bilgisayarci
FD Üye
Çökmez, kimlik tespiti sırasında mesleğinin dolandırıcılık olduğunu, aylık gelirinin de 100 bin TL olduğunu beyan etti.
İstanbul Anadolu 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın birinci duruşmasına tutuklu sanık Hüsnü Can Çökmez ve avukatı ile Buket Yıldız ve Zeynep Hüsünbeyi'nin ailesinin yakınları ve avukatları katıldı. Kimlik tespiti sırasında mesleği sorulan Çökmez, "Dolandırıcılık" karşılığını verdi. Çökmez, aylık gelirinin de 100 bin TL olduğunu beyan etti.
Kimlik tespitinin akabinde sorgusu yapılan Çökmez, "Suçlamayı kabul ediyorum" diyerek kelama başladı. Olaya daha evvel verdiği tabirlerinde anlattığını belirten Çökmez, "Buket ile 2017 yılı içinde internet ortamında tanıştım. Sonrasında anlaşamadık ayrıldık. Ayrılmayı Buket istedi. Ayrılma sebebimiz ise Almanya'da bulunan Onur Aslantürk'tür" dedi.
Ayrılmadan önce Ukrayna'ya yaklaşık 20 sefer gittiğini, ayrıldıktan sonra Buket ile telefon ve internetten görüşme yaptığını söyleyen Çökmez, "Ben Ukrayna'ya 16 Aralık 2018 tarihinde gittim. Tekrar barışmak için gittim. Telefonla aradım, konutta olduğunu söyleyince meskene gittim. Tekrar barışmak isteğimi ilettim. Fakat kendisi Onur ile olan birlikteliğini münasebet göstererek benimle barışmayı kabul etmedi" dedi. Bunun üzerine bir mühlet arkadaşlarımın yanında kaldığını, bir mühlet de havaalanında kaldığını söyleyen Çökmez, "Psikolojim bozulduğu için Türkiye'ye dönmedim. Olay gününe kadar Buket ile yüz yüze hiç görüşmedim, fakat telefonla görüşmüş olabilirim. Olay günü konuta kaçta gittiğimi hatırlamıyorum. Üzerinden uzun vakit geçti" dedi.
'Olaya hırsızlık süsü vermek istemiştim'
Olayın gerçekleştiği 31 Aralık 2018 günü Ukrayna'da Tıp Fakültesi'nde okuyan Buket'in meskenine akşam üstü gittiğini söyleyen Çökmez, "Kapıyı Buket açtı. Bir defa daha barışmak istediğimi söyledim. Bana küfür etti ve tokat atmaya başladı. Sinirlendim ve olay gerçekleşti. Ayrıyeten kendisi bana tokat attıktan sonra bıçak getirmişti. Bıçağı sol göğüs bölgeme tuttu, bir şey yapmadan geri çekti. Bıçağın benim elime nasıl geçtiğini hatırlamıyorum. Buket ile o gün ortamızda nasıl bir diyalog geçti, onu da hatırlamıyorum. Mesken arkadaşı Zeynep olayını ise sahiden hatırlamıyorum. Olaydan sonra 20-25 dakika konutta kaldım. Daha sonra tabletleri ve telefonları alarak meskenden ayrıldım, olaya hırsızlık süsü vermek istemiştim. Meskenden çıktıktan sonra birinci olarak otele gittim, sonra da Türkiye'ye geldim. Arkadaşımı aradım. Ona olayı anlattım. Onların yazlığına gittik. Burada bir gece kaldım. Bir bıçak aldım, kendimi öldürmek için mezarlığa gittim. Arkadaşım polisleri aramış, polisler beni aldılar. Olayı gerçekleştirmek için bir plan yapmadım" dedi.
Sanık Çökmez, mahkeme Lideri Dursun Fatih Kaymaz'ın birçok sorusunu, "Hatırlamıyorum" diyerek yanıtlamadı. Çökmez, müşteki avukatlarının olay anı ve olay sonrasına ait bütün sorularını da "Hatırlamıyorum" diyerek yanıtladı.
Savcı soru sormadı
Bunun üzerine Duruşma Savcısı Faik Ateş, sanığın olay nedeniyle müşteki ailelerine karşı vicdani borcu olduğunu halde müşteki avukatı ve mahkeme liderinin sorularını cevap vermeyerek kovuşturmayı karşı kayıtsız kaldığını belirterek, sanığa soracağı soruların karşılıksız kalıp kalmayacağının sorulmasını istedi. Bunun üzerine sanık Çökmez, tez makamının sorularını yanıtlamak istemediğini söyledi. Sanığın bu karşılığı üzerine duruşma savcısı, sanığın kovuşturmaya yardımcı olmadığını belirterek, davanın ilerleyen evrelerinde kadar soru sormayacağını beyan etti.
Buket Yıldız'ın annesi Cenan Yıldız, sanığın kızına baskı yaptığını, ayrıldıktan sonra kızını daima arayarak onu rahatsız ettiğini söyledi. Olay günü Almanya'dan Onur Aslantürk'ün kendisini aradığını söyleyen Cenan Yıldız, "Ben hepsini planlı yaptığına eminim. Bıçakla oraya gitmiş" dedi. Buket Yıldız'ın babası Levent Yıldız da, "Sevdiği kişiyi bıçaklamış. Başında can çekişmesini ve kızımın arkadaşının vefatını seyretmiş ve hatırlamıyor" dedi.
'Dolandırıcılık hatası için kıvrak bir zeka gerekir'
Sanığın bu celsede olaya ait olguların kovuşturmada kayıtlara geçmesini engelleme teşebbüsünde bulunduğunu belirten duruşma Savcısı Faik Ateş, "Biz argüman makamı olarak sanığın gelecek celselerde en azından vicdani olarak ve maktüllerin yakınlarına bir borç olarak yaşanan süreci eksiksiz formda anlatacağını ummak istiyoruz. Sanığın hatırlayamadığı formundaki beyanları karşısında dolandırıcılık hatası istikametinden UYAP kaydı bulunmaktadır. Dolandırıcılık kabahati için nispeten kıvrak bir zeka gerektirdiği konuları gözetildiğinde sanığın bu celse tabir yerindeyse top çevirme maksadıyla bu tıp beyanlarda bulunduğu aşikardır" dedi. Mahkeme, eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi
Duruşma sonrası basın açıklaması
Buket Yıldız ve Zeynep Hüsünbeyi'nin aileleri duruşma çıkışı adliyenin önünde basın açıklaması yaptılar.
Açıklamada konuşan Zeynep Hüsünbeyi'nin babası Yurdal Hüsünbeyi, "Canlarımızı kaybettik. Kızlarımız için ne desek yetersiz kalıyor. Yalnızca onlar değil, burda hepimiz gömüldük kızlarımızla birlikte. Hepimiz hayatlarımızı kaybettik kızlarımızla bir arada. Türk adaletine güveniyoruz" dedi. Buket Yıldız'ın babası Levent Yıldız ise, "Mahkemenin hassas bir biçimde bakması, olayla ilgilenmesi çok güzelimize gitti. Umarım bayan cinayetlerini en alt seviyeye indiririz, bu cani de en üst seviyeden bir ceza alır. İlk sefer gördüm, hissettiğimi içimde tuttum. Kendimizi frenledik, zira yargıya itimadımız sonsuz" diye konuştu.
Buket Yıldız'ın annesi Cenan Yıldız, "Ne hissedebilirim ki. İçim yanıyor, acıyor. Paramparçayım. Aile uzunluğu parçalandık. Canımızı kaybettik biz. Sonuç alacağımızı biliyoruz, zira herşey ortada. Tek dileğimiz diğer bayanlar, öbür gençler yanmasın, diğer annelerin canı acımasın, evlatlarından olmasın" dedi.
İddianameden
Ukrayna'da 31 Aralık 2018 tarihinde tıp fakültesi öğrencisi olan eski sevgilisi Buket Yıldız ve konut arkadaşı Zeynep Hüsünbey'i öldüren Hüsnü Can Çökmez, olaya hırsızlık süsü vermek için maktüllere ilişkin telefon ve tablet bilgisayarlarla meskenden çıkarak İstanbul'a kaçtı. Maktüllere ilişkin eşyaları satan Çökmez, Pendik'te mezarlıkta yakalandı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, Çökmez'in, eski kız arkadaşı olan Buket Yıldız ile tekrar bir ortaya gelmek için yaptığı teklifin reddedilmesi üzerine bıçakla olayı gerçekleştirdiği belirtildi. Çökmez'in olay esnasında Yıldız'ın meskene gelen arkadaşı Zeynep Hüsünbey'in de kuşkulu tarafından öldürüldüğü belirtilen iddianamede, sanığın, "Canavarca hisle birden çok kişiyi öldürmek", "Bina dahilinde hırsızlık", "Konut dokunulmazlığını ihlal" ve "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" hatalarından iki sefer ağırlaştırılmış müebbet ve 6 yıldan 12 yıla kadar mahpus cezası ile cezalandırılması isteniyor.