadın izi duran sol yanağında gezdirerek,
Peki efendim, barışalım, dedi
Aziz Nesin'den alıntı
Başlar tokat sesi gelen masaya cevrildi
Tokadı yiyen iriyarı biriydi Tokatı atan da tersine, ince, sıska, ufak tefek biri İriyarı adamın sol yanağında,sıskanın beş parmağının izi yer etmişti Polis bile, bu parmak izinden tokadı kimin attığını bulabilirdi
Kahvedekiler, iri adamın, kendisim tokatlayan kucucuk adamı altına alıp yol kecesi gibi ezeceğini sandılar, oyle olmadı
Davacıyım! diye bağırdı
Kimseden ses cıkmadı Tokadı yiyen daha sonra,
Hepiniz gordunuz, dedi
Boyu omuzuna bile gelmeyen sıskaya dondu:
Yuru karakola!
Tokatı atan, cevap yerine, sinek kovalar gibi eliyle bir hareket yaptı
Psssuurn! diye de ağzından garip bir ses cıktı
İri adam dışarı fırladı
Kahvedekiler yine oyunlarına, konuşmalarına daldılarİri adam biraz sonra, yanında bir polisle geldi Polise sıskayı gosterdi:
İşte bu!
Sonra, oturanları tanık gosterdi:
Bunlar da gorduler!
Polis, tokatı atan sıska ile, onların oturduğu yere yakın oturan dort tanığı, karakola goturdu
Karakolda, iri adam hala kızarık sol yanağını tutarak,
Bu adamdan davacıyım, komiser bey, beni tokatladı Bunlar da gorduler, dedi
Komiser, ilkin davalı ile davacının, sonra tanıkların kimliklerini daktiloda yazdırdıDavacı, kendisine tokadı atanı hic tanımadığını soyluyordu Tanıklar da,
Biz bişey gormedik dediler
Davacı iri adam,
Tokadın sesini de duymadınız mı? dedi
Hayır, tanıklar ne bişey gormuşler, ne bişey duymuşlardı
Kısacık boylu sıska adam,
Evet, dedi, ben inkar etmiyorum Bu adamı tokatladım
Komiser,
Neden? diye sordu, aranızda bişey mi var?Size hakaret mi etti?
Aramızda hic bişey yok Kendisini tanımam bile
Peki, nasıl oldu?
Kısacık boylu sıska adam anlatmaya başladı:
Dun akşam işten eve geldim Baktım, elektriği kesmişler Parasını verememiştik Butun geceyi karanlıkta gecirdik Gece uyuyamadım da Uzerinize afiyet, annem iki senedir hasta Mide ağrısı olduruyor zavallıyı Doktor bir ilac veriyor İlacı alınca ağrılar duruyor Ama ilac şimdilerde nerede?
Sabahleyin yataktan kalktım, sol yanım hic tutmuyorSoğuk, iceride Sol yanım tutulmuş Yataktan kalktım, affedersiniz, helaya gittim Sular kesilmiş Dışarıda şakır şakır yağmur, muslukta su yok
Odaya girdim Tirtir titriyoruz Biraz odun almıştık Bitti Şimdi de odun bulamıyoruz, yok
Gazeteci gazete bırakmış Her sabah işe gitmeden gazete okurum Gazeteye baktım: «Hulya AVŞAR Bacağını incitti», «Beşiktaş 1Galatasaray 1 », «Gumrukteki 300 ton ıstakozlar ne olacak?», «Abidin Daver şilebinin teknesi dura dura curudu» gibi başlıklar
Canımı evden dışarı atmak istedim Tam cıkarken icra memuru ile avukat kapıya dayandı Kirayı veremediğimizden ev sahibi bizi icraya vermişti Evde haczedilecek eşya bulamadılar Hic bir zaman icra memurunun, haciz memurunun evime gelmelerini istemem Haczedilecek bir şey bulamazlar, insan mahcup olur
Avukat,
Bu kanapeyi alalım! diye saldırdı Kanape diye elini atmasıyla, şeker sandıklarının ustundeki eskipusku pantalonlar, pacavra parcaları, yırtık yorganlar ortaya cıktıKanepede gitti
Kapıdan cıkarken karım,
Kız mektebe gitmiyor, dedi
Neden?
Beden hocası şortla beyaz lastik pabuc istiyormuş Olmazsa derse almam,demiş
Peki, peki
Akşama yiyecek birşeyde yok
Anladık,anladık
Kendimi sokağa attım Nasıl olsa işe gec kalmıştım Bugun de gitmem, dedimŞakır şakır yağmur Bizim oradan tramvayı kaldırdılar Otobus geliyor yarım saatte bir Binmenin imkanı yok Tıklım tıklım dolu Dolmuşlar dersen tıka basa dolmuş
Arabalar vızır vızır geciyor, ama hic biri durmuyor Ayakkabı su alır Yağmur kovadan boşanır gibi Sırıl sıklam oldum Tirtir titriyorum Bir delikanlı yanıma geldi,
Affedersiniz amca, dedi
Ben saati soracak sandım
Dunku mactan haberiniz var mı? demez mi!
Tovbe Yarabbi Yurudum Orada bir kahve var Kahveye girdim ustumden başımdan sular sızıyor Kahveciye bir cay soyledim Yanımda da işte bu tokat attığım adam oturmuş, gazete okuyor Ben, kendi kendime,
Yahu, bu benim halim ne olacak? Sonumuz nereye varacak? diye duşunuyorum Ben boyle duşunup dururken, bu adam hırsla elindeki gazeteyi fırlatıp attı,
Yahu, memleket ucuruma gidiyor! diye bağırdı
Onu da benim gibi dertli sandım Konuşur, birbirimize derdimizi dokeriz diye,
Ne oldu beyefendi? Affedersiniz, karışmak gibi olmasın, neye kızdınız?dedim
O, yine kızgınlıkla,
Daha ne olsun yahu, dedi, memlekette hakem yok be! Hakem yok,namussuzum Dunku macta hakem yine taraf tutmuş
Ondan sonra bana ne oldu, bilemiyorum Vallahi ben de anlamadım komiser beyHayatımda kimseye fiske vurmuş insan değilim Sanki vucudumda bir duğmeye basılmış, elektrik kuvvetiyle kalkmış gibi, bu sağ elim birden havaya kalktıCenabıAllah, bu sağ koluma, Zaloğlu Rustem pehlivanın kuvvetini verip, şu herifin suratı budur, diye bir şamar cektim
Ama isteyerek değil Vallahi kastım yok İrademin dışında bişey oldu
Sonra aklım başıma geldi Bu adam şimdi beni parcalar, diye de korktum Ama oldu bir kere
Komiser,biraz duşunduTokadı yiyen iri adama baktı Dişlerini gıcırdattı Ayağa kalkar gibi yaptıSağ elinin ayasını kaşımağa başladı
İriyarı adama,
Hadi, uzatmayın, barışın! dedi
Tokadı yiyen,
Barışmam! diye direndi
Kızan komiser, daktilodaki polise,
Yaz! dedi «Davalı, memleket ucuruma gidiyor, demiş olup, memleketin yuksek menfaatlerine ve hukumetin manevi şahsiyetine»
Bir daha iri adama dondu,biraz daha sert bir sesle:
Barışın hadi!
İri adam, elini hala tokadın izi duran sol yanağında gezdirerek,
Peki efendim, barışalım, dedi
Aziz Nesin'den alıntı