Ukrayna Lviv'de çalışan Reuters haber muhabirine sorulan soruları sizler için derledik.
Kaynak:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
...1. Ataklar başladığından beri beşerler nasıl dinleniyorlar?
'Gözlemlediğim kadarıyla birden fazla insan meskenlerinde aileleriyle birlikte. Beşerler tetikteler. Yalnızca savaşın gidişatıyla alakalı değil Rus taarruzlarının daha ağır olduğu bölgelerdeki akrabaları ve tanıdıkları için de kaygılılar. Lviv'deki restoran ve barlar faaliyet göstermiyor. Akşam 10 ve sabah saat 6 ortasında sokağa çıkma yasağı var. Ayrıyeten hükümet, vatandaşların dikkatleri dağılmasın diye alkol satışlarını yasakladı.'
2. Alandaki askerlerin moral durumları nasıl?
'Oldukça yüksek.'
3. Vatandaşların moral durumları ne durumda?
'Lviv'deki beşerler güvenlikleri konusunda telaşlılar. Ayrıyeten öfkeli ve meydan okuyan bir tutumları var. Rus akınlarıyla alakalı bir soru sorduğumda bir bayan 'Onları affetmeyeceğiz. Sonuna kadar savaşacağız. Sonuna kadar.' demişti.'
4. Bilinçsiz ferdi silahlanmanın artması Ukrayna halkı ortasında bir tehdit oluşturuyor. Bu durumla alakalı bir şeye rastladınız mı yahut silahlanma yasası hala yürürlükte mi?
'Silahlar bilinçsizce insanlara dağıtılmıyor. Lviv'de bir silah dükkanındaydım ve av tüfeği almaya çalışan bir adamla konuştum. Polis, silah alım sürecinin süreyi düşürmüş. Artık haftalar sürmüyor, birkaç günde halloluyor. Lakin hala bir süreç mevcut. Bu sürece silah ruhsatı için müracaat yapan kişinin akli ve fizikî sıhhatini belgeleyen tabip raporları da dahil. Anlayacağınız savaş halindeki Ukrayna'nın gevşetilmiş kuralları Amerika'nın olağan kurallarından daha sıkı.'
5. Sivillerin bu kuşatmayı atlatacak kadar yeteri kadar yemeği ve suyu var mı?
'Olduğunu düşünüyorum. Ukrayna birçok kaynağı olan büyük ve çağdaş bir ülke. Ayrıyeten ilham verici bir liderleri var, Volodimir Zelenski. Ona oy vermeyen beşerler bile Rus hücumları başladığından beri takındığı hali takdir ediyor.'
6. Vatandaşların internet erişimi ne durumda? İnternete girip dünyada olup bitenleri takip edebiliyorlar mı?
'İnternet erişimi güzel durumda. Bazen biraz yavaş lakin o da olağan. İnternete girip Ukrayna hakkında ne söylenmiş bakabiliyorlar. Konuştuğum her Ukraynalı tüm dünyanın onların yanında olduğunu bildiğini söylüyor. Bu da onlar için büyük bir moral kaynağı.'
7. 18-60 yaş ortasındaki erkekler dışında Ukrayna'da ne kadar insan kaldı?
'İnternette yayılan imgeler tüm Ukraynalıların kenti terk ettiği algısını yaratmış olabilir. Lakin durum o denli değil. Ukraynalıların büyük bir çoğunluğu ülkelerini terk etmedi.'
8. Hudutlardaki durum hakkında bilgi verebilir misin? Ülkeyi terk etmek isteyen beşerler ortasında ayrımcılık yapılıyor mu?
'Ukrayna'da Afrika ülkelerinden buraya çalışmak için gelen erkeklerin sayısı epey fazla. Polonya hududunda bir ayrıcılığa maruz kalıyorlar mı diye sorabilirsiniz. Ukrayna şu anda hudutlarda önceliği bayan ve çocuklara veriyor. Sonlardaki personel sınıfı erkeklerin sayısı daha fazla lakin öncelik bayan ve çocuklarda. Şayet ki Nijeryalı bir anne ve çocuk sonu geçmek istiyorsa, Ukrayna yetkililerin ayrımcılık yapmadan onlara da öncelik tanıyacağına kuşkum yok.'
9. Rus ataklarına karşı Ukrayna'nın savunmasının güçlendiği yahut zayıfladığı tarafında bir bilgiye sahip misiniz?
'Şu anda bunu söylemek hayli güç. İstila Rusya'nın beklediğinde daha kuvvetli geçiyor üzere. Lakin kimi askeri analistler de iyimserliğe kapılınmaması konusunda uyarıyor. Rusya'nın elinde daha fazla ateş gücü var.'
10. Orada güzel misiniz?
'Ben Ukrayna'nın batı tarafında kalan bir kent olan Lviv'deyim. Burası şimdi bombalanmadı. Rus akınları ülkenin doğu tarafında daha ağır. Lakin Lviv'deki beşerler da kendilerini en berbat senaryoya hazırlıyorlar. Bugün, silah dükkanı sırasında bekleyen ve ailesini korumak için tüfek almak isteyen bir adamla röportaj yaptım. Hava saldırısı sirenleri tertipli olarak çalıyor. Polis ve askerler teyakkuzda. Gerekli olmayan bütün dükkanlar kapalı.'
11. Rusya'nın kayıplarını duyuyoruz fakat Ukrayna'nın kayıpları hakkında bir fikrimiz yok. Ne kadar hasar var?
'Her iki taraf için de kayıp sayılarını tam olarak vermek epey sıkıntı. Ordu da bunun yayılmasını istemiyor. Ukrayna, Kharhiv'e yapılan roket hücumunda birçok insanı kaybetti. Ben Lviv'de insanı yardım merkezinde çalışırken roket atak haberleri filtrelendi.'
12. Ukraynalılar terk edilmiş Rus ekipmanlarıyla ne yapıyor? Kendileri için kullanabiliyorlar mı yoksa imha mı ediyorlar?
'Üzgünüm fakat bu sorunun yanıtını bilmiyorum.'
13. Birinci günlere göre şu anda savaş hakkında daha az paylaşım yapılıyor. Vatandaşlar bu paylaşımları görüyorlar mı? Tüm dünyanın Ukrayna'yı desteklediğinin farkındalar mı?
'Konuştuğum tüm Ukraynalılar dünyanın onların yanında olduğunun farkındalar, bilhassa Lviv'de. Bir gazetede 'Avrupa'nın kalbi, Ukrayna'nın ruhu' formunda başlık atılmıştı. Rusya'nın ataklarının bir maksadı da Ukrayna'yı tekrardan kendi tesiri altına almaktı. Lakin taarruzlar Ukrayna'yı Avrupa'ya daha çok yakınlaştırdı. Bundan bir hafta evvel kimse Ukrayna'dan bahsetmezken şu an tüm dünya Ukrayna'yı konuşuyor.'
14. Bu çatışma sizce ne vakit biter?
'Bu soruya yanıt veremem. Yeni başladı sayılır. Konuştuğum hiçbir Ukraynalı bunun kısa mühlet içerisinde biteceğini düşünmüyor.'
15. Rus orduları neden hazırlıksız ve organize olamamış üzere gözüküyor? Yoksa bu yalnızca bizim fikrimiz mi?
'Rusya'nın Ukrayna'dan böylesi bir savunma beklemediği aşikar. Ruslar şu an hayli bahadır ve motivasyonu yerinde bir rakiple karşı karşıyalar.'
16. İnsan hakları ihlallerine şahit oldun mu?
'Ukrayna'da mı? Hayır şahit olmadım.'
17. 5700 Rus askeri birliğinin öldüğü söyleniyor? Yanlışsız mu?
'Şu an bunu doğrulayacak bilgim yok.'
18. Marketlerin durumu nasıl? Marketlerde kâfi erzak var mı?
'Ben Lviv'deyim, burada marketlerde bir dert yok. Başşehir Kiev'de durum daha farklı olabilir.'