Turkiyede Hayvancılık Faaliyetleri,
ulkemizde hayvancılık faaliyetleri nelerden etkilenir,
Turkiye ’de hayvancılık daha cok mera hayvancılığı şeklinde yapılır Kış aylarında ağıl ve ahırlarda arpa, saman ya da kuru otlarla beslenen hayvanlar yazın meralarda (otlaklarda) otlatılır Bu nedenle mera hayvancılığında doğal koşullara bağlı olan et ve sut verimi duşuktur
Besi ve Ahır Hayvancılığı
Hayvansal urun verimini artırmak icin ahır hayvancılığı (mandıracılık) yaygınlaşmaya başlamıştır Ozellikle buyukbaş hayvanlar temiz ve bakımlı ahırlarda modern yontemlerle beslenir Şekerpancarının kuspesi hayvan yemi olarak değerlendirilir Bu nedenle şeker fabrikaları cevresinde ahır hayvancılığı gelişmiştir Marmara Bolgesi ’nde besicilik ve mandıracılık daha yaygındır
Hayvancılık Turleri
Kucukbaş Hayvancılık : Koyun, kıl kecisi ve tiftik kecisi bu ad altında toplanır Turkiye ’de bozkırların yaygınlığı kucukbaş hayvancılığı zorunlu kılmıştır
Koyun : Turkiye koyun yetiştiriciliğinde Dunya ’da 6sırada yer alır Marmara ve Ege Bolgesi ’nde daha cok kıvırcık, İc ve Doğu Anadolu ’da mor karaman, İc Batı Anadolu ’da dağlıc soyları yetiştirilir Guney Marmara ’da devlet uretme ciftliklerinde merinos koyunu yetiştirilmektedir Yunleri ince uzun ve parlak olduğundan yunlu kumaş dokumasına elverişlidir
Kıl Kecisi : Ulkemizin hemen her yerinde kıl kecisi beslenir Keci hareketli ve cevik bir hayvan olduğundan en yoğun beslenme bolgeleri dağlık ve engebeli alanlardır Ancak ormanlık alanlara zarar verdiği icin sayısında azalma gorulmektedir
Tiftik Kecisi : Ankara kecisi adıyla da tanınan tiftik kecisi daha cok yunu icin yetiştirilir Tiftik onemli bir dış satım urunudur Turkiye, tiftik kecisi yetiştiriciliğinde ABD, Guney Afrika, Yeni Zelanda ve Avrupa ’dan sonra 5 sırada yer alır
Buyukbaş Hayvancılık :
Sığır : Turkiye ’nin hemen her bolgesinde yetiştirilir Ozellikle otların gur ve uzun boylu olduğu yerlerde yoğun olarak beslenmektedir Karadeniz Bolgesi ile Doğu Anadolu ’nun kuzey yarısı en onemli sığır yetiştirme alanlarıdır
Manda : Sağılma donemi ineğe gore daha uzun ve et verimi daha yuksektir Turkiye ’nin bol su ve bataklık yerlerinde ozellikle Karadeniz Bolgesi ’nin kıyı kesimlerinde yoğun olarak beslenir
Diğerleri : Yuk, binek ve koşum hayvanı olarak eşek, at ve katır beslenmektedir Gelişen yol sistemleri ve artan motorlu araclar nedeniyle sayıları giderek azalmaktadır
Kumes Hayvancılığı
Eti ve yumurtası icin beslenen tavuk, hindi, kaz, ordek gibi kanatlı hayvanlar kumes hayvanları adı altında toplanır Turkiye ’de yaygın olarak ekonomik değeri daha yuksek olan tavuk beslenmektedir Ancak ulkemizde modern tavukculuk henuz yeterince gelişmemiştir Son yıllarda buyuk kentlerin cevresinde yoğunlaşan modern tavukculuğun en yaygın olduğu bolgemiz Marmara ’dır
Kumes hayvancılığının coğunlukla kişisel işletmeler biciminde olması, yem uretiminin yetersiz, kooperatiflerin az olması kumes hayvancılığının gelişimini engellemektedir
Arıcılık
Bal ve balmumu elde etmek amacıyla arı beslenmesi işlemine arıcılık denir Turkiye farklı iklim tiplerinin gorulduğu bir ulke olması nedeniyle zengin ve ceşitlilik gosteren bitki ortusune sahiptir Buna bağlı olarak arıcılığa uygun bir ulkedir Hemen her bolgemizde arıcılık yapılmaktadır Kars, Bitlis, Şemdinli, Rize, Ankara, Muğla, Erzurum ve Konya balları yurt capında un kazanmıştır
Balıkcılık
Turkiye ’nin su urunleri potansiyeli yuksek olmasına karşın, su urunleri avcılığı ulke ekonomisinde onemli bir yere sahip değildir
Avlanmanın zararlı yontemlerle yapılması, denizlerin hızla kirlenmesi, taşıma ve depolama olanaklarının yetersizliği, balıkcılıkla uğraşan nufusun az olması, acık deniz balıkcılığın gelişmemesi gibi nedenler uc tarafı denizlerle cevrili Turkiye ’de balıkcılığın gelişmesini engellemektedir
Deniz Balıkcılığı : Turkiye ’de daha cok kıy balıkcılığı gelişmiştir Acık denizlerde avlanacak gemi ve filolarımız olmadığından acık deniz balıkcılığı yapılmaz Karadeniz ve Marmara Denizi Turkiye ’de balıkcılığın onem kazandığı alanlarıdır Ozellikle balıkların goc doneminde boğazlar onemli balık avlama alanlarıdır
İc Sular Balıkcılığı : Gollerde ve akarsularda yapılmaktadır İc sularımız balık bakımından zengin olmasına karşın bu potansiyel değerlendirilememektedir Balıklar dışında ic sularımızdan elde edilen midye, istakoz ve karides gibi su urunleri de bulunmaktadır
Kultur Balıkcılığı : Kultur balıkcılığı hem kıyılarımızda, hem de ic bolgelerimizin akarsu boylarında ya da temiz kaynak suları sağlanabilen yerlerde yapılmaktadır Bu nedenle balık yetiştirme ciftlikleri kurulur ya da yapay baraj gollerinden yararlanılır
İpek Bocekciliği : İpek bocekciliği dut yapraklarına bağlı olarak yapılır Dut ağacı yetişen bolgemizde geleneksel olarak ipek boceği yetiştirilebilir Ancak başta Bursa olmak uzere Guney Marmara Bolumu, Guney Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz kıyı kesimi başlıca doğal yetişme bolgeleridir Turkiye yıllık yaş koza uretiminin yaklaşık % 90 ’ı Marmara Bolgesi ’nden sağlanır
I Dunya Savaşı ’ndan sonra ipek uretim merkezlerinin tahrip edilmesi, ipeğin karşısına sentetik liflerin cıkması ve bu ekonomik etkinliğin yeterince desteklenmemesi ipek bocekciliğinin gelişmesini engellemektedir
ulkemizde hayvancılık faaliyetleri nelerden etkilenir,
Turkiye ’de hayvancılık daha cok mera hayvancılığı şeklinde yapılır Kış aylarında ağıl ve ahırlarda arpa, saman ya da kuru otlarla beslenen hayvanlar yazın meralarda (otlaklarda) otlatılır Bu nedenle mera hayvancılığında doğal koşullara bağlı olan et ve sut verimi duşuktur
Besi ve Ahır Hayvancılığı
Hayvansal urun verimini artırmak icin ahır hayvancılığı (mandıracılık) yaygınlaşmaya başlamıştır Ozellikle buyukbaş hayvanlar temiz ve bakımlı ahırlarda modern yontemlerle beslenir Şekerpancarının kuspesi hayvan yemi olarak değerlendirilir Bu nedenle şeker fabrikaları cevresinde ahır hayvancılığı gelişmiştir Marmara Bolgesi ’nde besicilik ve mandıracılık daha yaygındır
Hayvancılık Turleri
Kucukbaş Hayvancılık : Koyun, kıl kecisi ve tiftik kecisi bu ad altında toplanır Turkiye ’de bozkırların yaygınlığı kucukbaş hayvancılığı zorunlu kılmıştır
Koyun : Turkiye koyun yetiştiriciliğinde Dunya ’da 6sırada yer alır Marmara ve Ege Bolgesi ’nde daha cok kıvırcık, İc ve Doğu Anadolu ’da mor karaman, İc Batı Anadolu ’da dağlıc soyları yetiştirilir Guney Marmara ’da devlet uretme ciftliklerinde merinos koyunu yetiştirilmektedir Yunleri ince uzun ve parlak olduğundan yunlu kumaş dokumasına elverişlidir
Kıl Kecisi : Ulkemizin hemen her yerinde kıl kecisi beslenir Keci hareketli ve cevik bir hayvan olduğundan en yoğun beslenme bolgeleri dağlık ve engebeli alanlardır Ancak ormanlık alanlara zarar verdiği icin sayısında azalma gorulmektedir
Tiftik Kecisi : Ankara kecisi adıyla da tanınan tiftik kecisi daha cok yunu icin yetiştirilir Tiftik onemli bir dış satım urunudur Turkiye, tiftik kecisi yetiştiriciliğinde ABD, Guney Afrika, Yeni Zelanda ve Avrupa ’dan sonra 5 sırada yer alır
Buyukbaş Hayvancılık :
Sığır : Turkiye ’nin hemen her bolgesinde yetiştirilir Ozellikle otların gur ve uzun boylu olduğu yerlerde yoğun olarak beslenmektedir Karadeniz Bolgesi ile Doğu Anadolu ’nun kuzey yarısı en onemli sığır yetiştirme alanlarıdır
Manda : Sağılma donemi ineğe gore daha uzun ve et verimi daha yuksektir Turkiye ’nin bol su ve bataklık yerlerinde ozellikle Karadeniz Bolgesi ’nin kıyı kesimlerinde yoğun olarak beslenir
Diğerleri : Yuk, binek ve koşum hayvanı olarak eşek, at ve katır beslenmektedir Gelişen yol sistemleri ve artan motorlu araclar nedeniyle sayıları giderek azalmaktadır
Kumes Hayvancılığı
Eti ve yumurtası icin beslenen tavuk, hindi, kaz, ordek gibi kanatlı hayvanlar kumes hayvanları adı altında toplanır Turkiye ’de yaygın olarak ekonomik değeri daha yuksek olan tavuk beslenmektedir Ancak ulkemizde modern tavukculuk henuz yeterince gelişmemiştir Son yıllarda buyuk kentlerin cevresinde yoğunlaşan modern tavukculuğun en yaygın olduğu bolgemiz Marmara ’dır
Kumes hayvancılığının coğunlukla kişisel işletmeler biciminde olması, yem uretiminin yetersiz, kooperatiflerin az olması kumes hayvancılığının gelişimini engellemektedir
Arıcılık
Bal ve balmumu elde etmek amacıyla arı beslenmesi işlemine arıcılık denir Turkiye farklı iklim tiplerinin gorulduğu bir ulke olması nedeniyle zengin ve ceşitlilik gosteren bitki ortusune sahiptir Buna bağlı olarak arıcılığa uygun bir ulkedir Hemen her bolgemizde arıcılık yapılmaktadır Kars, Bitlis, Şemdinli, Rize, Ankara, Muğla, Erzurum ve Konya balları yurt capında un kazanmıştır
Balıkcılık
Turkiye ’nin su urunleri potansiyeli yuksek olmasına karşın, su urunleri avcılığı ulke ekonomisinde onemli bir yere sahip değildir
Avlanmanın zararlı yontemlerle yapılması, denizlerin hızla kirlenmesi, taşıma ve depolama olanaklarının yetersizliği, balıkcılıkla uğraşan nufusun az olması, acık deniz balıkcılığın gelişmemesi gibi nedenler uc tarafı denizlerle cevrili Turkiye ’de balıkcılığın gelişmesini engellemektedir
Deniz Balıkcılığı : Turkiye ’de daha cok kıy balıkcılığı gelişmiştir Acık denizlerde avlanacak gemi ve filolarımız olmadığından acık deniz balıkcılığı yapılmaz Karadeniz ve Marmara Denizi Turkiye ’de balıkcılığın onem kazandığı alanlarıdır Ozellikle balıkların goc doneminde boğazlar onemli balık avlama alanlarıdır
İc Sular Balıkcılığı : Gollerde ve akarsularda yapılmaktadır İc sularımız balık bakımından zengin olmasına karşın bu potansiyel değerlendirilememektedir Balıklar dışında ic sularımızdan elde edilen midye, istakoz ve karides gibi su urunleri de bulunmaktadır
Kultur Balıkcılığı : Kultur balıkcılığı hem kıyılarımızda, hem de ic bolgelerimizin akarsu boylarında ya da temiz kaynak suları sağlanabilen yerlerde yapılmaktadır Bu nedenle balık yetiştirme ciftlikleri kurulur ya da yapay baraj gollerinden yararlanılır
İpek Bocekciliği : İpek bocekciliği dut yapraklarına bağlı olarak yapılır Dut ağacı yetişen bolgemizde geleneksel olarak ipek boceği yetiştirilebilir Ancak başta Bursa olmak uzere Guney Marmara Bolumu, Guney Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz kıyı kesimi başlıca doğal yetişme bolgeleridir Turkiye yıllık yaş koza uretiminin yaklaşık % 90 ’ı Marmara Bolgesi ’nden sağlanır
I Dunya Savaşı ’ndan sonra ipek uretim merkezlerinin tahrip edilmesi, ipeğin karşısına sentetik liflerin cıkması ve bu ekonomik etkinliğin yeterince desteklenmemesi ipek bocekciliğinin gelişmesini engellemektedir