İBB'nin yönettiği UKOME'nin yapısı bugün yayınlanan yönetmelikle değiştirildi. Yeni yönetmelikte, Ulusal Eğitim, Aile, Çalışma ve Toplumsal Hizmetler ile Etraf ve Şehircilik Bakanlığı da UKOME üyesi yapıldı. Kararın ‘siyasi’ olduğunu savunan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Lideri Ekrem İmamoğlu, “Burası sizin oyuncağınız değil, İstanbul” diyerek iptal için Danıştay’a başvurulacağını söyledi.
Resmi Gazete’de bugün yayımlanan “Büyükşehir Belediyeleri Uyum Merkezleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” kararıyla Ulaşım Uyum Merkezi'nin (UKOME) üye sayısı artırıldı. Ayrıca yeni yönetmelikte, Ulusal Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı ile Etraf ve Şehircilik Bakanlığı da UKOME üyesi yapıldı.
"Büyükşehir Belediyeleri Uyum Merkezleri Yönetmeliğinin 17'nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki 'Milli Savunma Bakanlığı' ibaresinden sonra gelmek üzere, 'Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı ile Etraf ve Şehircilik Bakanlığının birer' ibaresi eklenmiş, (g) bendindeki 'Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü' ibaresinden sonra gelmek üzere ve 'TCDD Nakliyat Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünün birer' ibaresi eklenmiş, (ğ) bendindeki 'Karayolu' ibaresi 'Ulaştırma Hizmetleri' biçiminde değiştirilmiş, fıkraya (ı) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiş ve başka bentler buna nazaran teselsül ettirilmiştir."
'ÜYE SAYISI HÜKÜMET LEHİNE ARTTI'
UKOME’nin mevcut yapısında 11’i İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 10’u hükümet tarafından belirlenen 21 üye bulunuyordu. Yapılan değişiklikle 3 bakanlık daha kurum bünyesine dahil edilerek üye sayısı hükümet lehine 27’ye çıkarıldı.
Yeni UKOME Heyet teşekkülü;
11 Üye Büyükşehir Belediyesi Temsilcisi,
16 Üye Öbür Kamu Kurum Kuruluşları Temsilcileri, (Demiryolu ağı olmayan vilayetlerde 14 Üye),
İlçe Belediyeleri.
Yapılan bu değişikliğin İBB’nin yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni de etkileyeceği sav ediliyor.
İMAMOĞLU: HUKUK BUNU GERİ ÇEVİRECEKTİR
İBB Lideri Ekrem İmamoğlu da Sarıyer Belediyesi ziyareti sırasında UKOME ile ilgili düzenlemeye ait şunları söyledi:
“Güne nazaran, siyasi hesaba nazaran, siyasi iktidarın o günkü psikolojisine nazaran kanun hazırlamak dünyanın hiçbir yerinde yok… Yani oyuncağı elinden alınmış bir çocuk ağlar ya; o denli bir durum. Burası sizin oyuncağınız değil. Burası İstanbul. Bugün Ekrem var, yarın diğer birisi var, dün diğer birisi vardı. Yani buna hürmet duyup, birbirimize sarılsak, birbirimizle uygun geçinsek, hoş işler üretsek, konuşsak, ortak akılla işler üretsek.”
‘Seçimi iptal eden bir avuç beşerle tıpkı akıl’
İBB lideri UKOME’deki eşitlik istikrarıyla ilgili yöneltilen, “Bazı bakanlıklara da yer verilmiş. O eşitlik istikrarı şu an ne durumda” sorusu üzerine şunları söyledi: “‘Biz buraya, üç üç tane daha bakanlıktan eleman yollayalım.’ Birisi, Aile ve Toplumsal Siyasetler Bakanlığı’ndan -ne alakası varsa ulaşımla- birisi, Ulusal Eğitim Bakanlığı’ndan -onun da ne alakası varsa… Yazık yani. Kurumlarımıza yazık. ‘Biz bunu artıralım. üç dört tane daha ek yapalım ve burada çoğunluk elde edelim.’ Üzüntünün ötesinde, artık isyan ediyorum. Bunu yapan akıl, ‘Ya biz bu seçimi kaybettik, lakin biz hala İstanbul’u yöneteceğiz’ iradesinde. Akılsız bir irade. Ancak bu türlü bir irade! Bu işi yapan, bu türlü bir heyeti tanımlayan, mart seçiminden sonra seçimi iptal eden o bir avuç beşerle, tıpkı akıl. “
Türkiye Belediyeler Birliği’ne: Ses çıkarın
Mahallî idare iradesinin ortadan kaldırılmaya çalışıldığını savunan İmamoğlu, “Her şeye Ankara’da biz karar verelim! Vay büyükşehirler nasıl gitti elimizden” mantığıyla hareket edildiğini söyledi ve Türkiye Belediyeler Birliği’ne (TBB), “TBB’yi ses çıkartmaya davet ediyorum” diye seslendi.
İBB lideri, “Meclis çoğunluğuyla alınan kararlar, seçimden evvel yapılan ‘topal ördek’ benzetmesi art geriye geldiğinde, bunun yalnızca siyasi bir karar olduğunu mu düşünüyorsunuz” yönündeki soruyu ise şöyle yanıtladı: “Tamamen siyasi. İstanbul’da otobüs, minibüs, taksi, her şey, bakın her şey, belediyeyle alakalı. Kanun, bunun yetkisini İBB’ye vermiş. Sorumluluklarını vermiş. Kimi trafik düzenlemeleri vardır, orada Emniyet devreye girer; o da esasen masada. Lakin siz, ‘Burayı biz seçimde kaybettik, fakat bak biz yöneteceğiz’ diyorsunuz. “