TÜİK Hanehalkı Tüketim Harcaması datalarını açıkladı. Hanehalkı Bütçe Araştırması’nın 2016, 2017 ve 2018 yıllarına ilişkin bilgilerinin birleştirilmiş sonuçlarına nazaran; toplam tüketim harcamalarının büyük kısmını konut-kira, besin ve alkolsüz içecekler ile ulaştırma harcamaları oluşturdu. Konut ve kira harcamalarına en yüksek hissesi ayıran bölge yüzde 29,5 oranıyla İstanbul Bölgesi iken en düşük hissesi ayıran bölge yüzde 21,4 ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi oldu.
İstanbul’da yaşayanlar gelirinin öbür kıymetli hissesini da ulaşıma harcıyor. Bu sayı İstanbullar için yüzde 17.1’e ulaşıyor.
Tüketim harcamaları içinde besin ve alkolsüz içecek harcaması hissesinin en yüksek olduğu bölge yüzde 26,9 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi iken, en düşük olduğu bölge yüzde 15,6 ile İstanbul Bölgesi oldu.
Ulaştırma harcamalarına en yüksek hissesi yüzde 19,9 oranıyla Batı Anadolu ve Batı Karadeniz Bölgesi ayırırken, en düşük hissesi ayıran bölge yüzde 16,2 ile Ortadoğu Anadolu Bölgesi oldu.
EĞİTİMDE İSTABUL BİRİNCİ
Tüketim harcamaları içinde eğitime yüzde 3,5 oranıyla en yüksek hissesi İstanbul Bölgesi ayırırken, Doğu Karadeniz Bölgesi yüzde 1 ile en düşük hissesi ayıran bölge oldu. Sıhhat harcamalarına en yüksek hissesi yüzde 2,7 ile TR2 Batı Marmara Bölgesi, en düşük hissesi ise yüzde 1,2 ile TRB Ortadoğu Anadolu Bölgesi ayırdı.
Bölgeler ortasında yaşanan farklılık olsa bile tek ortak nokta vatandaşın yalnızca temel gereksinimlerini karşılamak için çalıştığı.
Toplumun çok değerli kısmı kültür sanat, cümbüş ve turizm kaynaklı seyahat harcamalarını neredeyse sıfırlamış durumda. Eğitim ve sıhhat alanında yaptığı harcamalar da zarurî gereksinimlerin ötesine geçemiyor. Sıhhat harcamalarının çok değerli kısmının ilaç ve muayene katkı hisseleri olması bunun en net göstergesi.