Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ukraynanın Yönetim Şekli

Ukraynanın Yönetim Şekli
0
109

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Ukraynanın Idare Şekli

Ukraynanın Idare Şekli Nedir

Ukrayna'nın yönetim biçimi başkanlık tipi cumhuriyettir Ülkede, beş yılda bir insanlar oylarıyla devlet başkanı seçilmektedir

Mevcut tüzük, 28 Haziran 1996 tarihinde Ukrayna Ulu Meclisi tarafından onaylanmıştır Bu anayasaya göre, Ukrayna Devlet Başkanı'nın yetkilerinin bir kısmı başbakan ve parlamentoya verilmiştir Bu gelişmelerle Ukrayna Cumhuriyeti ParlamenterBaşkanlık yönetim sistemine geçmiştir Devletin başı olan Devlet Başkanı daha fazla temsilcilik görevinde bulunmaktadır Şu anki Devlet Başkanı Viktor Yuşenko'dur Yuşenko, 21 Mart 2004 döneminde Ukrayna'da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunda 46,69, öteki aday Viktor Yanukoviç, 49,42 oy almıştır Yuşenko bunun üstüne bir takım bölgelerde seçime aldanma karıştırıldığını söyleyerek protesto gösterileri başlatmıştır Bunun üzerine Ukrayna Parlamentosu seçimi iptal etmiş ve yinelenen seçim sonucunda Yuşenko, 23 Ocak 2005'de 51,99 oy oranıyla, görevine başlamıştır Bu dönemin adı tarihe Turuncu Ihtilalolarak geçmiştir Devrimin turuncu diye adlandırılmasının sebebi ise, Yuşenko'nun tercih kampanyasında turuncu rengini kullanmasıdır

Devlet başkanı 5 sene boyunca görevde kalmakta, seçimden galibiyet ile çıkarsa ikinci dönemde başkanlığa devam edebilmektedir

Ukrayna'da yasa yapma gücünü elinde bulunduran organ 450 milletvekilinden oluşan Verhoyniy Rada adlı meclistir Seçimler 4 yılda bir yapılırken parlamento ülkenin bütçesini planlar, ülke idare programları için kararlar alır

Ülkenin yürütme erki ise bakanlar kuruludur Ukrayna bakanlar kurulunun belirlenmesi için Devlet Başkanı, Başbakanı görevlendirmektedir Hükümet, 450 sandalyelik meclisin 226'sının evet oyunu aldığı takdirde göreve gelmektedir

seçme parça *

858,497Konular
981,955Mesajlar
29,951Kullanıcılar
Üst Alt