iltasyazilim
FD Üye
Ülkemizde Arıcılık Faaliyetleri Nerede Yapılır,
BAL:
Arının yaşayabildiği her tarafta az ya da çok bal yetişir
Bir Takım bölgelerin balları farklıdır Mesela Düzcede acı bal (deli bal da denir Yenince baş dönmesi yapar, Arılara yedirilirse, çalışma hızları artar Bir Takım arıcılar, birincil baharda arılarını orada bir müddet bekletip, kuvvetlenmesini sağlarlar) yetişir Marmariste çam balı, Rize de Anzer balı Türkiyenin genelinde Yayla balı veya çiçek balı adı verilen genel bal türü yetişir
ÇIÇEK TOZU (çiçek tozu): Yavru arıların yumurtadan çıkıp, larva halindeyken beslenmeleri için üretilen yiyecekleri, polenden yapılır
ARISÜTÜ:
Belli Başlı arı (ya da Kraliçe arı) nın uzun ömürlü(358 sene) olmasını sağlayan, larva (kurtçuk) halindeyken beslendiği, arılar tarafından özel olarak üretilip kapsülüne yerleştirilen krem rengi ve kıvamında özel bir gıda maddesidir Saf olarak yenirse öldürücü olduğu söylenir Onun için, belirli bir oranda balla karıştırılıp piyasada satılır
25 Sene arıcılık yapmış, deneyimli, tanıdığım birinden duyduğum garip laf: Bal, sadece çiçeklerden olmaz, BAL HAM YAĞMASI GİBİ GÖKTEN YAĞAR
Ülkemiz farklı ekolojik ve iklim özelliklerine sahip bölgeleri ile arıcılık konusunda dünya çapında iyi bir potansiyele sahiptir Dünyadaki tarımsal gelişmelere parelel olarak arıcılık tekniği ve yenilikleri azıcık yavaş da olsa ülkemizde de uygulanmaya başlamaktadır Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önderliğinde arıcıların Arı Yetiştiricileri Birliği adı aşağı örgütlenme faaliyetleri hızlanmış, son birkaç sene içerisinde yeni mevzuat ve düzenlemeler yapılmıştır Tüm bu araştırmalar arıcılık sektöründe geçmiş yıllara oranla büyük atılımlar yaşanmasına neden olmuştur
Tarımda verimliliğin etkileyen iki temel esastan biri olan kalıtımsal inşa nesilden nesile aktarılır ve kolaylıkla değiştirilemezler Verimi etkileyen ikinci öğe ise çevre faktörleridir Birim alandan veya canlıdan verimliliği artmak için her iki faktörün de uygun olması gerekir Bir canlının yapısını değiştiremeyiz, fakat sonraki nesilleri ya da o canlıyı üretim dışı bırakarak öbür kalıtımsal yapıdaki canlıyı getirerek genetik yapıyı değiştirebiliriz Ama genetik yapının değişiminde çevre şartlarına uyarlama çok önemlidir bu nedenle aşamalı olarak ıslah çalışmalarının yürütülmesi daha başarılı olacaktır Tekrar çevre faktörlerinde de bazı iyileştirmeler yapılabilir Mesela arıcılık açısından baktığımızda bakım ve besleme koşullarının iyileştirilmesi ve flora değişikliği iyileştirme olabilir Dünya üstünde bu amaçla yapılan çalışmalarda maksimum kullanılan arılar olan İtalyan ve Karniyol gibi arı ırkları ile bazı ıslah çalışması ürünleri (örneğin Buckfast arısı) gibi materyaller öbür yollar ile ülkemize getirilip kullanılmaktadır Bu arılar ile yapılan bilimsel araştırmalar da vardır Bu çalışmalardan elde edilen sonuçlara ve dünyada yapılan çalışma sonuçlarına tarafından bu arı materyallerinin ülkemizde kontrollü olarak kullanılmasının yardımcı olacaktır Ancak özellikle şunu belirtmekte fayda vardır Ülkemizde Anadolu arısının Muğla ekotipinin ve Kafkas ırkının korunması ve yapılacak ıslah çalışmalarında mutlaka kullanılmaları gerekmektedirAyrıca yurt dışından getirilecek materyali Bakanlık ve Üniversiteler işbirliği ile rahatsızlık ve zararlı bulaşmasına aleyhinde yoklama edilerek getirilmesi ülke arıcılığımızın geleceği açısından oldukça büyük yük arz etmektedir *
BAL:
Arının yaşayabildiği her tarafta az ya da çok bal yetişir
Bir Takım bölgelerin balları farklıdır Mesela Düzcede acı bal (deli bal da denir Yenince baş dönmesi yapar, Arılara yedirilirse, çalışma hızları artar Bir Takım arıcılar, birincil baharda arılarını orada bir müddet bekletip, kuvvetlenmesini sağlarlar) yetişir Marmariste çam balı, Rize de Anzer balı Türkiyenin genelinde Yayla balı veya çiçek balı adı verilen genel bal türü yetişir
ÇIÇEK TOZU (çiçek tozu): Yavru arıların yumurtadan çıkıp, larva halindeyken beslenmeleri için üretilen yiyecekleri, polenden yapılır
ARISÜTÜ:
Belli Başlı arı (ya da Kraliçe arı) nın uzun ömürlü(358 sene) olmasını sağlayan, larva (kurtçuk) halindeyken beslendiği, arılar tarafından özel olarak üretilip kapsülüne yerleştirilen krem rengi ve kıvamında özel bir gıda maddesidir Saf olarak yenirse öldürücü olduğu söylenir Onun için, belirli bir oranda balla karıştırılıp piyasada satılır
25 Sene arıcılık yapmış, deneyimli, tanıdığım birinden duyduğum garip laf: Bal, sadece çiçeklerden olmaz, BAL HAM YAĞMASI GİBİ GÖKTEN YAĞAR
Ülkemiz farklı ekolojik ve iklim özelliklerine sahip bölgeleri ile arıcılık konusunda dünya çapında iyi bir potansiyele sahiptir Dünyadaki tarımsal gelişmelere parelel olarak arıcılık tekniği ve yenilikleri azıcık yavaş da olsa ülkemizde de uygulanmaya başlamaktadır Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önderliğinde arıcıların Arı Yetiştiricileri Birliği adı aşağı örgütlenme faaliyetleri hızlanmış, son birkaç sene içerisinde yeni mevzuat ve düzenlemeler yapılmıştır Tüm bu araştırmalar arıcılık sektöründe geçmiş yıllara oranla büyük atılımlar yaşanmasına neden olmuştur
Tarımda verimliliğin etkileyen iki temel esastan biri olan kalıtımsal inşa nesilden nesile aktarılır ve kolaylıkla değiştirilemezler Verimi etkileyen ikinci öğe ise çevre faktörleridir Birim alandan veya canlıdan verimliliği artmak için her iki faktörün de uygun olması gerekir Bir canlının yapısını değiştiremeyiz, fakat sonraki nesilleri ya da o canlıyı üretim dışı bırakarak öbür kalıtımsal yapıdaki canlıyı getirerek genetik yapıyı değiştirebiliriz Ama genetik yapının değişiminde çevre şartlarına uyarlama çok önemlidir bu nedenle aşamalı olarak ıslah çalışmalarının yürütülmesi daha başarılı olacaktır Tekrar çevre faktörlerinde de bazı iyileştirmeler yapılabilir Mesela arıcılık açısından baktığımızda bakım ve besleme koşullarının iyileştirilmesi ve flora değişikliği iyileştirme olabilir Dünya üstünde bu amaçla yapılan çalışmalarda maksimum kullanılan arılar olan İtalyan ve Karniyol gibi arı ırkları ile bazı ıslah çalışması ürünleri (örneğin Buckfast arısı) gibi materyaller öbür yollar ile ülkemize getirilip kullanılmaktadır Bu arılar ile yapılan bilimsel araştırmalar da vardır Bu çalışmalardan elde edilen sonuçlara ve dünyada yapılan çalışma sonuçlarına tarafından bu arı materyallerinin ülkemizde kontrollü olarak kullanılmasının yardımcı olacaktır Ancak özellikle şunu belirtmekte fayda vardır Ülkemizde Anadolu arısının Muğla ekotipinin ve Kafkas ırkının korunması ve yapılacak ıslah çalışmalarında mutlaka kullanılmaları gerekmektedirAyrıca yurt dışından getirilecek materyali Bakanlık ve Üniversiteler işbirliği ile rahatsızlık ve zararlı bulaşmasına aleyhinde yoklama edilerek getirilmesi ülke arıcılığımızın geleceği açısından oldukça büyük yük arz etmektedir *