Bloomberg HT'de Ali Çağatay'ın konuğu olan Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, petrol piyasalarındaki son gelişmeleri değerlendirdi.
Önceki demecinde Nisan ayının petrol piyasaları için 'Kara Nisan' olacağını belirten Birol beklenenin olduğunu ve fiyatların geçen ay eksiye geçtiğini söyledi, Birol "Nisan'da dünya petrol talebinde çok büyük düşüş bekliyorduk ve oldu. Talep yaklaşık yüzde 30 düştü. Özellikle Suudi Arabistan ve Rusya üretim artırdı. Bu iki şok bir araya gelince Nisan ayının petrol tarihine kara Nisan olarak geçeceğini söyledim, petrol fiyatları da eksi oldu." dedi.
"TOPARLANMA İÇİN 2 ETKENE BAKILACAK"
Mayıs ayında ise hafif toparlanma olduğunu belirten Birol daha fazla toparlanma için 2 etkene bakılacağını söyledi ve "Birincisi ekonomik toparlanma, ikincisi ülkelerin karantinaları hafifletmesinin ulaştırma sektörüne ne kadar can vereceği konusu. İşler normal şekilde devam ederse fiyatların bu seviyelerde olacağını düşünüyoruz. Ekonomide hafif bir düzelme olup insanlar evden çıkarsa fiyatlarda nispi toparlanma görebiliriz" şeklinde konuştu.
Üretici ülkelerden daha fazla petrol kesintisi beklemediğini söyleyen Birol "normal şartlar altında OPEC bu şekilde kesintiye devam edecek, ABD, Kanada gibi ülkelerde üretimlerde düşüş yaşanacak, biz de fiyatları belki bu seviyelerin biraz daha üzerinde göreceğiz" diye konuştu.
Petrolde geçen ay olduğu gibi yeniden eksi fiyatları görme ihtimalinin azaldığını belirten Birol "bunun en önemli nedeni ABD ciddi tedbirler aldı, yeni rezervler açtı, üretimde de ciddi düşüş var. Düzenleyici kuruluşlar bu konuda önemli tedbirler aldı. Eksiye geçmesi imkansız demiyorum ama şansı çok daha düşük, fiyatlarda aşağı yönlü baskı olabilir ama dünyada ekonomik toparlanma olur., ikinci virüs dalgası gelmezse ve talep canlanırsa fiyatların bu seviyelerin de biraz üstüne çıkacağını düşünüyorum" dedi.
"ŞİRKETLER ÇOK KAYGILI"
Enerji sektörünün önde gelen 50 CEO'suyla görüştüklerini kaydeden Birol herkesin çok kaygılı olduğunu, her şirkette ciddi biçimde işten çıkarmalar olacağını söyledi. Birol yeni enerji projeleri yapma konusunda büyük iştahsızlık olduğunu ancak bazı şirketlerin gelişen ülkelerdeki daha ufak şirketleri satın alma konusunda çaba içerisine gireceğini dile getirdi. Birol konuya ilişkin "gelişen ve enerji talebinin yüksek olduğu bizim gibi ülkelerde zordaki şirketleri satın alma konusunda bir eğilim olduğunu söyleyebilirim" yorumunu yaptı.