Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ulama Nedir - Ulamanın Örnekleri - Ulama Hakkında

Ulama Nedir - Ulamanın Örnekleri - Ulama Hakkında

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Ulama Nedir Ulamanın Örnekleri Ulama Hakkında
Ulama ,Ulama nedir,Ulama örnekleri,Ulama örnekleri nedir,Türkçe'de yer alan ulama özellikleri

ULAMA

Diksiyonun özelliklerinden biri de ulamadır genel olarak tanımlarsak bir kelimenin sonundaki gürültüsüz harfin arkasında gelen kelimenin sesli harfle birleştirilerek seslendirilmesine ulama diyoruz Ulama laf akışına pürüzsüzlük ve tatlılık verir Uygun ulama ile yapılan konuşmalarda ya da seslendirmelerde ses bir nehrin akışı gibi sakin ve düzenli olarak ilerler

Türkçe'de yer alan ulama özellikleri:
1Sessiz harfle biten bir kelimenin son harfi sesli harfle başlayan yanındaki kelimenin ilk harfiyle birleşir

Yazıda:
Akşam oldu
Elimden aldı

Konuşmada:
Akşamoldu
Elimdebalatadı

2 Orijinal yapılarında b,c,d,gharfleriyle biten kelimeler vardır Bunlar yalın kaldıklarında p, ç, t, kya dönüşürler Yazı dilinde sonlarına ilave aldıklarında yumuşak konumlarına dönerler
Örneğin Arapça orijiniyle kitabTürkçe'de kitapşeklinde yazılır Fakat yayına ek aldığında kitabımörneğinde olduğu gibi p, bye dönüşür(süreksiz sert ünsüzlerin yumuşaması kuralı)Söylev dilinde ise ulama bu kurala paralel olarak aynı kelimeyi bir sonraki kelime ile ilişkilendirir Yazı dilinde sert olan harf ulama ile yumuşar

Yazı Dilinde İfadesi:
(Mahmud) Mahmut konutlendi
(Mes'ud) Mesut oldu
(Kitab) Fakattap aldı

Söylev Dilinde İfadesi:
Mahmudevlendi
Mesudoldu
Oysatabaldı

3 Türkçe'de kelime sonundaki künsüzünü, hünsüzü ile başlayan bir kelimenin izlemesi durumunda hünsüzü düşer İki kelime birbirine bağlanır

Yazı Dilinde:
Yemek hane
Erik hoşafı

Konuşma dilinde:
Yemekane
Erikoşafı

4Eğer kelimeler arasında durak olursa, kurala uygun olsa da ulama yapılmaz

Yazı Dilinde:
İstiyorum, onu göreceğim
Koşuştururken, okulu unuttu

Konuşma dilinde:
İstiyorum, onu göreceğim
Koşuştururken, okulu unuttu

5 Bir Takım durumlarda İki ayrı kelimenin tek heceli olan ilkinde bir meşhur düşer ve
iki sözcük birleşir

Yazı Dilinde:
Niçin
Nasıl
Ne oldu

Konuşma dilinde:
Ne için
Ne asıl
Noldu

Aşağıdaki metinde ulama noktalarını tespit ederek çiziniz Ardındaki ulamalara uyarı ederek okuyunuz:

KALIPLAR

Halk kendilerine kişilikleri için çizdikleri zihinsel kalıpların dışına çıkamazlarBizler çözümü defalarca duyduğumuz halde kendimizi oturttuğumuz bakımlı çerçeveden çıkış için gayret göstermeyen ilginç insanlarız

Hayatın bazı insanlara tesadüfen başarma, yükselme, varlıklı olma vsŞansı tanıdığını zannedenimiz çoktur Bir çoğumuz müzisyenlerin, yazarların, şairlerin, para babalarının bu işi anne karnında kendilerine bahşedilen kabiliyetlerle gerçekleştirdiklerini sanırız Bu inanca kadar bazılarının ne maharetli anneleri varmış Bu yanlış zanları kabul etmeyen bir çok insan bile farkında olan olmadan aynı kalıplarla kendisini kilitlemiştir En meşhur zenginlerin bir zamanlar simit sattıklarını, pabuç boyacılığı bile yaptıklarını öğrenince şaşırırız Bir fazla yazarın önceden kalemi bile tutamamalarına inanamayız

Niçin bir takım insanlar bazıları arasında sıyrılıverir veya sivriliverirlerAdaletli ve şefkatli becerikli, olağan koşullar aşağıda doğan her insanı her türlü başarıya ulaşabilmelerine imkân tanıyan bir potansiyelle dünyaya göndermiştir Fakat dünyaya geldikten sonradan sınırlılıklar başlatılır Annebabası ya da çevresi tarafından aşağılanan bir çocuk civarda kalıplar başlamıştır sonradan insan var olduğunusezdirmek amacıyla çırpınmaya başlar Bakkaldan getirilen bir ekmek, birincil karne notları, takdim edilen bir çiçek, içinde bu amacı gizli tutarOysa bir takım irk bu olmamış, sen bunu başaramazsındemekten çekinmezler Bizler de çoğu zaman sözleriyle ceza işleyen, kabiliyetleri körelten; başarısızlık, çekingenlik, korkaklık imajı oluşturan insanlardanız ne eyvah ancak Ağıt tutmayı sevdiğimiz dek, eleştirmeyi, olumsuzlukları ileri sürerek karanlık bir zihinsel tablo oluşturmayı seviyoruz

Merhum Z Gündüzalp'in İnsan ne düşünüyorsa odurDediğini çok duyduk Anthony Robbins Sınırsız Zorlamakitabında insanların düş kurarken ve düşünürken kullandıkları olumsuzlukimajlarını en kötü engel olarak görür Her büyük galibiyet ara sıra yüzlerce başarısızlığın arkasından parıldar Oysa eski bir Rus imparatoru Yenile yenile yenmeyi öğrendiğini söyler İnsan her teşebbüsünde hedefine ulaşamadığında bunu başarısızlık olarak görürse bulunduğu noktada çakılır Ancak durumu bitmiş inceleyen insan için her başarısızlık başarıya bir adım daha yaklaşmanın işaretidir Ani yükselişlerin ise gerçek başarıyla ilişkisi yoktur Bir balon gibi büyür ve söner

Hayalimizde yaşadığımız iç konuşmaların fiillerimizde oluşturduğu sınırlara bakınız: Zengin almak mı? Bu meslek için büyük sermaye gerekli Yazar almak mı? Konuşmasını bile bilmiyorum; annemin karnında böyle bir şey öğrenmedim Meydanlara çıkıp 'benim işçim,benim köylüm' diye konuşmak mı? Ben Süleyman değilimSevgili kardeşim Ya siz ne siniz? Erkek ve bayan arasındaki minik bir farktan başka kimin beyni kimin beyninden ufak ya da büyük
Kaderin sahibi kimseyi başarısızlığa zor kullanarak hükümlü etmemiştir Ortamın sürükleyişine kendimizi kaptırdığımızda Etraf sürükleniyorsa sürünmekten diğer yapacağımız hiç bir şey yokturEksik okuyoruz veya hiç okumuyoruz

Başarılı halk müziği topluluğuna takılıp başarıya uçmuyorsak başarının dinamiklerini incelemeliyiz Başaranların hayatı ve yaptıkları bu konuda bize yol gösterecek en açık ışıktır Diğer türlü bizi pasifize eden kendi kalıplarımızdan kurtulamayacağız

*

858,496Konular
981,639Mesajlar
29,722Kullanıcılar
kurtlarSon üye
Üst Alt